WIKI HAIR: Τα πάντα για την πιτυρίδα

Η πιτυρίδα δημιουργείται από μια φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο και σπάνια σε κάποια σημεία του σώματος. Οφείλεται στην ποσότητα παραγωγής σμήγματος καθώς και σε έναν δυνητικά παθογόνο μικροοργανισμό.

Από την Κρίστι Βλάχου

 

Το σμήγμα είναι ένα σύνθετο μίγμα λιπιδίων που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες σε όλη την επιφάνεια του δέρματος, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα. Προστατεύει την επιδερμίδα και δυσκολεύει την επιβίωση και την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα. Ωστόσο, ο μύκητας που είναι υπεύθυνος για την δημιουργία πιτυρίδας και ονομάζεται πιτυρόσπορο ωοειδές (malassezia) δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σμήγμα διότι βρίσκεται στο δέρμα μας σε περιοχές όπου υπάρχουν φυσικά έλαια, έχει προσαρμοστεί στο σμήγμα και ζει από αυτό.
Είναι αβλαβής υπό φυσιολογικές συνθήκες, όταν όμως ο αριθμός του πολλαπλασιαστεί 10 έως 20 φορές περισσότερο έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση πιτυρίδας. Η πιτυρίδα εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε άντρες 20 με 50 χρόνων και έχει σαν συμπτώματα έντονη απολέπιση και κνησμό.


Υπάρχουν δύο μορφές πιτυρίδας. Η ξηρή και η λιπαρή.
Η ξηρή πιτυρίδα δημιουργείται από την ταχύτερη από το φυσιολογικό, διαδικασία ανανέωσης και απολέπισης καρατινοκυττάρων στο δέρμα. Έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μικρών λεπιών μεγέθους 2 έως 3 χιλιοστών. Η μορφή αυτή, θεραπεύεται με αντιπιτυριδικά σαμπουάν, ενώ αν δεν καταπολεμηθεί εξελίσσεται συνήθως σε λιπαρή πιτυρίδα.

Η λιπαρή πιτυρίδα δημιουργείται όταν τα κομμάτια κερατινοκυττάρων που απολεπίστηκαν περιβάλλονται από υπερβολικές εκκρίσεις στεαγόνου αδένος και σταδιακά το μέγεθος τους μεγαλώνει. Έτσι δημιουργείται ένα λιπαρό στρώμα στο τριχωτό της κεφαλής με κνησμό και ερεθισμούς. Η μορφή αυτή αντιμετωπίζεται με αντιπυριτιδική και αντισμηγματορροοϊκή θεραπεία δερματολόγου.

 


Αντιπιτυριδικά σαμπουάν
Χρησιμοποιούνται όπως ακριβώς και τα κοινά σαμπουάν, όμως διαθέτουν δραστικά συστατικά για την αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν κατανέμονται σε κατηγορίες σύμφωνα με το συστατικό που διαθέτουν.

Σαμπουάν με σαλικυλικό οξύ: Το σαλικυλικό οξύ (salicylic acid) είναι λευκό, κρυσταλλικό σώμα. Διαθέτει χαρακτηριστική οσμή, η τήξη του γίνεται στους 159°C. Είναι διαλυτό στην αλκοόλη αλλά αδιάλυτο στο νερό. Έχει ισχυρή αντισηπτική δράση και για τον λόγο αυτό, καθίσταται εξαιρετικό αντισηπτικό. Επιπλέον, διαθέτει κερατολυτική δράση που το κάνει βασικό συστατικό στα προϊόντα κατά της πιτυρίδας. Συνιστάται χρήση μαλακτικής μετά το λούσιμο, διότι η αίσθηση ξηρότητας είναι έντονη με την χρήση τέτοιου είδους σαμπουάν.

Σαμπουάν με κετοκοναζόλη: Η κετοκοναζόλη (ketoconazole) είναι μια ιμιδαζόλη, με αντιμυκητιασική δράση, που όταν επιδράσει με την C-14α-απομεθυλάση αναστέλλει την απομεθυλίωση της λανοστερόλης σε εργοστερόλη, η οποία αποτελεί την βασικότερη στερόλη της μεμβράνης των μυκήτων.

Σαμπουάν με πυριθειόνη του ψευδαργύρου: Η πυριθειόνη του ψευδαργύρου (pyrithione zinc) αποτελεί μια σύμπλοκη ένωση του ψευδαργύρου. Έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Σαμπουάν με θειούχο σελήνιο: Το θειούχο σελήνιο (selenium disulfide) είναι ουσία, η οποία επιβραδύνει τον κύκλο ζωής των δερματικών κυττάρων και επιπλέον, μειώνει τον αριθμό ανάπτυξης του πιτυρόσπορο ωοειδούς. Το μειονέκτημα της συγκεκριμένης ουσίας είναι το γεγονός ότι αποχρωματίζει ξανθά, γκρι ή χημικά βαμμένα μαλλιά.

Σαμπουάν με πίσσα άνθρακα: Η πίσσα άνθρακα (coal tar) αποτελεί υποπροϊόν που παράγεται από την επεξεργασία του άνθρακα. Επιβραδύνει την κερατινοποίηση των δερματικών κυττάρων και την αποκόλληση τους από την επιδερμίδα.

 

Πηγή: Πτυχιακή εργασία- ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ- ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ / ΣΙΑΓΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

 

 

 

Η Κρίστι Βλάχου, Education Manager της εταιρίας
CLARITE PROFESSIONAL, mastercolorist & Blonde
Expert με εξειδίκευση σε σεμινάρια εκπαίδευσης.
Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε
στο: facebook ως Christy Vlachou, στο Instagram ως
Christyhaireducreator, στο web: www.christyvlachou.gr
& στο YOUTUBE: Christy Vlachou

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag