HAIR ADVISOR: Περί τριχόπτωσης

Τα αίτια της τριχόπτωσης ή αλωπεκίας είναι διάφορα όπως κληρονομικά, ορμονικά, λοιμώδη, τοξικά, μηχανικά, χημικά, νευροψυχικά, ανοσολογικά. Πολλά αίτια όμως παραμένουν ακόμη άγνωστα!

Από την Κρίστι Βλάχου

 

Αλωπεκία είναι η ολοκληρωτική έλλειψη ή η αραίωση των τριχών της κεφαλής ή του σώματος λόγω πτώσης και σπανίως λόγω αγενεσίας. Αλωπεκία υπάρχει όταν δημιουργηθεί διαταραχή στην ισορροπία πτώσης και αναγέννησης των τριχών.
Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του ότι η τρίχα ανακυκλώνεται. Περί τις 100.000 με 150.000 τρίχες βρίσκονται στο τριχωτό της κεφαλής. Φυσιολογικά πέφτουν καθημερινά 50-100 τρίχες καθώς η τρίχα έχει τρεις φάσεις ζωής: την αναγενή, την καταγενή και την τελογενή, κατά τις οποίες η τρίχα αντικαθίσταται και αναπτύσσεται ξανά.

Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, κάποιες από τις οποίες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας).

 

ΑΝΔΡΟΓΕΝΝΕΤΙΚΗ ΑΛΩΠΕΚΙΑ
Η πιο κοινή αιτία της τριχόπτωσης είναι η ανδρογεννετική αλωπεκία. Αφορά και στα δύο φύλα, αν και στους άνδρες είναι συνήθως βαρύτερη και ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία. Τυπικά, ξεκινά με εποχική ακολουθείται από λέπτυνση και αραίωση στους κροτάφους. Στο τελικό στάδιο παραμένει έντριχη ταινιοειδής περιοχή στην περιφέρεια του τριχωτού. Στις γυναίκες η νόσος σπάνια εξελίσσεται σε αυτό το στάδιο. Η κατάσταση έχει σχέση και με την κληρονομική επιβάρυνση.

 

ΤΕΛΟΓΕΝΗΣ ΡΟΗ
Οι τρίχες του ανθρώπινου σώματος αναπτύσσονται με ασύγχρονους μεταξύ τους κύκλους. Είναι όμως δυνατόν κάποια γεγονότα της ζωής να αλλάξουν την ανάπτυξη τους, οδηγώντας σε ταχεία είσοδο πολλών τριχών σε φάση αδράνειας. Αποτέλεσμα αυτού είναι η πτώση των τριχών εντός λίγων εβδομάδων. Η νόσος αποκαθίσταται σταδιακά, αλλά μπορεί να γίνει η αιτία να βγει στην επιφάνεια μια υποκείμενη ανδρογεννετική αλωπεκία.

 

Τρόποι πρόληψης

  • Σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
  • Λήψη διαφόρων βιταμινών όπως η βιοτίνη, βιταμίνες C & E, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος που βοηθούν στην υγεία της τρίχας.
  • Προσεκτική χρήση διαφόρων προϊόντων περιποίησης μαλλιών που τα εξασθενούν και προκαλούν την πτώση τους καθώς και το προσεκτικό λούσιμο και βούρτσισμα, χειρισμοί που αν γίνουν έντονοι και λαθεμένοι επίσης ταλαιπωρούν τα μαλλιά με αποτέλεσμα πάλι την σταδιακή τους πτώση.
  • Αρκετός και σωστός ύπνος που έχει ως αποτέλεσμα τη σωστή συντήρηση, θρέψη και ενδυνάμωση των μαλλιών μας από τον ίδιο τον οργανισμό.
  • Αποφυγή έκθεσης των μαλλιών σε έντονες καιρικές συνθήκες όπως η έκθεση τους σε έντονο ήλιο, καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες βλάπτουν την τρίχα, ή σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, παράγοντας που προκαλεί σημαντική φθορά στα μαλλιά.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τοπικά χορηγούνται “τονωτικά”. Με τα διαλύματα αυτά γίνονται εντριβές στο τριχωτό της κεφαλής για διάστημα περισσότερο των 6 μηνών. Παρατηρείται ότι μειώνεται η πτώση των τριχών, χωρίς να γίνει όμως αργότερα επανεμφάνιση αυτών. Επίσης χρησιμοποιούνται ερεθιστικά ή αγγειοδιασταλτικά σκευάσματα

 

 

Πηγή: Πτυχιακή εργασία- ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ- ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ / ΣΙΑΓΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

 

 

Η Κρίστι Βλάχου, Education Manager της εταιρίας
CLARITE PROFESSIONAL, mastercolorist & Blonde
Expert με εξειδίκευση σε σεμινάρια εκπαίδευσης.
Για επικοινωνία μαζί της μπορείτε να την βρείτε
στο: facebook ως Christy Vlachou, στο Instagram ως
Christyhaireducreator, στο web: www.christyvlachou.gr
& στο YOUTUBE: Christy Vlachou

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag