BARBER’S WORLD: Pole Dancing

Το barber pole αποτελεί κληρονομιά μιας (ευτυχώς) μακρινής εποχής, όταν οι άνθρωποι πήγαιναν στον κουρέα όχι μόνο για κούρεμα ή ξύρισμα, αλλά και για αφαίμαξη (!) ή άλλες ιατρικές επεμβάσεις. Αναλύουμε την αιματοβαμμένη ιστορία του barber pole και ταξιδεύουμε με φωτογραφίες του από ολόκληρο τον κόσμο…
Από τον Πάνο Μπόμπολα
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η αφαίμαξη, δηλαδή το άνοιγμα μιας φλέβας ώστε να μειωθεί η ποσότητα αίματος στον οργανισμό, ήταν μια κοινή θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών, από τον πονόλαιμο έως ακόμα και την πανούκλα! Μέχρι πριν μερικά χρόνια, άλλωστε, ακόμη και στα μέρη μας εφαρμοζόταν η θεραπεία με τις βδέλλες, οι οποίες κολλούσαν πάνω στο δέρμα του ασθενή και έκαναν αφαίμαξη…
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ-ΜΠΑΡΜΠΕΡΗΔΕΣ
Πίσω στον Μεσαίωνα τώρα, όπου τη διαδικασία της αφαίμαξης εκτελούσαν συνήθως καλόγεροι, με τους μπαρμπέρηδες (δεδομένης της εξοικείωσής τους με τα αιχμηρά εργαλεία) να λειτουργούν ως βοηθοί.
Αφού ο Πάπας Αλέξανδρος Γ΄ απαγόρευσε στους κληρικούς να κάνουν τη διαδικασία το 1163, οι μπαρμπέρηδες πρόσθεσαν και επίσημα την αφαίμαξη στις υπηρεσίες τους.
Γνωστοί ως χειρουργοί-κουρείς, ανέλαβαν επίσης και άλλα ιατρικά καθήκοντα όπως το βγάλσιμο των χαλασμένων δοντιών, την θεραπεία ορθοπεδικών προβλημάτων και την περιποίηση τραυμάτων. Ο Ambroise Pare, ένας Γάλλος επιστήμονας του 16ου αιώνα που θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης χειρουργικής, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως χειρουργός-κουρέας!
ΣΧΕΔΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Περίπου στα μέσα του 16ου αιώνα, απαγορεύτηκε στους κουρείς της Ευρώπης να παρέχουν χειρουργικές υπηρεσίες, καθώς η ιατρική επιστήμη είχε εδραιωθεί στον κόσμο. Παρόλα αυτά, οι μπαρμπέρηδες και οι χειρουργοί θεωρούνταν μέλη της ίδιας εμπορικής συντεχνίας έως τα μέσα του 18ου αιώνα.
ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ BARBER POLE
Αφού είδαμε ότι ο στύλος του κουρέα συνδέεται με την αιματοχυσία, ας εξηγήσουμε και τα χρώματά του: Το κόκκινο αντιπροσωπεύει το αίμα και το λευκό τους επιδέσμους που χρησιμοποιούσαν οι χειρουργοί-κουρείς για να σταματήσουν την αιμορραγία. Ο ίδιος ο στύλος λέγεται ότι συμβολίζει το ραβδί που ένας ασθενής πίεζε για να κάνει τις φλέβες στο χέρι του να ξεχωρίζουν πιο έντονα.
Στην Ευρώπη, τα barber poles ήταν παραδοσιακά κόκκινα και λευκά, ενώ στην Αμερική προστέθηκε και το μπλε χρώμα, το οποίο αντιπροσωπεύει το χρώμα που έχουν οι ανθρώπινες φλέβες. Υπάρχει, όμως, και η θεωρία που υποστηρίζει ότι το μπλε προστέθηκε στον στύλο ως ένδειξη πατριωτισμού από τους Αμερικανούς, καθώς η ίδια τριχρωμία βρίσκεται και στη σημαία τους.