BEARDMANIA: Beard loss

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την τριχόπτωση της γενειάδας…

Από τον Αχιλλέα Παπαδήμα

 

 

Τα γένια, όπως και τα μαλλιά του κεφαλιού, έχουν τον δικό τους κύκλο ζωής και μάλιστα με πολύ μεγάλες ομοιότητες. Κατά μέσο όρο καθημερινά χάνουμε 50 με 100 τρίχες από το κεφάλι, ενώ από την γενειάδα χάνουμε 5 με 10 τρίχες. Επομένως, η μερική τριχόπτωση στα γένια είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό.

Η αλωπεκία γενιού (alopecia barbae) είναι μια χαρακτηριστική μορφή τριχόπτωσης, που επηρεάζει αποκλειστικά την τριχοφυΐα στην περιοχή των γενιών και εκδηλώνεται με άτριχα τμήματα ανάμεσα στα γένια, στην περιοχή γύρω από το στόμα, στα μάγουλα, το πηγούνι και τον λαιμό. Είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει συνήθως εκ γενετής, απαιτεί διάγνωση από γιατρό και εκδηλώνεται στην εφηβεία. Μπορεί όμως να παρουσιαστεί και αργότερα, είτε λόγω συναισθηματικού στρες, είτε λόγω μιας άλλης μορφής αλωπεκίας. Έχει υπολογιστεί ότι ταλαιπωρεί το 2% του ανδρικού πληθυσμού, ηλικίας κυρίως 30-40 ετών. Σε αυτή την περίπτωση πολλοί άντρες προχωρούν σε εμφύτευση τριχών στην περιοχή του προσώπου.

 

Η συμβατική τριχόπτωση

Συχνά παρατηρείται έντονη τριχόπτωση στην περιοχή των γενιών από παράγοντες που δεν έχουν σχέση με παθολογικές αιτίες. Φυσικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και οι τρίχες επιστρέφουν στο πρόσωπο.

 

  1. Στέγνωμα

Το στέγνωμα της γενειάδας είναι σημαντικό να γίνεται με τον σωστό τρόπο, καθώς οι τρίχες είναι αδύναμες όταν είναι βρεγμένες. Για αυτό και όταν τα γένια βρίσκονται στην πιο ευάλωτη κατάσταση τους, δεν πρέπει να τρίβονται με δύναμη αλλά να ταμπονάρονται ευγενικά και με υπομονή. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα μαλλιά σου.

 

  1. Προϊόντα χαμηλής ποιότητας

Εδώ αναφερόμαστε σε όλα τα προϊόντα περιποίησης και styling που δεν έχουν μελετημένη σύνθεση και τα συστατικά τους δεν ευνοούν τόσο τις τρίχες όσο και την επιδερμίδα που βρίσκεται κάτω απ΄ αυτές. Από την άλλη, πολύ συχνά παρατηρείται κακή χρήση των προϊόντων. Για παράδειγμα, το σαμπουάν μαλλιών δεν πρέπει να εφαρμόζεται και στα γένια καθώς η σύνθεση και οι καθαριστικοί παράγοντές του είναι πιο έντονοι και δραστικοί. Όταν χρησιμοποιείς σαμπουάν για μαλλιά στα γένια σου για πολύ καιρό, θα παρατηρήσεις έντονη ξηρότητα στην επιδερμίδα του προσώπου, αλλά και flakes στα γένια που θα γίνονται όλο και πιο άγρια και ατίθασα. Χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα και σαμπουάν για γένια, τα οποία καθαρίζουν πιο απαλά και σέβονται τις ευαίσθητες τρίχες της γενειάδας σου, θα είσαι σίγουρος ότι δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα τριχόπτωσης.

 

  1. Τα χτενίζεις όλη την ώρα

Το χτένισμα της γενειάδας είναι πολύ απολαυστική ασχολία. Αυτή η γλυκιά συνήθεια όμως, μετατρέπεται σε πρόβλημα όταν είσαι όλη μέρα με τη βούρτσα στο χέρι και χτενίζεις τα γένια σου. Αξίζει να γνωρίζεις ότι η γενειάδα χρειάζεται μια, το πολύ δυο φορές χτένισμα την ημέρα. Από τις 3 φορές και πάνω, τα γένια καταλήγουν να γίνονται αδύναμα και τελικά, να πέφτουν. Εξαιρετικά επικίνδυνες είναι και οι χαμηλής ποιότητας χτένες που μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά τα γένια ή να τους προκαλέσουν ακόμα και πτώση.

 

  1. Το δυσβάσταχτο στρες

Είναι γνωστό ότι το στρες μόνο κακό προκαλεί. Γενικότερα, η υγεία αλλά και η διατροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην τριχόπτωση. Αν το σώμα σου βρίσκεται μονίμως σε κατάσταση στρες τότε, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, επηρεάζονται και τα μαλλιά σου. Η διατροφή είναι εξίσου σημαντική, καθώς όταν δεν προσλαμβάνεις όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, θα επηρεαστούν και οι τρίχες σου. Προσπάθησε να είσαι ήρεμος και να αντιμετωπίζεις τα πράγματα με λογική και υπομονή. Ταυτόχρονα, βελτίωσε την διατροφή σου και ρώτησε τον γιατρό σου αν θα πρέπει να την ενισχύσεις με κάποιο ειδικό συμπλήρωμα.

 

  1. Το σεσουάρ και το ίσιωμα

Αν στεγνώνεις με το σεσουάρ τα γένια σου με τον σωστό τρόπο, τότε δεν διατρέχεις τον κίνδυνο της τριχόπτωσης. Αν, όμως, χρησιμοποιείς το σεσουάρ συνεχώς και την βούρτσα άτσαλα, είναι βέβαιο ότι οι τρίχες θα αρχίσουν να σπάνε εύκολα και τα γένια σου να αδυνατίζουν όλο και πιο πολύ.  Η καλύτερη λύση θα ήταν να σταματήσεις το ίσιωμα. Αν πάλι, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, τουλάχιστον μείωσε τις φορές που ισιώνεις την γενειάδα σου και επένδυσε στην φροντίδα της με ευεργετικά λάδια, έτσι ώστε να είναι όσο περισσότερο υγιής γίνεται.

 

  1. Έλλειψη ρουτίνας περιποίησης

Αν δεν αφιερώσεις τον σωστό χρόνο στην περιποίηση των γενιών σου, μην σου κάνει εντύπωση η τριχόπτωση. Τα σπαστά και ξηρά γένια τείνουν να φριζάρουν και να μπλέκονται μεταξύ τους και τελικά να πέφτουν. Ξεκίνησε άμεσα την σωστή φροντίδα τους. Με λίγη υπομονή, θα σου γίνει μια ευχάριστη συνήθεια που θα απολαμβάνεις καθώς απλώνεις τα λαδάκια σου και χτενίζεις την πλούσια γενειάδα σου.

 

 

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag