BARBER HEROES: Ο Tom Chapman και η χαρά της ζωής!

Ότι ο μπαρμπέρης είναι και ψυχολόγος, το γνωρίζαμε. Ότι μπορεί να σώζει και χιλιάδες ζωές, όμως, το μαθαίνουμε από τον Tom Chapman, έναν ηρωικό Βρετανό κουρέα, ο οποίος παράλληλα με τα fades και τα undercuts “κουρεύει” και την κατάθλιψη από τους καλεσμένους του.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

 

 

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν ο καλός φίλος και πελάτης του Chapman, ο Alex, αυτοκτόνησε. Ένας νέος άνθρωπος αφαίρεσε τη ζωή του, χτυπημένος από την κατάθλιψη. Ένας νέος άνθρωπος που δεν είχε βρει το θάρρος να μοιραστεί το πρόβλημά του, αποφάσισε να δώσει τέλος για να απαλλαγεί από το αόρατο βάρος που σήκωνε. Ο Chapman, αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, σκέφτηκε ότι πρέπει να κάνει κάτι. Να αναλάβει δράση ώστε η μάστιγα της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών να περιοριστεί. Προς τιμήν του Alex και με στόχο να εκμεταλλευτεί τον ανεπίσημο ρόλο του “ψυχολόγου” που έχουν οι μπαρμπέρηδες, ίδρυσε τον οργανισμό Lions Barber Collective.
Σήμερα, 6 χρόνια αργότερα, ο LBC έχει παγκόσμια παρουσία και αποτρέπει με θάρρος και γνώση τις αυτοκτονίες των ανδρών. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

 

Ο ΕΡΓΑΣΙΟΜΑΝΗΣ TOM
Ο Tom ξεκίνησε την καριέρα του στην αλυσίδα μπαρμπέρικων Toni & Guy το 2002, μαθαίνοντας την πειθαρχία των fades, τα μοτίβα των μοντέρνων ανδρικών κουρεμάτων και δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του στα εναλλακτικά hair looks. Ο εργασιομανής Tom δεν ξεκουραζόταν ποτέ: Φεύγοντας από το μαγαζί, καλούσε φίλους στο σπίτι του για να πειραματιστεί με νέες κομμωτικές ιδέες στο κεφάλι τους!


Ο Tom άνοιξε το δικό του μπαρμπέρικο, το Tom Chapman Hair Design, στην πόλη Torquay της Αγγλίας το 2011 και ταυτόχρονα άρχισε να εκπαιδεύει κομμωτές. Τα σεμινάριά του είχαν τεράστια απήχηση σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βραζιλία καθώς επίσης και σε όλη την Ευρώπη. Ο Chapman έφτασε στους τελικούς πολλών κομμωτικών διαγωνισμών, ενώ ανακηρύχθηκε και Wahl Barber της Χρονιάς για το 2013.

ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Τον Σεπτέμβριο του 2015, λίγο μετά την αυτοκτονία του φίλου του Alex, ο Chapman ίδρυσε το The Lions Barber Collective, το οποίο ξεκίνησε ως μια ομάδα μπαρμπέρηδων που ευαισθητοποιούν την κοινωνία για την κατάθλιψη και συμβάλλουν στην πρόληψη των αυτοκτονιών. Σήμερα, ο οργανισμός έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και διοργανώνει εκστρατείες ψυχικής ευεξίας με γνώμονα το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το κουρείο είναι ένα εξαιρετικά ασφαλές μέρος για να μιλήσουν οι άνδρες για τα προβλήματά τους.
Η εξειδικευμένη ομάδα ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών που συνεργάζεται με το The Lions Barber Collective, δημοσίευσε μια επιστημονική μελέτη σύμφωνα με την οποία, όταν ένας άνδρας κάθεται στην καρέκλα του μπαρμπέρη, ο εγκέφαλός του εκκρίνει ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προσφέρει γαλήνη, ευεξία και αίσθηση εμπιστοσύνης. Αυτήν ακριβώς την εμπιστοσύνη χρησιμοποιεί (με την καλή έννοια) ο Tom Chapman ώστε να διαγνώσει πιθανές ψυχικές διαταραχές στους πελάτες του και εν συνεχεία να τους προσφέρει βοήθεια.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ BARBER TALK
Μέσω της διαδικασίας “BarberTalk”, ο Tom και οι συνεργάτες του εκπαιδεύουν τους μπαρμπέρηδες-μέλη του The Lions Barber Collective να λένε και να κάνουν αυτά που πρέπει κάθε φορά που διαγιγνώσκουν κατάθλιψη στους πελάτες τους.
Οι μπαρμπέρηδες που γίνονται μέλη του LBC, εκπαιδεύονται και μαθαίνουν πώς να συνομιλούν με πελάτες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι να παραμένουν οι συζητήσεις αυτές ιδιωτικές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, το The Lions Barber Collective διαθέτει μέλη στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βραζιλία, στο Περού, στην Ουρουγουάη, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Ν. Αφρική, στην Κένυα και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όχι, όμως, στην Ελλάδα. Μήπως ήρθε η ώρα κάποιος δικός μας μπαρμπέρης να κάνει την κίνηση;

IT’S OK NOT TO BE OK
Με το σύνθημα “Αναγνωρίστε, Ρωτήστε, Ακούστε και Βοηθήστε όσους κάθονται στις καρέκλες σας”, ο Tom Chapman έκανε μια συγκλονιστική ομιλία στο Exeter TEDx του 2018, η οποία έχει καταγραφεί ως η 4η σε τηλεθέαση ομιλία ανάμεσα σε όλα τα TED Talk που έχουν πραγματοποιηθεί στη Μ. Βρετανία.
Μετά από όλες αυτές τις διακρίσεις, ύστερα και από την τιμητική του βράβευση για το εθελοντικό του έργο από τη βρετανική κυβέρνηση, ο μπαρμπέρης Tom Chapman παραμένει προσγειωμένος και αφοσιωμένος στον σκοπό του. Συνομιλεί καθημερινά με τους πελάτες του (μόνο με όσους το επιθυμούν), για την ψυχική τους υγεία. Μετά το κούρεμα, ή το ξύρισμα κάθονται και συζητούν. Υπάρχουν και αρκετοί που επισκέπτονται τον Tom επειδή γνωρίζουν για την εξειδίκευση και την εμπειρία του πάνω στο θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης.


Οι καλεσμένοι του Chapman που τον επισκέπτονται και συνομιλούν μαζί του, έχουν χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και οικειότητας με τον μπαρμπέρη, διασφαλίζοντας ότι όταν φεύγουν από το κουρείο, ό,τι έχει ειπωθεί μένει ανάμεσα σε αυτούς και τον Tom.
Αντίστοιχα, το Lions Barber Collective εκτός από ένας προορισμός για τα θέματα ψυχικής υγείας, είναι και ένα μέρος στο οποίο οι άντρες μπορούν να συζητούν για την ημέρα τους, τα καθημερινά τους άγχη και ο,τιδήποτε άλλο τους προβληματίζει.
«Πιστεύω ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν για την ψυχική τους υγεία και εκφράζουν ό,τι νιώθουν, αυτό λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας προς τις τάσεις αυτοκτονίας. Εξάλλου είναι ΟΚ κάποιος να μην είναι ΟΚ. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ…», αναφέρει ο ίδιος ο Tom.

 

Info
www.thelionsbarbercollective.com
@tomchapman_hair

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag