BARBER HOOD: Έχε τον νου σου στο παιδί…

Έγραψα ένα κείμενο επηρεασμένος από την καθημερινότητά μου. Θα ξεκινήσω να γράφω για μια ατάκα που φτάνει στα αυτιά μου αρκετά συχνά, από αρκετούς γονείς, βλέποντας ζευγάρια που σε λίγες μέρες θα γίνουν και αυτοί γονείς, και δεν είναι άλλη από την… «να δείτε το παιδί σας όπως επιθυμείτε»…

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΗΜΩΝΑ ΑΜΑΔΗ (@FILIMONAS_AMADIS)

 

 

Και ναι, από εκεί ξεκινάνε όλα. ΟΧΙ! Έτσι απλά, ένα μεγάλο, ΟΧΙ! Δεν είναι ευχή να δει κάποιος το παιδί του όπως αυτός επιθυμεί. Ευχή είναι, να δει κάποιος το παιδί του να κάνει στη ζωή του αυτά που το ίδιο θα επιθυμεί. Να ανακαλύπτει τα θέλω του, χωρίς ενοχές, χωρίς την ανάγκη να ικανοποιεί συνεχώς κάποιον. Αλήθεια ποιον; Και για ποιον λόγο; Για να ακούσει αυτό το εγωιστικό «μας κάνεις υπερήφανους»; Η υπερηφάνια συνοδεύεται από αρκετές δόσεις ψυχαναγκασμού πολλές φορές…

Ας αλλάξουμε την λέξη υπερήφανος λοιπόν, με την λέξη χαρούμενος! «Είμαι χαρούμενος με αυτό που έχεις επιλέξει να κάνεις». Με εκφράσεις όπως «σε δέχομαι όπως είσαι», ή ακόμη «μου αρέσεις γι’ αυτό που είσαι και όχι για αυτό που θα ήθελα να είσαι». «Και αυτό που κάνεις να το θέλεις και να σε γεμίζει, να το αγαπάς και να σε αγαπάς». Και πώς θα βρεις αυτό που σου αρέσει πραγματικά; Ίσως χρειαστεί να αλλάξεις κάποια πράγματα. Να κερδίσεις και να χάσεις. Να πάρεις και να δώσεις. «Τα πάντα ρει», αρχαίο ρητό και τόσο αληθινό. Τίποτα δεν μένει στάσιμο και αυτή είναι η ομορφιά της ζωής: Η διαφορετικότητα. Η αλλαγή!

 

Το ταξίδι και ο προορισμός
Η ζωή είναι στιγμές και σε κάθε στιγμή της ζωής σου μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό – σωστό ή λάθος – και ποιος θα σου πει τι είναι σωστό ή λάθος σε αυτό που θες μόνο εσύ; Ακόμα και από το λάθος σου θα βρεις το σωστό σου! Το ίδιο είναι και με το τι θέλουμε να κάνουμε. Το ίδιο και με τα ταξίδια. Η ατάκα… «σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι» για αυτόν ακριβώς τον λόγο ειπώθηκε. Αρκεί να μπορείς να το δεις. Κι εγώ, γι αυτό γράφω, για να σε αφυπνίσω! Να σου πω πως, μέχρι να βρεις τον προορισμό σου, μπορεί και να μην ταξιδέψεις ποτέ. Εσύ περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, αυτήν, την ρώτησες αν περιμένει εσένα; Η μάνα μου έλεγε, «Φιλήμονα, άσε με να το κάνω και ας κάνω και λάθος»! Τώρα κατάλαβα γιατί… Μην κοιτάς τη θάλασσα και περιμένεις την κατάλληλη στιγμή, κολύμπησε την και θα μάθεις τα μυστικά της! Το φαγητό διαρκεί όσο το έχεις στο στόμα σου. Απόλαυσε το! Ξάφνιασε τον χρόνο λοιπόν με το τώρα σου! Ό,τι σκέφτεσαι κάνε το. Ό,τι θες να πεις, πες το. Και πες το σε αυτόν που θες να το πεις, όχι στους τριγύρω σου.

 

Περί αγάπης
Έχουν γραφτεί διάφορα για την αγάπη. Η αγάπη, όπως ακούγεται, είναι μία λέξη. Και όπως αρκετές λέξεις, ερμηνεύεται, μεταφράζεται, μεταδίδεται και τοποθετείται με διάφορους τρόπους. Λάθος ή σωστούς; Και ποιος θα το πει αυτό; Δεν θα μείνω όμως σε αυτό, γιατί δεν θέλω να μείνω στην λέξη, αλλά στο συναίσθημα.

Δεν μπορείς να λες «σ’ αγαπώ» στο παιδί σου, σε έναν φίλο σου, σε έναν άνθρωπο, όταν θα τον ήθελες άσπρο και όχι μαύρο, όταν θα ήθελες να είναι άντρας και όχι γυναίκα, θα ήθελες οι προτιμήσεις του να είναι αυτές που θεωρείς εσύ σωστές και όχι αυτές που θεωρεί αυτός. Αυτό δεν είναι αγάπη! Όλοι αυτοί όταν γίνονται γονείς, το περνάνε και στα παιδιά τους. Με το να τους λένε «σ’ αγαπώ», αλλά να τους περιμένουν στη γωνία για να τους κρίνουν αυστηρά σε καθετί που θα έχουν επιλέξει να κάνουν. Όχι άλλο! Κάνε τη διαφορά. Μάθε πρώτα να αγαπάς και μετά πες το!

Θα καταλάβεις πως ξέρεις να αγαπάς όταν: Δεν χωρίζεις ανθρώπους από το χρώμα. Δεν χωρίζεις ανθρώπους από την εθνικότητα, από τα ρούχα και από το φύλο τους! Να αντέχεις τη διαφορετικότητα τους και να παίρνεις κι απ’ αυτό. Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις κι εσύ μητέρα κι εσύ πατέρα κι εσύ θείε κι εσύ φίλε. Μάθε από το «άλλο» των άλλων, δες και μια άλλη οπτική, μάθε και από τα παιδιά σου, που δε σταματάνε να ονειρεύονται και ονειρέψου κι εσύ, μέχρι να έρθει η στιγμή να το ζήσεις! Να θυμάσαι πως τα παιδιά δεν ακούν αυτά που τους λέμε, αλλά βλέπουν αυτά που κάνουμε. Αντί να προσπαθούμε συνεχώς να τους φέρουμε στον κόσμο μας, ας μπούμε και λίγο στο δικό τους μαγικό κόσμο. Κάτι θα πάρουμε!

Η μάνα είναι γυναίκα και μια γυναίκα είναι όμορφη και μόνο που υπάρχει: Είναι η φύση, η θάλασσα, η φωτιά, η έμπνευση, η δημιουργία, είναι έρωτας. Ο πατέρας είναι άντρας και είναι πανέμορφος και μόνο που τον κοιτάς να σου λέει «καλημέρα» όταν ξυπνάς. Είναι ουρανός, είναι ο αέρας, είναι και ένας από τους λόγους που υπάρχεις. Το παιδί δεν είναι μόνο δημιουργία αυτών των δύο. Είναι ένα ζωντανό θαύμα της ανθρωπότητας, είναι η χαρά, το χαμόγελο, είναι η στιγμή που δυο κορμιά έγιναν ένα… είναι ζωή!

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag