BARBER GUIDE: Make it “smart”

Tips για το πώς να μετατρέψεις το μπαρμπέρικό σου σε «έξυπνη» επιχείρηση.

Από την Τίνα Παππά

 

Η τεχνολογία καλπάζει όπως ποτέ πριν και εκτός από τις νέες ανάγκες που δημιουργεί, προτείνει και πολύτιμα εργαλεία. Ποιος είπε ότι smart μπορεί να είναι μόνο το κινητό σου; Διάβασε παρακάτω τα βασικά σημεία της στρατηγικής που πρέπει να ακολουθήσεις για να μετατρέψεις το μπαρμπέρικό σου σε επιχείρηση του μέλλοντος. Που, ναι, είναι ήδη εδώ.

Περίπου 7.000 χρόνια έχουν περάσει από τον πρώτο μπαρμπέρη της ιστορίας, κάπου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τις πηγές. Αν ένας φανταστικός time traveler προσγειωνόταν στις όχθες του Νείλου για να του δείξει μερικά από τα fancy μπαρμπέρικα που πλέον υπάρχουν σε κάθε μητρόπολη του πλανήτη, το πιθανότερο είναι ότι θα ζαλιζόταν μέχρι λιποθυμίας. Με τον ίδιο τρόπο που εκείνος ο επινοητικός αρχαίος Αιγύπτιος σκέφτηκε να ακονίσει κομμάτια πυρίτη ή το κέλυφος στρειδιών για να φτιάξει τα πρώτα του εργαλεία, έτσι και ο σύγχρονος μπαρμπέρης καλείται να αξιοποιεί όλα τα όπλα που του χαρίζει η σημερινή τεχνολογία απλόχερα. ‘Οχι μόνο για να ικανοποιεί τις ανάγκες και επιθυμίες του πελάτη, αλλά και για να κάνει τη δική του ζωή πιο εύκολη.

Με τον αυτοματισμό πως τα πάμε;

Μπορεί μέχρι μερικά χρόνια πριν τα πράγματα στην Ελλάδα να ήταν πολύ διαφορετικά, το ημερολόγιο όμως γράφει πλέον 2021 και η πανδημία-thriller που μεσολάβησε, μέσα σε όλο το κακό, άφησε και κάτι πίσω της: η ραγδαία επικράτηση της ψηφιοποίησης, στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα, έφερε ταχύτητα και ευκολία στην καθημερινή μας ζωή.

Δεν έχεις καμία δικαιολογία: Λογισμικό αυτόματων online κρατήσεων, ψηφιακό σημείο πώλησης και καταγραφής εμπορευμάτων που ανιχνεύει και προγραμματίζει επαναπαραγγελίες, λογισμικό για web marketing και αυτόματο χειρισμό των social media, ή text, call & email software, για αποτελεσματική επικοινωνία και ενημέρωση του πελατολογίου σου αλλά και επιβεβαιώση των κλεισμένων ραντεβού, είναι μόνο μερικές από τις λύσεις που παρέχει σήμερα η τεχνολογία. Δεν έχεις παρά να ερευνήσεις όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και να επιλέξεις τι σου ταιριάζει, ανάλογα με το μέγεθος και τις απαιτήσεις της δικής σου επιχείρησης.

 

Αrtificial Intelligence

Σκέψου ένα μαγαζί όπου λειτουργίες όπως η θερμοκρασία, ο φωτισμός, η ασφάλεια του χώρου μπορούν να ρυθμίζονται αυτόματα, από σένα, με τη συνδρομή της τεχνολογίας. Με τον ίδιο τρόπο που με ένα mobile app μπορείς να ελέγχεις τη φωτεινότητα ή την απόχρωση του φωτός στα δωμάτια του σπιτιού σου, υπάρχουν «εκλεπτυσμένες», καινοτόμες ΑΙ εφαρμογές που μπορούν να σου επιτρέψουν να ρυθμίσεις από πριν ή από μακριά το πότε ακριβώς θα ανοίξουν οι κάμερες στο μπαρμπέρικο τις μέρες που απουσιάζεις, ή να ρυθμίσουν τον θερμοστάτη για να διατηρείται η ιδανική θερμοκρασία στο χώρο.



Play
it again, Siri!

Τα Siri, Alexa και λοιπές εφαρμογές που βρίσκονται σε όλα τα σύγχρονα smartphones, σου επιτρέπουν να παρέχεις μοναδικές υπηρεσίες, που σίγουρα θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις.
Για παράδειγμα, προσωποποιημένες λίστες μουσικής. Φαντάσου να μπαίνει ο πελάτης στο χώρο και να ακούει τη μουσική που έχεις τσεκάρει από προηγούμενες φορές ότι του αρέσει… Αν αυτό δεν είναι cool, δεν ξέρω τι είναι.

Εργαλεία από το μέλλον

Ναι, η τεχνική και η δεξιότητα είναι το νο.1 χαρακτηριστικό που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις στο χώρο, αλλά ας θεωρήσουμε ότι αυτά τα διαθέτεις ήδη. Επενδύοντας σε διάφορα σύγχρονα εργαλεία που υπάρχουν πλέον εκεί έξω, όπως για παράδειγμα ένα high-tech trimmer ή μια ασύρματη κουρευτική μηχανή, θα αναβαθμίσεις τις υπηρεσίες σου και θα κάνεις εντύπωση!

 

Go Green!

Άφησα το πιο σημαντικό για το τέλος. Αν δεν έχεις ήδη ξεκινήσει να το σκέφτεσαι, τώρα είναι η στιγμή να ερευνήσεις τους τρόπους με τους οποίους θα μετατρέψεις την επιχείρησή σου σε βιώσιμη. Όλα γύρω μας τονίζουν τη σημασία της υιοθέτησης νέων πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον. Από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και τα media μέχρι τα μεγάλα brands, παντού το κυρίαρχο θέμα συζήτησης είναι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα, αν θέλουμε να έχουμε και μέλλον σε αυτόν τον πλανήτη.

Πράγματα που μπορείς να κάνεις:
-Ανακύκλωνε τα χημικά και τις συσκευασίες που χρησιμοποιείς, όσο πιο υπεύθυνα και οικολογικά μπορείς.
-Κάνε κομποστοποίηση, ανακύκλωσε και μείωσε τα απορρίματα που παράγεις.
-Οργανώσου ψηφιακά, ας πούμε αν θέλεις ο πελάτης σου να συμπληρώσει μια φόρμα, μην του τη δίνεις τυπωμένη, αλλά σε ηλεκτρονική μορφή!
-Προτίμησε brands που επιδεικνύουν υπευθυνότητα στο ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης και έχουν ήδη ευθυγραμμιστεί με τις αντίστοιχες πρακτικές.
-Ενημέρωσε τους πελάτες σου για την πολιτική σου αυτή. Αν είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την κλιματική κρίση, θα εκτιμήσουν τη δράση που αναλαμβάνεις, αν όχι, θα κάνεις ένα έξτρα καλό, ενημερώνοντάς τους και δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Όπως και σε κάθε άλλον επαγγελματικό χώρο, το μυστικό είναι η συνεχής εξέλιξη. Η επιτυχία και η διάρκεια εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, ένα βασικό συστατικό της όμως παραμένει πάντα η προσαρμοστικότητα στην αλλαγή. Ζούμε μια περίοδο διαρκούς μεταμόρφωσης. Μην επαναπεύεσαι λοιπόν στις δάφνες σου, φρόντισε να επιμορφώνεσαι και να χρησιμοποιείς προς όφελός σου τα θετικά της τεχνολογίας, που είναι πολλά και συναρπαστικά.
Stay smart and evolve. Like a rolling stone!

 

 

 

 

Written by The B.Mag