THE BARBERING TIMELINE

 Μόδες, τάσεις, κομμωτικά αξιοπερίεργα και η εξέλιξη του barbering από το 5.000 π.Χ. μέχρι τις ημέρες μας.

Από τον Πάνο Μπόμπολα

 

5000 π.Χ
Πριν από 7000 χρόνια, οι υπηρεσίες barbering αποτελούσαν προνόμιο της αιγυπτιακής αριστοκρατίας. Φαλτσέτες και ψαλίδια δεν υπήρχαν, η δουλειά γινόταν με ακονισμένο πυρόλιθο ή κοφτερά όστρακα.

450 π.Χ.
Στην Αρχαία Ελλάδα τα μαλλιά ήταν σύμβολο κύρους και πνευματικής ακτινοβολίας. Στην Αθήνα, οι άνδρες κουρεύονταν δημοσίως στην Αρχαία Αγορά και ταυτόχρονα αντάλλασσαν απόψεις για τα πολιτικοκοινωνικά πεπραγμένα. Σε κάποιες κοινωνίες της εποχής, οι συγγενείς του νεκρού έκοβαν τα μαλλιά τους, τα τύλιγαν σε πλεξούδες και τα έριχναν στον τάφο του, καθώς τα μαλλιά θεωρούνταν το πιο πολύτιμο αγαθό του σώματος.

900 μ.Χ.
Οι μπαρμπέρηδες του Μεσαίωνα όχι μόνο κούρευαν και ξύριζαν, αλλά ήταν επιφορτισμένοι με το καθήκον να κάνουν εγχειρήσεις και να περιποιούνται πληγές. Σε ιστορικές πηγές από τη Βρετανία αποκαλούνται «barber-surgeons».

1096
Οι«barber-surgeons» δημιουργούν στη Γαλλία τον πρώτο οργανισμό και αναγνωρίζονται ως επαγγελματικός κλάδος.

1450
Αυστηρός νόμος διαχωρίζει τους μπαρμπέρηδες από τους χειρούργους. Η μόνη ιατρική πράξη που επιτρέπεται πλέον στους κουρείς είναι η εξαγωγή δοντιών!

1770
Οι περισσότεροι άνδρες είναι καλοξυρισμένοι, ενώ αυτοί που ανήκουν στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις φορούν περούκες. Στην Αμερική της αποικιακής εποχής, τον ρόλο του κουρέα-μπαρμπέρη αναλαμβάνουν κυρίως σκλάβοι από την Αφρική, οι οποίοι εκπαιδεύονται από Ευρωπαίους αποίκους.

1821
Στα τέλη της εποχής της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα, συναντάμε τους μπαρμπέρηδες στα χάνια και στα παζάρια της εποχής. Οι Χριστιανοί προτιμούσαν μακρύ μαλλί, παχύ μουστάκι και καλοξυρισμένο το υπόλοιπο πρόσωπο. Οι Μουσουλμάνοι ξύριζαν το κεφάλι και άφηναν μούσι ή έστω μουστάκι.

1860
H Βικτωριανή Εποχή κάνει μόδα τις πλουμιστές γενειάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην Αμερική, οι κακουχίες του εμφυλίου πολέμου (1861-1865) δεν επιτρέπουν στους άνδρες να φροντίσουν τον εαυτό τους. Μετά το τέλος του, όμως, Ιταλοί, Σουηδοί, Γερμανοί και Ολλανδοί μπαρμπέρηδες μεταναστεύουν στις Η.Π.Α και ισχυροποιούν τον επαγγελματικό κλάδο.

1886
Το πρώτο σωματείο μπαρμπέρηδων ιδρύεται στην πόλη Colombus του Ohio. Εκείνη την εποχή το κούρεμα κόστιζε 10 cents, το ξύρισμα 3 cents και υπήρχε μία καθαρή πετσέτα για κάθε δώδεκα πελάτες!

1924
Το ανδρικό πρότυπο της εποχής, o Ροδόλφο Βαλεντίνο, τόλμησε να αφήσει circle beard για τις ανάγκες ενός φιλμ. Οι θαυμαστές/τριες δυσανασχέτησαν, ενώ το σωματείο Αμερικανών μπαρμπέρηδων απείλησε να μποϊκοτάρει τις ταινίες του φοβούμενο μείωση της πελατείας. Ο Βαλεντίνο ξυρίστηκε λίγες ημέρες μετά το τέλος των γυρισμάτων…

1940-45
Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος και η γενικότερη έλλειψη συνθηκών υγιεινής οδηγεί τους άνδρες στο να επιλέγουν κοντά κουρέματα. Εξάλλου πολλοί μπαρμπέρηδες βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου.

1964
Η Beatlemania σαρώνει ολόκληρη την υφήλιο και οι μπαρμπέρηδες που δεν γνωρίζουν πώς να κάνουν στους πελάτες τους το κούρεμα των θρυλικών «Σκαθαριών», κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους!

1985
Η τελευταία μαζική κομμωτική υστερία συντελείται στα 80s. Το κούρεμα-κράνος των Beatles και τα χίπικα μακριά μαλλιά με τις φαβορίτες των 70s αντικαθίστανται από χαίτες και περμανάντ σε υπερθετικό βαθμό. Από τα 90s μέχρι σήμερα παρατηρούμε πολλές και διαφορετικές τάσεις ή αναβιώσεις, αλλά όχι μόδες με παγκόσμιο χαρακτήρα και εμβέλεια.

21ος αιώνας
Οι τάσεις της εποχής μας λατρεύουν τα fades, αλλά δεν λένε όχι και στο προσεγμένο μακρύ μαλλί ή στους μικρούς κότσους στους άνδρες. Διάγουμε την best-of περίοδο της κομμωτικής τέχνης, όπου τα καλύτερα από το παρελθόν συνδυάζονται με μοντέρνες ή ακόμη και μεταμοντέρνες τεχνικές και ιδέες.

 

 

 

Written by The B.Mag