GRANDFATHER: Το ξύρισμα 1921 vs 2021

Τι συνέβη με την περιποίηση των ανδρών; Φαίνεται ότι στις μέρες μας κάποιοι ακόμη δεν ενδιαφέρονται τόσο στο να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ξυρίζουν τα πρόσωπά τους με φθηνά ξυράφια και χρησιμοποιούν προϊόντα μαλλιών με επικίνδυνες χημικές ουσίες. Ήταν πάντα έτσι ή μπερδευτήκαμε στο δρόμο; Μήπως ο παππούς σου περιποιόταν τον εαυτό του καλύτερα από εσένα;

 

Οι άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν πιο βολικές εναλλακτικές λύσεις για το πώς να ξυρίζονται στα μέσα του 19ου αιώνα. Το πρώτο στοιχειώδες «ξυράφι ασφαλείας» ήρθε το 1847 από τον Willian Henson. Ήταν το 1880 που για πρώτη φορά βλέπουμε τον όρο «ξυράφι ασφαλείας» σε διαφημίσεις των Frederic και Otto Kampfe, σε αφίσες στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ο King Camp Gillette κέρδισε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για εναλλάξιμα ξυράφια το 1904. Έχοντας κάνει συμφωνία να προμηθεύει «ξυράφι ασφαλείας» με αμερικανικά στρατεύματα στον Α΄ Παγκόσμιο κατόρθωσε με το τέλος του πολέμου, να απογειώσει το ξυράφι. Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν συνηθισμένο να πηγαίνουν στον κουρέα για ένα ξύρισμα. Όταν τελείωσε ο πόλεμος, έφεραν οι στρατιώτες μαζί τους τις συνήθειες τους και τα ξυράφια τους.

Οι άντρες χρησιμοποιούσαν, πλέον, πινέλα ξυρίσματος (μια εφεύρεση του 1750) στην άνεση των σπιτιών τους. Αυτά ήταν με μαλλιά αγριόχοιρου, αλόγου ή ασβού – το τελευταίο είναι το πιο ακριβό. Τα σαπούνια ξυρίσματος τη δεκαετία του 1920 κατασκευάζονταν με φυσικά συστατικά. Η παραγωγή τους ξεκίνησε το 1840 και το βασικό συστατικό ήταν το λάδι καρυδιάς και έγιναν γνωστά για τον πλούσιο αφρό τους.

Η πρώτη κρέμα ξυρίσματος κυκλοφόρησε το 1925 με το όνομα Brushless Burma-Shave. Έτσι λοιπόν, τα αυστηρά πρότυπα της εποχής για την περιποίηση του προσώπου έκαναν το ξύρισμα απαραίτητο και ουσιαστικό.

Ο παππούς σου ήξερε το ξυρισμένο πρόσωπό του μέχρι και την κάθε του γωνία γιατί απλά, δεν υπήρχε περίπτωση να βγει από το σπίτι αξύριστος. Ξυρίζονταν με φυσική κίνηση, αφήνοντας το πρόσωπο να οδηγήσει το χέρι για να κάνει τη δουλειά του.

 

Το καθημερινό ξύρισμα του σύγχρονου άνδρα

Για άλλη μια φορά, οι άντρες αρνήθηκαν την πολυτέλεια ενός απολαυστικού ξυρίσματος για τη χαμηλού επιπέδου άνεση που προσφέρουν τα ξυραφάκια μιας χρήσης.

Εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1960 και είναι φτιαγμένα από διάφορα πλαστικά όπως πολυπροπυλένιο και άλλες ρητίνες που είναι φθηνές και εύκολες στην παραγωγή. Αυτό συχνά σημαίνει ότι μπορείς να πετάξεις το ξυράφι μετά από λίγες χρήσεις. Το οποίο όμως αρχίζει να σου τρυπά το μυαλό μόλις συνειδητοποιήσεις τι κάνεις στο περιβάλλον. Σκέψου ότι τα ξυράφια μιας χρήσης παράγουν περίπου ένα 453 τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως!

Μία από τις πιο δημοφιλείς κρέμες ξυρίσματος κυκλοφόρησε το 1919 από τον Frank Shields, πρώην καθηγητή του MIT, που έφτιαξε την γνωστή σε όλους Barbasol, κρέμα ξυρίσματος που είναι ακόμα διαθέσιμη σήμερα.

Επιτρέψτε μου να σε ρωτήσω κάτι: Θα έβαζες προπάνιο στο πρόσωπό σου; Είναι μια κοινή χημική ουσία σε κρέμες ξυρίσματος, μαζί με θειικό νάτριο και συνθετικά αρώματα. Το 67% των ανδρών που χρησιμοποιούν κρέμα ξυρίσματος, δεν γνωρίζει τα περίεργα και συχνά επιζήμια συστατικά της!

Φίλε μου, έχουμε ξεχάσει τα οφέλη μιας καθημερινής ρουτίνας ξυρίσματος και τις ιδιότητες των φυσικών συστατικών. Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα βασικά. Ο μόνος που μπορεί να σε βοηθήσει στη σωστή επιλογή προϊόντων και τη σωστότερη και απολαυστικότερη εμπειρία ενός ξυρίσματος, είναι αυτός που ξέρει το πρόσωπό σου καλύτερα κι από εσένα. Και δεν είναι άλλος από τον μπαρμπέρη σου!

Απόλαυσε κατά διαστήματα ένα παραδοσιακό ξύρισμα από τα χέρια του μπαρμπέρη σου και άκουσέ τον με προσοχή!

 

 

 

 

Written by The B.Mag