Social Media και κούρεμα

Από τον Gio Barber.

Social media και κούρεμα!

Τελικά πρέπει να κάνουμε επεξεργασία τις φωτογραφίες πριν τις ποστάρουμε;

Ποια επεξεργασία είναι σωστή ;

Σε αρκετά σεμινάρια barber όταν εκπαιδευτής φτάσει  στο σημείο να μιλήσει για το θέμα της επεξεργασίας και τις φωτογραφίες του κουρέματος, θα έχετε σίγουρα αισθανθεί να παγώνει αίθουσα. Όλοι επισκέπτες δείχνουν να κρέμονται από τα χείλη του. Αυτό γίνεται κυρίως για δύο λόγους. Ένας είναι γιατί προφανέστατα θέλουν να μάθουν οι εκπαιδευόμενοι αν το κάνει ο ίδιος και πόσο κάνει και δεύτερον γιατί είναι ένα θέμα το οποίο φέρνει το κοινό σε ένα διχασμό, με αποτέλεσμα να το χωρίζει σε δύο στρατόπεδα. Το ένα το οποίο ζητωκραυγάζει υπέρ στην επεξεργασία φωτογραφίας και το άλλο το οποίο είναι φανατικά κατά.

Σύντομα επιτρέψτε μου να αναφέρω μία προσωπική μου εμπειρία.Βρισκόμουν λοιπόν ως θεατής σε ένα look & learn σεμινάριο, όπου μόλις έπεσε στο τραπέζι το θέμα της επεξεργασία στις φωτογραφίες των κουρεμάτων μας, με ένα μαγικό τρόπο, μέσα σε μόλις μερικά λεπτά το κοινό χωρίστηκε στους μεν και τους δε Μαζί με τον εκπαιδευτή να εντάσσεται σε μία ομάδα.Κατόπιν κάπως έτσι ξεκίνησε ένας έντονος διάλογος με πλήρη αντιπαράθεση σε σημείο μάλιστα να ακουστούν ειρωνικά σχόλια και χλευασμοί ! Που κατέληξε όλο αυτό; Απολύτως πουθενά!Για τα τυπικά του θέματος συμφώνησαν στο ότι διαφωνούν και πορεύτηκα με αυτό μέχρι το τέλος παρουσιάσεις.

Ένας καλλιτέχνης δεν πρέπει να φανατίζεται και να βάζει παρωπίδες για οτιδήποτε αφορά την τέχνη του και όχι μόνο. Δεν θέλω να χρησιμοποιώ την λέξη πρέπει έλαβες τα λέμε πως..ΝΑΙ! αν θες να λέγεσαι καλλιτέχνης ΠΡΕΠΕΙ!

Σαν πρώτο βήμα καλό θα ήταν να αποδεχτούμε την δύναμη των social media και τις ικανότητες τους. Δυστυχώς ή ευτυχώς από τους εκατομμύρια barbers και κομμωτές αυτοί που έχουν ξεχωρίσει χώρο των social media (και γενικότερα) , είναι αυτοί οι οποίοι έμαθαν να χειρίζονται πολύ καλά την επεξεργασία φωτογραφίας. Είμαι σίγουρος πως θα έχετε πέσει απάνω τους και θα έχετε σκεφτεί  «μα καλά πως το κάνουν;!». Αμέσως μετά θα παρατηρήσατε τις αρκετές χιλιάδες (αν όχι εκατομμύρια) likes και comments που έχουν και ξαφνικά λίγο καιρό αργότερα… θα παρακολουθείτε ένα ακριβοπληρωμένο σεμινάριο που μαντέψτε;! Θα τυχαίνει να το διεξάγει αυτός που είχατε κάνει like σε ένα post με μία φουλ επεξεργασμένη φωτογραφία μερικά χρόνια πριν. Αυτά είναι μόνο δύο, τρία λόγια για να κατανοήσετε την δύναμη της επεξεργασίας και γενικότερα τον social media.

Από την άλλη βέβαια κάποιος θα σκεφτεί γιατί να ποστάρω κάτι ψεύτικο; Γιατί να δώσω το δικαίωμα στον άλλον να πει «αυτός ξέρει να χειρίζεται πολύ καλά (π.χ.) το Photoshop γι’ αυτό και βρίσκεται εκεί που είναι σήμερα». Η λύση βρίσκεται κάπου ανάμεσα. Αν αρχίσετε να ασχολείστε με αυτό το κομμάτι θα παρατηρήσετε πως όντως άμα θέλει κάποιος μπορεί ένα κακό κούρεμα να το κάνει τέλειο. Όχι! Εμείς δε αναζητάμε κάτι τέτοιο.Εμείς αυτό που θέλουμε είναι ένα τέλειο κούρεμα μας να το κάνουμε «instragraμικό» !

Ξεκίνησε και πείραξε το φως, δοκίμασε φίλτρα, κρύψε τυχόν σημάδια του μοντέλου (σπυράκια, ουλές κτλ), ασχολήσου με έντονα χαρακτηριστικά, φτιάξε το background. Με δύο λόγια απογείωσε την φωτογραφία σου συνολικά σαν εικόνα άσε το κούρεμα τελείως άθικτο.

Πολύ πιθανό στην αρχή όλα αυτά να σου φαίνονται ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι, όμως είμαι σίγουρος πως εκτός από το αποτέλεσμα που σίγουρα θα σε δικαιώσει, θα δεις πως στην πορεία τα πράγματα δεν είναι και τόσο δύσκολα.

Πριν σου αναφέρω παρακάτω τις must εφαρμογές Που θα σου λύσουν τα χέρια αξίζει να αναφέρουμε πως υπάρχουν βασικά αρκετά tutorials video στο YouTube για τη χρήση τους και μάλιστα από barbers που κάνουν επεξεργασία βήμα βήμα τις φωτογραφίες τους με τα κουρέματα τους.

Τέλος μην ξεχνάς πως αν θες να είσαι να μην είσαι ένας κοινός μπαρμπέρης όπως όλοι οι άλλοι και να είσαι ένας μπαρμπέρης με περισσότερες ευκαιρίες, συνεργασίες και σεβασμό, τότε η επεξεργασία των post σου είναι μονόδρομος! Είναι ένα βήμα που θα σε φέρει πιο κοντά στην επιτυχία.

Εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις:

Above photoshop (πληρωμένο)

LightRoom (πληρωμένο)

Snapseed (δωρεάν)

PhotoRoom (δωρεάν)

  • Παρέχονται σε Playstore, AppStore αλλά έχουν και την δυνατότητα φόρτωσης σε PC.

Τα TIPS του GIO

TIP 1

Γαλήνη του πελάτη ίσον καλύτερο fade !

Όταν κουρεύουμε το σημείο της περιμέτρου (είτε κάνουμε fade είτε όχι) αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι το πρόσωπο του πελάτη να είναι χαλαρό. Αμα κάνει οποιαδήποτε τύπου μορφασμό, γκριμάτσα, ακόμα και απλά να χαμογελάει, παραμορφώνεται το δέρμα του ανάμεσα στους κροτάφους και την φαβορίτα με αποτέλεσμα να πετύχουμε ένα στραβό fade.

TIP 2

Το ραντεβού θέλει χαμόγελο!

Όταν ένας πελάτης παίρνει τηλέφωνο για να κλείσει ραντεβού ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο φρόντισε να χαμογελάς! Γιατί το χαμόγελό τηλεφωνικά μπορεί να μην το βλέπεις αλλά σίγουρα το ακούς. Κάνε ένα πείραμα ακριβώς τώρα!  Πες χαμογελώντας π.χ.  «καλημέρα σας, Gio Barber. Πως μπορώ να σας βοηθήσω;» και κατόπιν ξαναπές την ίδια φράση χωρίς καμία έκφραση. Δεν είναι καταπληκτικό;!

ΤIP 3

Η λακ αλλιώς…

Αν ποτέ βρεθείς σε ένα διαγωνισμό barbering και δε σου επιτρέψουν να χρησιμοποιήσεις xλακ τότε το παρακάτω tip θασε σώσει! 1. Βάλε στην παλάμη σου οινόπνευμα. 2. Στο άλλο χέρι λίγο σκληρή υδατοδιαλυτή πομάδα. 3. Κάνε ανάμειξη των δύο στο χέρι σου. 4. Πέρασε επιφανειακά το μείγμα στο χτένισμα σου.Έτσι πετυχαίνεις το κράτημα, την γελάδα αλλά και την ψευδαίσθηση της λακ.

Written by MY EXTENSION