TIME MACHINE: Punk’s not dead

Όποιος πήγε σχολείο στο συγκρότημα της Γκράβας τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, ξέρει. Όποιος ασχολείται με την κομμωτική σήμερα, επίσης ξέρει. Τι κοινό έχουν οι δύο αυτές, φαινομενικά αταίριαστες, προτάσεις; Μα, φυσικά, το punk κούρεμα!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

 

Τέλη 80s και οι νεολαίοι στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας είναι χωρισμένοι σε τρεις «φυλές»: Οι ροκάδες, οι new wave και οι punk. Πρόσεξε, μιλάμε για μια εποχή που το στυλ καθοριζόταν από τα μουσικά ακούσματα. Ούτε Insta, ούτε YouTube, ούτε influencers υπήρχαν τότε. Ή μάλλον υπήρχαν influencers, αλλά ήταν τύπου ο Βαγγέλης ο Σουγιάς που πήγε μια φορά Λονδίνο και έσκασε μετά με πράσινη μοϊκάνα και παραμάνες στο δερμάτινο.

Το κίνημα που πολέμησε τον καθωσπρεπισμό
Κρίνοντας το αποτύπωμα που άφησαν για το μέλλον οι τρεις φυλές εκείνης της εποχής, τα πράγματα είναι απλά και ευδιάκριτα. Οι ροκάδες, αφού πέρασαν από την άχαρη φάση με τις περμανάντ, εξελίχθηκαν σε νορμάλ τύπους με κάπως μακρύ και ακατάστατο μαλλί, και τελικά καράφλιασαν ύστερα από μερικά χρόνια. Οι new wave περσόνες μεταμορφώθηκαν σε gothemo περσόνες, διατηρώντας ένα κάποιο στυλ και μπόλικη γυαλιστερή πομάδα στα κεφάλια τους.

Το punk κούρεμα όμως, το πιο δυναμικό και καταγγελτικό statement της εποχής, αυτό που περίμενες ότι θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε, είναι αυτό που παραμένει όλα αυτά τα χρόνια. Φυσικά με παραλλαγές, φυσικά χωρίς το κοινωνικοπολιτικό έρεισμα του παρελθόντος, αλλά παραμένει για να θυμίζει μια κουλτούρα που κάποτε πολέμησε αποτελεσματικά τον υποκριτικό καθωσπρεπισμό.


Αγγλία ή Αμερική;
Είναι πολλές και διαφορετικές οι θεωρίες για το πώς ξεκίνησε το punk κίνημα. Οι Άγγλοι θεωρούν ότι είναι μια δική τους μουσική τάση, η οποία απέκτησε το συγκεκριμένο κομμωτικό και ενδυματολογικό στυλ μέσω του Malcolm McLaren, του μάνατζερ της πιο περίφημης punk μπάντας, των Sex Pistols. O McLaren, πριν ασχοληθεί με το management είχε κατάστημα με ρούχα και ήταν στυλίστας διάφορων εκκεντρικών προσωπικοτήτων στο Λονδίνο.

Οι Αμερικανοί από την άλλη, πιστεύουν ότι οι Βρετανοί «έκλεψαν» την έμπνευση από το ανδρόγυνο στυλ που εισήγαγαν η Joan Jett και η Patti Smith στα νεοϋορκέζικα κλαμπ στα πρώτα χρόνια των 70s. Ενώ είναι κι αυτοί που θεωρούν ότι όλα ξεκίνησαν από το κούρεμα του Robert De Niro στην ταινία Taxi Driver του 1976. Πέρα από την αναζήτηση της ταυτότητας του εν λόγω στυλ, σημασία έχει η ουσία. Το punk κούρεμα δημιουργήθηκε για να είναι αντισυμβατικό, άγριο και επιθετικό. Στην Αγγλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, συνδέθηκε με τις κοινωνικές μάχες ενάντια στην οικονομική λιτότητα.

Με το πέρασμα των χρόνων, οι διάφορες παραλλαγές του το έκαναν περισσότερο ήμερο και αποδεκτό, αλλά ακόμη και σήμερα, εάν στρίψεις σε μια γωνία και δεις έναν τύπο με μοϊκάνα, ένα μικρό σοκ το παθαίνεις. Όχι όπως τότε στην Γκράβα, αλλά το παθαίνεις

 

Τέσσερα σύγχρονα punk hairstyles, που μπορείς τώρα να προσφέρεις στους καλεσμένους σου

 

The Jared Leto Mohawk

 

Short Hair Mohawk

 

Long Top Punk Haircut

 

Blonde Curly Mohawk

 

 

 

Written by The B.Mag