INTERVIEW: The Talented Mr. Beak

Ο Alan Beak είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα του barbering στην Αγγλία, με φήμη που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Η συζήτηση μαζί του, εκτός από τιμή για εμάς, είναι και απόλαυση…

Συνέντευξη στον Πάνο Μπόμπολα

 

 Επίσημος προσκεκλημένος στην έκθεση HAIRPROF 2021 για την παρουσίαση του σεμιναρίου «The Personal Development Programme», ο πάντα κεφάτος και εργασιομανής Alan Beak έδωσε στο The B.Mag μια συνέντευξη που θα πρέπει να λειτουργήσει ως οδηγός για όλους τους μπαρμπέρηδες, από τους νέους στο επάγγελμα έως τους πιο έμπειρους. Απολαύστε τον!

 

Είσαι ένας από τους πιο δημοφιλείς μπαρμπέρηδες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περιέγραψέ μας τη διαδρομή σου μέχρι την κορυφή…

Το ταξίδι μου στο χώρο του barbering ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, από τον «πάτο» θα έλεγα, όμως, αυτό ήταν που έβαλε γερά θεμέλια σε ό,τι αφορά στη διαχείριση ενός μπαρμπέρικου. Από τις πιο μικρές λεπτομέρειες, όπως η οργάνωση των πελατών, το λούσιμο, η καθαριότητα, τα αναψυκτικά, ήταν ξεκάθαρο πως ήταν πολύ σημαντικό το να διεγείρεις όλες τις αισθήσεις του πελάτη. Ο ήχος, η μυρωδιά, η αφή, η γεύση, η όραση συμβάλλουν στη συνολική εμπειρία της επίσκεψης σ’ ένα μπαρμπέρικο και με βάση αυτό συνεχίζω ακόμη και σήμερα.

Από νεαρή ηλικία έδινα πολλή σημασία στην εμφάνισή μου και αγαπούσα ό,τι είχε να κάνει μ’ ένα καλό κούρεμα. Ήθελα, λοιπόν, να είμαι εγώ εκείνος που θα προσφέρει στους άλλους αυτή την αίσθηση που σου αφήνει ένα καλό κούρεμα. Άρχισα να δουλεύω σε ένα σαλόνι όταν ήμουν 12 χρονών και στα 19, θέλοντας να αποκτήσω περισσότερη εμπειρία, κατέληξα να διευθύνω ένα εστιατόριο. Αυτό κράτησε κάποια χρόνια, μέχρι τα 21, όταν και αποφάσισα πως η υποδοχή δεν μου ταίριαζε και πως θα έπρεπε να «κάνω βουτιά» στον κόσμο του barbering. Αυτό και έκανα. Από την πρώτη κιόλας μέρα άρχισα να μαθαίνω από τους ιδιοκτήτες, παραδοσιακούς Ιταλούς μπαρμπέρηδες, απορροφώντας όση περισσότερη γνώση μπορούσα. Μετά παρακολούθησα μια σχολή, αλλά με το ρυθμό που μάθαινα κατέληξα να διδάσκω εγώ το τμήμα μου και η σχολή μου πρόσφερε ταχύρρυθμα τμήματα εκπαίδευσης για να μεταδώσω τις γνώσεις μου.

Έφτασα στην κορυφή στο μπαρμπέρικο που εργαζόμουν και το επόμενο βήμα ήταν να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση.
Τότε γεννήθηκε το RUGER. Σαν ομάδα προσπαθούμε πάντα να είμαστε όσο μοναδικοί γίνεται και να αποφεύγουμε τις αντιπαραθέσεις. Πιστεύω πως αυτό οδήγησε στην επιτυχία που απολαμβάνουμε, καθώς δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε την ταυτότητά μας, αλλά κουρεύουμε με τον τρόπο που θέλουμε και μας κάνει χαρούμενους.

 

Θεωρώ ότι το barbering είναι μια μορφή τέχνης. Συμφωνείς;

Το barbering είναι τέχνη 100%. Αλλάζει και εξελίσσεται διαρκώς και αν δεν ακολουθήσεις, θα μείνεις πίσω. Για μένα το barbering είναι ελευθερία έκφρασης και δημιουργικότητας. Το να «διαβάζεις» τους ανθρώπους και να ικανοποιείς τις ανάγκες τους είναι από μόνο του ένα είδος τέχνης. Προσαρμοζόμαστε στις σύγχρονες τάσεις και τη διάθεση του πελάτη. Οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνεις υπόψη όταν κουρεύεις μαλλιά είναι πολλοί, το ίδιο και οι αποφάσεις, σε συνδυασμό με γνώση των κατάλληλων προϊόντων και εργαλείων για να έχεις το μέγιστο αποτέλεσμα.

 

Βλέπω πολλούς celebrities στο πελατολόγιό σου. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να δουλεύεις μαζί τους;

Κάθε πελάτης μας απολαμβάνει την ίδια μεταχείριση, το οποίο είναι ένας ακόμη λόγος που σέβονται τη δουλειά μας. Είτε κάποιος έχει 10 ακόλουθους, είτε 10 εκατομμύρια, η μεταχείριση και ο σεβασμός που του δείχνουμε είναι απολύτως ίδιος. Οι πελάτες υψηλού προφίλ είναι σαν όλους τους άλλους όταν τους γνωρίσεις, κάποιοι δε, είναι εξαιρετικά ταπεινοί. Όμως, υπάρχει και μία μικρή μειοψηφία που είναι δύσκολοι και απαιτητικοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις σύντομα καταλαβαίνουν πως δεν είναι σημαντικότεροι από τους καθημερινούς μου πελάτες και πως όλοι έχουν special περιποίηση, όχι μόνο εκείνοι με «φουσκωμένο» τραπεζικό λογαριασμό. Το να είμαστε ειλικρινείς με τους celebrities πάντα δουλεύει υπέρ μας και αν δεν τους αρέσει πηγαίνουν εκεί που είναι ευχαριστημένοι. Είμαστε επιλεκτικοί με τους πελάτες μας. Η πολιτική μας είναι: «Μόνο καλοί άνθρωποι».

 

Βλέπω επίσης ότι πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές των ομάδων του Manchester σε εμπιστεύονται για το κούρεμά τους. Ποια ομάδα υποστηρίζεις και ποιος παίκτης είναι ο καλύτερος πελάτης σου;               

Μεγαλώνοντας ήμουν ένθερμος οπαδός της Manchester City, αλλά όταν άρχισα να εργάζομαι έχασα την επαφή μου με το ποδόσφαιρο. Ακόμα και σήμερα, μπορεί να λάβω ένα μήνυμα από διάσημο ποδοσφαιριστή και θα πρέπει να τον γκουγκλάρω για να δω ποιος είναι. Πολλοί παραξενεύονται με το γεγονός πως δεν αγχώνομαι όταν συναντώ και κουρεύω τέτοιους πελάτες, αλλά στα μάτια μου είναι απλά άνθρωποι και τους αρέσει που δεν παρακολουθώ ποδόσφαιρο γιατί δεν αναγκάζονται να μιλήσουν γι’ αυτό. Ο Sergio Aguero ξεκίνησε σαν πελάτης και εξελίχθηκε σε καλό φίλο. Προσγειωμένος και ταπεινός, σεβόταν πάντα τη δουλειά μου και το χρόνο που αφιερώνω στην οικογένειά μου και προσάρμοζε το κούρεμά του στο δικό μου πρόγραμμα. Ήταν πάντα ο αγαπημένος μου, μέχρι που «εγκατέλειψε» το Manchester, αλλά τουλάχιστον τώρα έχω πάντα ένα ωραίο μέρος να μείνω όταν επισκέπτομαι την Βαρκελώνη.

 

 

Επειδή είμαι οπαδός της Liverpool (γέλια), μπορείς να μου πεις ποιος παίκτης της Liverpool έχει –κατά τη γνώμη σου- το καλύτερο κούρεμα;

Είμαι σε δύσκολη θέση γιατί δεν έχω χρόνο για να παρακολουθήσω ποδόσφαιρο, όμως , έχω ένα καλό φίλο στην Ιρλανδία, τον Ryan Cullen, ο οποίος κουρεύει κάποιους από την ομάδα. Είναι εξαιρετικός μπαρμπέρης και πάντα βλέπω τα φοβερά κουρέματά του στη σελίδα του. Οπότε θα πω τον Adam Llallana, πριν φύγει, και τον Jordan Henderson.

 

Πες μας για τις κομμωτικές τεχνικές που έχεις αναπτύξει και διδάσκεις σε σεμινάρια…

Οι τεχνικές μου προκύπτουν από ένα ευρύ φάσμα της κομμωτικής τέχνης, από το γυναικείο κούρεμα και το κλασσικό ιταλικό, μέχρι το Afro – Caribbean. Ανά τα χρόνια, έχω «παντρέψει» τεχνικές για να δημιουργήσω απλές και εύκολες φόρμουλες, έτσι ώστε κάθε κούρεμα ή στυλ να γίνεται και να διδάσκεται ευκολότερα. Η φιλοσοφία μου για τα μαλλιά είναι πως «όταν είμαστε καλοί σ’ αυτό που κάνουμε, το ευχαριστιόμαστε περισσότερο». Το να κάνεις μια δουλειά που σ’ ευχαριστεί και σε γεμίζει φέρνει την ευτυχία και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μένα.

 

Ως μπαρμπέρης και εκπαιδευτής, είδες τις δραστηριότητές σου να παύουν κατά την πανδημία. Πες μας την εμπειρία σου από αυτήν την περίεργη περίοδο της ζωής μας…

Νομίζω πως ήμασταν σε καλή πορεία ανάπτυξης πριν την πανδημία, η οποία μας έφερε πίσω. Παρόλα αυτά, η ίδια η πανδημία μου θύμισε σημαντικές αξίες, όπως την εκτίμηση του χρόνου και της υπομονής. Επειδή είμαι δυναμικός άνθρωπος, θέλω να γίνονται πράγματα αμέσως και να πιάνω τους στόχους μου όσο πιο γρήγορα γίνεται για να πάω στον επόμενο. Η πανδημία μου έδωσε το περιθώριο να εξελιχθώ σε προσωπικό επίπεδο και το χρόνο να αναπτύξω καινούρια δίκτυα, τα οποία με τη σειρά τους μου άνοιξαν νέες πόρτες. Για παράδειγμα, το podcast. Αν δεν είχα αυτό το χρονικό περιθώριο, δεν θα το είχα ξεκινήσει ποτέ. Το όνομά του είναι BARBER SOUP γιατί είναι εύπεπτο και κάνει καλό στο νου, το σώμα και την ψυχή. Κατάφερα να κάνω κάποιες σημειώσεις για την προσωπική ανάπτυξη και την επιχειρηματική εξέλιξη και πέτυχε.
Εν συντομία, η πανδημία ήταν ένας εφιάλτης για εμάς. Κλείσαμε την επιχείρηση, λάβαμε λιγοστή βοήθεια από την κυβέρνηση, πνιγήκαμε στα χρέη, ενοίκια, λογαριασμοί κλπ. Υπήρξαν, όμως, και κάποια θετικά, όπως το ότι συνειδητοποίησα πως η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά, είναι να κάνεις πράγματα που αγαπάς – το οποίο είναι παράδοξο για εμένα, γιατί αυτό που αγαπώ είναι να κουρεύω μαλλιά. Η επιστροφή μου, όμως, σε αυτό έγινε ακόμη πιο ευχάριστη και με δίδαξε να μην θεωρώ τη δουλειά μου δεδομένη.

 

Ποια είναι η σημασία της online εκπαίδευσης; Έχεις κάποια tips για τους αναγνώστες μας;               

Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να σε δουν από κοντά. Η online εκπαίδευση επιτρέπει σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να σε δουν να δουλεύεις, διευρύνει το ακροατήριό σου και αποτελεί το τέλειο εργαλείο όταν στόχος σου είναι να έχεις επιρροή παγκοσμίως. Είναι, επίσης, πιο οικονομική και παρότι δεν έχει την ίδια διαδραστικότητα, μαθαίνεις πολλά. Πιστεύω πως σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, πρέπει να δοκιμάζεις όλες τις οδούς και είτε είναι δια ζώσης, είτε μέσω τηλεφώνου ή υπολογιστή, όλα αποτελούν πρόοδο, μάθηση και ανάπτυξη.

 

Εσύ και η ομάδα σου δημιουργήσατε το RUGER Education School και επίσης το brand RUGER, μια καταπληκτική συλλογή προϊόντων από σαμπουάν και πομάδες μέχρι ξυραφάκια, μπλουζάκια ακόμα και κόκκους καφέ! Πεw μας περισσότερα για την εταιρία RUGER…

 Η RUGER δεν έχει να κάνει με το κέρδος. Θέλει να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο και να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους ευτυχισμένους. Προσπαθούμε να φτιάχνουμε προϊόντα που ταιριάζουν στον καθένα ξεχωριστά και οι υπηρεσίες μας είναι προσανατολισμένες σ’ αυτό 100%. Είναι πεποίθησή μας πως οι μικρές λεπτομέρειες μας κάνουν αυτό που είμαστε και έτσι σκεφτόμαστε τις ανάγκες μας. Όπως, ας πούμε, ένα ελαφρύ ξυράφι: Το σχεδιάζουμε, το κατασκευάζουμε και μετά παραγγέλνουμε περισσότερα για να τα μοιραστούμε με τον κόσμο. Αν κάτι δουλεύει για εμάς, ελπίζουμε πως θα δουλέψει και για τους υπόλοιπους. Και σε ποιον δεν αρέσει ο καφές; ‘Όταν ανοίγεις μια επιχείρηση, οφείλεις να κοιτάξεις τον ανταγωνισμό και να δεις τι προσφέρει στους πελάτες του. Πολλοί γύρω μας πρόσφεραν μπύρα και ποτά, αλλά κανείς υψηλής ποιότητας καφέ. Είδαμε, λοιπόν, το κενό στην αγορά και αποφασίσαμε να το καλύψουμε σε κάθε υπηρεσία που παρέχουμε και ο κόσμος το λατρεύει.

 

 

Ποια είναι αγαπημένα σου barbering εργαλεία;

Πάντα πίστευα ακράδαντα πως δεν είναι τα εργαλεία που κάνουν τον μπαρμπέρη αλλά ο άνθρωπος που τα χρησιμοποιεί. Όμως, ένας σεφ δεν μπορεί να τεμαχίσει λαχανικά με ένα κουτάλι, άρα τα σωστά εργαλεία παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της δουλειάς σου. Πάντα χρησιμοποιούσα WAHL και για πολλά χρόνια έχω συνεργαστεί με την εταιρεία, κάνοντας επιδείξεις και ως αντιπρόσωπος σε εκθέσεις. Έχω αναπτύξει μια καλή σχέση με την εταιρεία και πρόσφατα μου δόθηκε η θέση του Creative Director, όπου θα δημιουργώ τρέχοντα και νέα προιόντα/content, αλλά και θα βοηθήσω στην προώθηση των ήδη υπαρχόντων εργαλείων.
Αυτό με κάνει υπερβολικά περήφανο, καθώς έχω δουλέψει σκληρά γι’ αυτό. Κατά την άποψή μου, έχουν τα πάντα και την καλύτερη ποιότητα εργαλείων. Ακόμα και αν δεν συνδεόμουν μαζί τους επαγγελματικά, πάλι τα εργαλεία τους θα χρησιμοποιούσα.

 

Ποια θα είναι η τάση στο ανδρικό hairstyle την περίοδο 2021/22;

Φαίνεται πως το lockdown έδωσε την ευκαιρία στο κόσμο να μακρύνει τα μαλλιά του και σε πολλούς άρεσε η δυναμική που έφερε στην εμφάνισή τους. Δεν εκπαιδεύουμε μόνο τους επαγγελματίες αλλά και τους πελάτες μας πώς να στυλιζάρουν τα μαλλιά τους και ποια προϊόντα θα συμπληρώσουν το look τους. Τα στυλ είναι εποχικά και καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι άνθρωποι βγαίνουν όλο και λιγότερο, πιστεύω πως θα τους αρέσει να έχουν μακρύτερα μαλλιά. Σε αυτό το σενάριο, προτείνουμε ένα παραδοσιακό φιλαριστό κούρεμα με μια πιο σύγχρονη πινελιά για περισσότερο στυλ, με σβήσιμο στο σβέρκο και τους κροτάφους (neck and temple taper).

 

Είναι το πρώτο σου επαγγελματικό ταξίδι στην Ελλάδα. Τι ξέρεις για τους Έλληνες μπαρμπέρηδες;

Μια δεκαετία πριν ήταν δύσκολο να βρεις καλούς μπαρμπέρηδες στον κόσμο. Τώρα υπάρχει πληθώρα και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχουν κάποιοι μπαρμπέρηδες από την Ελλάδα που ακολουθώ στα social media και η δουλειά τους είναι σύγχρονη και εξαιρετική. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες εκμάθησης και αυτό βοηθά στο να εξελιχθούν με γρήγορους ρυθμούς.

Η Ελλάδα είναι από τα αγαπημένα μου μέρη στον κόσμο. Έκανα πρόταση γάμου στη σύζυγό μου στη Σκιάθο και είναι 100% ο αγαπημένος μας προορισμός για διακοπές. Οι άνθρωποι είναι απίστευτοι, ο πολιτισμός, το φαγητό, οι παραλίες και βέβαια ο καιρός. Αγαπώ τα πάντα γύρω από την Ελλάδα και το να δουλέψω εδώ για πρώτη φορά είναι τιμή μου. Το ταξίδι μου αυτό είναι, μακράν, το πιο συναρπαστικό μέχρι σήμερα.

 

 

Έχεις κάποιες συμβουλές για τους νέους barbers που μπαίνουν τώρα στο επάγγελμα;

Όταν απευθύνομαι σε μπαρμπέρηδες, οι αρχές μου είναι παλιάς σχολής, δηλαδή, να είναι πάντα εκείνοι που εργάζονται σκληρότερα σ’ ένα χώρο. Η σκληρή δουλειά κερδίζει το ταλέντο όταν το ταλέντο δεν δουλεύει! Αυτό είναι ένα ρητό πέρα για πέρα αληθινό. Είναι σημαντικό να έχεις υπομονή στο επάγγελμά σου, σύντομοι δρόμοι δεν υπάρχουν. Πρέπει να προσπαθήσεις και πρέπει να αποτύχεις. Η αποτυχία και ο τρόπος που την αντιμετωπίζεις είναι μεγάλο μέρος της ζωής. Παραδεχόμαστε την αποτυχία ή την χρησιμοποιούμε σαν καύσιμο για να βελτιωθούμε; Ο,τιδήποτε αρνητικό πρέπει να χρησιμοποιείται ως καύσιμο.

 

Μοιράσου μαζί μας όλα τα σχέδια σου για το μέλλον…

Το μέλλον είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου. Θέλω απλά να δω πόσο μακριά μπορώ να φτάσω τη RUGER και πόσους ανθρώπους θα συμπαρασύρω στο ταξίδι αυτό. Σχεδιάζουμε να ανοίξουμε δύο ακόμη καταστήματα, τα οποία βρίσκονται στα σκαριά αυτή τη στιγμή, Θα ήθελα να ανοίξω ένα κατάστημα στο εξωτερικό, αλλά δεν μου είναι εύκολο να μην ελέγχω από κοντά την κατάσταση. Θέλω να είμαι παρών, να επιβλέπω όλες τις επιχειρήσεις και να διασφαλίσω πως η εξυπηρέτηση των πελατών είναι αυτή που πρέπει.
Θέλω να φτάσω στο σημείο εκείνο που θα βλέπω τα προϊόντα μας σε πολλά μπαρμπέρικα, να βοηθούν τους επαγγελματίες να έχουν απίθανα αποτελέσματα. Θέλω να τους εκπαιδεύσω με τέτοιο τρόπο ώστε να ερωτευθούν ή να ξαναερωτευθούν την τέχνη του barbering και να παρέχω υπηρεσίες που θα μένουν αξέχαστες σε κάθε κατάστημά μου.

 

 

 

 

Written by The B.Mag