INTERVIEW: Vadim Lastochkin – From Russia with… technique

Ο σπουδαίος Ρώσος μπαρμπέρης και master educator, Vadim Lastochkin, επισκέπτεται τις σελίδες του The B.Mag λίγο πριν ανέβει στο βάθρο του HAIRFEST EXPERIENCE powered by FARCOM, το οποίο διεξάγεται 9-11/4 στη Θεσσαλονίκη. Απολαύστε τον!

Συνέντευξη στον Πάνο Μπόμπολα

 

Σπούδασε μηχανικός, αλλά τον κέρδισε η τέχνη του barbering. Χρησιμοποιώντας 3D μοντέλα και μηχανική ακρίβεια χιλιοστού, έγινε διάσημος για τα σεμινάριά του και σήμερα εκπαιδεύει μπαρμπέρηδες σε ολόκληρο τον κόσμο. Με αφορμή την παρουσία του στο επερχόμενο HAIRFEST EXPERIENCE powered by FARCOM, ο Vadim εκμυστηρεύεται στο περιοδικό μας τον έρωτά του για τα προϊόντα ARREN, τα οφέλη της face to face εκπαίδευσης, τον διάσημο ποδοσφαιριστή που είναι πελάτης του και πολλά άλλα…

 

Είσαι ένας από τους πιο δημοφιλείς μπαρμπέρηδες στη Ρωσία, ενώ με τα εκπαιδευτικά σου σεμινάρια κατακτάς σιγά-σιγά ολόκληρο τον κόσμο. Περιέγραψέ μας τη διαδρομή σου μέχρι την κορυφή…
Δεν θα το πιστέψεις, αλλά ακολούθησα αυτό το επάγγελμα εντελώς τυχαία. Απλώς έψαχνα για δουλειά και μια μέρα βρήκα μια αγγελία στην εφημερίδα. Από εκείνη την ημέρα είμαι ερωτευμένος με το επάγγελμά μου! Μπήκα σε μια καλή ταχέως αναπτυσσόμενη κομμωτική ομάδα και πολύ γρήγορα εξελίχθηκα ως διευθυντής της ακαδημίας. Είχα αφιερώσει πολύ χρόνο στη συγκεκριμένη δουλειά, σκέψου ότι ζούσα και κοιμόμουν στο γραφείο για περισσότερο από έναν χρόνο.

Πάντα ήθελα να συνδυάσω τη μηχανική ακρίβεια με την τέχνη, καθώς έχω εκπαίδευση μηχανικού. Αφού εργάστηκα σε αυτήν την εταιρεία, αποφάσισα να εξελιχθώ περαιτέρω μόνος μου και ξεκίνησα το δικό μου project. Δεν περίμενα ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ήταν εκπληκτικό! Xάρη στα κοινωνικά δίκτυα, άρχισα να λαμβάνω πολλές προσκλήσεις από άλλες χώρες για τη διεξαγωγή master classes και σεμιναρίων. Μετά από δυο χρόνια είχα την εμπειρία διεξαγωγής διεθνών master class σε Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Αγγλία, Εσθονία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Βραζιλία, Λευκορωσία και πολύ σύντομα θα είμαι και στην Ελλάδα!

 

Θεωρείς ότι το barbering αποτελεί μια μορφή τέχνης;
Ναι, φυσικά και είναι μια μορφή τέχνης. Οι σύγχρονες επιδείξεις και τα σεμινάρια από εξαιρετικούς δασκάλους δεν είναι κατώτερα σε μέγεθος και αίγλη από επιδείξεις διάσημων οίκων μόδας.

 

Σίγουρα θα υπάρχουν πολλοί celebrities στο πελατολόγιό σου. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να δουλεύεις μαζί τους;
Ανάμεσα στους πελάτες μου υπάρχουν πολλοί διάσημοι αθλητές και καλλιτέχνες. Αλλά, κατά κανόνα έχουμε φιλικές σχέσεις και δεν προκαλούν δυσκολίες. Όταν ο περίφημος Ολλανδός ποδοσφαιριστής Quincy Promes μου ζήτησε σε προσωπικά μηνύματα να του κόψω τα μαλλιά, σχεδόν δεν το πίστεψα! Χάρηκα που του περιποιήθηκα το hairstyle μιας και παίζει στην αγαπημένη μου ποδοσφαιρική ομάδα, τη Σπαρτάκ Μόσχας.

 

Πες μας για τη σχέση σου με το ελληνικό κοινό. Τι ανταπόκριση είχε το σεμινάριό σου στο Hairfest Web TV και τι ετοιμάζεις για την εμφάνισή σου στο φετινό HAIRFEST EXPERIENCE powered by FARCOM;
Μέχρι πέρυσι δεν είχα παρατηρήσει έντονο ενδιαφέρον για τον εαυτό μου από την πλευρά των Ελλήνων μπαρμπέρηδων. Ωστόσο, έλαβα μια πρόταση να πραγματοποιήσω ένα διαδικτυακό σεμινάριο για το Hairfest Web TV και αν κρίνω από την αντίδραση του κοινού, μπόρεσα να τους εκπλήξω και το σημαντικότερο, να τους φανώ χρήσιμος!
Στο φετινό HAIRFEST EXPERIENCE powered by FARCOM Εxperience προγραμματίζω να δείξω στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο συνδυάζουμε τη μηχανική ακρίβεια και τη γεωμετρία με την κομμωτική τέχνη.

 

Η online εκπαίδευση είναι μια αναγκαία λύση κατά την περίοδο της πανδημίας. Πόσο καλύτερη είναι, όμως, η face to face επικοινωνία;
Η online εκπαίδευση αφαιρεί από τον δάσκαλο μεγάλο μερίδιο της ευθύνης. Απλώς δίνει τις πληροφορίες και δείχνει μερικά πράγματα, αλλά δεν είναι υπεύθυνος για το πώς και τι αντιλαμβάνεται ο διδασκόμενος.
Ναι, νομίζω ότι η εκπαίδευση face to face είναι πιο σωστή. Δουλεύοντας πρόσωπο με πρόσωπο, μπορώ να ελέγξω τη γλώσσα του σώματος του μαθητή, να τσεκάρω αν είναι αντιληπτό αυτό που διδάσκω κ.λπ. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η γλώσσα του σώματος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες στη σχέση δασκάλου και μαθητή, και online δεν μπορεί να είναι διακριτή.

 

Γνωρίζουμε ότι σου αρέσει να δουλεύεις με τα προϊόντα ανδρικής περιποίησης ARREN. Πες μας τη γνώμη σου για αυτά…
Πρόκειται για ένα brand πολύ υψηλής ποιότητας με κορυφαία επαγγελματικά προϊόντα περιποίησης. Μου αρέσει το γεγονός ότι έχουν αναπτύξει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων styling για διαφορετικούς τύπους μαλλιών. Είμαι ερωτευμένος με το ARREN NATURAL HOLD MATTE FIBER WAX!

 

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των προϊόντων περιποίησης στην άσκηση της κομμωτικής τέχνης;
Είναι πολύ σημαντικός, καθώς τα προϊόντα περιποίησης βοηθούν όλους εμάς τους επαγγελματίες να ολοκληρώσουμε σωστά το έργο μας πάνω σε ένα κεφάλι. Μας βοηθούν να τονίσουμε τις πιο σημαντικές πτυχές ενός κουρέματος. Επιτρέπουν σε εμάς και στους πελάτες μας να εκφράζουμε το στυλ μας, είτε πρόκειται για ένα κλασικό hairstyle γραφείου είτε για τα μαλλιά ενός skater.
Η ποιότητα των προϊόντων είναι επίσης σημαντική, καθώς είναι προϊόντα που προσφέρουμε στους πελάτες μας, τους φίλους μας! Πρέπει να είμαι σίγουρος για την ποιότητά τους πριν ακόμη τα χρησιμοποιήσω. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι με προϊόντα περιποίησης της ARREN!

 

Πες μας για τις κομμωτικές τεχνικές που εσύ έχεις αναπτύξει και διδάσκεις σε σεμινάρια…
Στα σεμινάριά μου διδάσκω γνωστές τεχνικές όπως π.χ. LINE GRADUATION LAYERS. Χρησιμοποιώ, όμως, μια προσέγγιση που ανέπτυξα, παρουσιάζοντας το μάθημα μέσω 3D μοντέλων. Η τρισδιάστατη μοντελοποίηση βοηθά στην κατανόηση του χώρου και κάνει τους συμμετέχοντες να αντιλαμβάνονται καλύτερα τη θέση και την υφή των μαλλιών, απομνημονεύοντας με άνεση τις πληροφορίες.

 

Μια επίσκεψη στο site σου, μας έδειξε ότι όλα σου τα σεμινάρια είναι sold-out. Πώς το καταφέρνεις αυτό;
Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο, ήδη ο manager μου με ενημέρωσε ότι δεν έχουν μείνει κενές θέσεις!
Νομίζω ότι αυτό όλο αυτό διευκολύνθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα και τα διαδικτυακά σεμινάρια που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν. Νομίζω ότι μέσω της προσέγγισής μου και των 3D μοντέλων μπορώ να δείξω απλοποιημένα κάποια πολύπλοκα πράγματα.
Καθοδηγούμαι από δύο αρχές στη δουλειά μου:
1) Μην περιπλέκετε αυτό που μπορεί να απλοποιηθεί.
2) Το κύριο πράγμα είναι να ωφελήσετε τους μαθητές σας.
Όσον αφορά στα οφέλη για τους μαθητές μου, αυτή τη στιγμή εργάζομαι προς την κατεύθυνση της σωματικής υγείας των κομμωτών, για την πρόληψη παθήσεων των μυών της πλάτης, των χεριών και των ποδιών μέσω της σωστής θέσης του σώματος.

Ποια πιστεύεις ότι θα είναι η τάση στο ανδρικό hairstyle το καλοκαίρι που μας έρχεται;
Αυτήν την εποχή, βλέπουμε όλο και πιο συχνά ανδρικές hair collections σε όλο τον κόσμο με πιο κλασικά haircuts και μακρόστενη γεωμετρία. Ξέρουμε όμως ότι η μόδα κάνει κύκλους και νομίζω τα κοντά κουρέματα με την τεχνική Fade θα επιστρέψουν σύντομα.

 

Έχεις κάποιες συμβουλές για τους νέους barbers που μπαίνουν τώρα στο επάγγελμα;
Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η βασική μου συμβουλή είναι ότι πρέπει να δουλέψετε περισσότερο. Ζούμε σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι κομμωτές με 6μηνη εμπειρία γίνονται δάσκαλοι… Πιστεύω ότι αυτή η εμπειρία δεν είναι αρκετή, όποιο ταλέντο κι αν έχεις. Μπαίνοντας σε αυτό το επάγγελμα, πρώτα απ’ όλα, μην κυνηγάτε τα κέρδη (αν και είναι σημαντικά!). Επικεντρωθείτε στην απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας. Γνώση είναι αυτό που παίρνετε στην ακαδημία, αλλά να είστε προσεκτικοί όταν διαλέγετε μια ακαδημία καθώς πρέπει να επιλέξτε επαγγελματίες που εκτιμούν τη φήμη τους.
Εμπειρία είναι ο χρόνος που θα αφιερώσετε για να επεξεργαστείτε τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει, να κάνετε λάθη, να τα διορθώσετε και να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλλον η γνώση και η εμπειρία είναι τα δύο πιο σημαντικά εφόδια για έναν επιτυχημένο μπαρμπέρη.

 

Μοιράσου μαζί μας όλα τα σχέδια σου για το μέλλον…
Στο παρελθόν, είχα ένα αρκετά επιτυχημένο κανάλι στο YouTube με περίπου 40.000 συνδρομητές. Σχεδιάζω να συνεχίσω την ανάπτυξή του, σκέφτομαι επίσης ένα blog για την κομμωτική ζωή, ομιλίες, σεμινάρια, συνέδρια, αλλά και συνεντεύξεις με διάσημους κομμωτές. Σκοπεύω, επίσης, να επισκεφτώ ακόμη περισσότερες χώρες και να φανώ χρήσιμος σε όσο το δυνατόν περισσότερους επαγγελματίες του χώρου μας.

 

 

INFO
en.vadimlastochkin.com
@
vadim_lastochkin

 

 

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag