BARBER MUSIC: Λεωνίδας Μαριδάκης – All about music

Αν θέλεις να σπάσεις τη μονοτονία της καραντίνας, της πανδημίας και της ενδοσκόπησης, που έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι δεν βγαίνει σε καλό, ακολούθησε στο Facebook τον μουσικό Λεωνίδα Μαριδάκη και άφησέ τον να σου φτιάξει το κέφι. Εμείς, μιλήσαμε μαζί του και γι’ αυτό και για άλλα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ
Ο Λεωνίδας Μαριδάκης γράφει μουσική και στίχους, κάνει συναυλίες, ηχογραφεί μουσικά άλμπουμ, συνεργάζεται με καλλιτέχνες που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Αναμφίβολα έχει την μουσική μέσα του. Το καλό είναι ότι έχει αποφασίσει να τη βγάζει και προς τα έξω όσο πιο συχνά γίνεται και με όποιον τρόπο μπορεί. Και εμείς τον απολαμβάνουμε:
Κάθε μέρα και από ένα video με τραγούδι στα social. Είναι η δική σου προσφορά για την πανδημία, είναι ένα στοίχημα ή ένας τρόπος για να εκτονώνεσαι καλλιτεχνικά;
Τον τελευταίο καιρό αυτή η αίσθηση της απομόνωσης έχει αρχίσει να κουράζει. Το να μοιραζόμαστε τραγούδια από το ίντερνετ είναι άλλος ένας τρόπος να σπάει η απομόνωση με τη μουσική έστω για τρία λεπτά, όσο διαρκεί δηλαδή ένα τραγούδι.
Τι σε έκανε να συνθέσεις μουσική και τι μουσική συνθέτεις; Τι έχει μεγαλύτερη σημασία, τα λόγια ή η μουσική;
Ξεκίνησα από έφηβος να «πλάθω» ήχους. Μετά το σπούδασα και έγινε το επάγγελμά μου. Γράφω τραγούδια και μουσικές για το θέατρο. Τα λόγια και η μουσική μετράνε το ίδιο σε ένα τραγούδι. Εγώ προσωπικά ξεκινάω από τα λόγια, τα τραγουδάω, τα δοκιμάζω με τη φωνή μου, με την κιθάρα, με το πιάνο. Όταν έχω βρει μια μουσική με την οποία πείθει ο στίχος που τραγουδάω, τότε έχω στα χέρια μου ένα καινούριο τραγούδι.
Πώς μπορεί κανείς να αναδειχθεί καλλιτεχνικά στην Ελλάδα; Υπάρχει χώρος για ονειροπόλους και από την άλλη, υπάρχει σύστημα που τρώει ή καταδικάζει την διαφορετικότητα;
Αν κάποιος έχει στόχο να διακριθεί ή να ζήσει από αυτό θέλει σκληρή δουλειά, υπομονή, έμπνευση και πίστη. Το σύστημα κάνει την δουλειά του δηλαδή προσπαθεί να δημιουργήσει δεσμούς της Τέχνης με την Αγορά (ή δεσμά -όπως το πάρει κανείς) και οι καλλιτέχνες προσπαθούν να απελευθερώσουν το μυαλό και τη φαντασία μέσα από την έκφραση. Στο τέλος συνυπάρχουμε αφού χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.
Υπάρχουν μέρη, εποχές, πρόσωπα, αγγίγματα, αναμνήσεις ή επιθυμίες που έχουν γίνει έμπνευσή σου;
Όλα αυτά που περιγράφεις είναι ακριβώς τα υλικά της έμπνευσής μου. Μεγάλωσα δίπλα στη θάλασσα. Και είχα την εικόνα της συνέχεια στο μυαλό μου όταν μελοποιούσα τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου στο τραγούδι «Βάρκα στο Σπίτι». Το «Δίδυμα σαν Σκουλαρίκια» σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου το μελοποίησα με έξτρα κέφι τον καιρό που ήρθαν τα δίδυμα στη ζωή μου. Για αυτό είναι ίσως από τα πιο κεφάτα τραγούδια που έχω γράψει. Μέχρι και μπουζούκι έβαλα για πρώτη φορά στην ορχήστρα μου..!
Νέος πατέρας διδύμων. Νανουρίζεις τα μωρά σου; Τους τραγουδάς; Πιστεύεις ότι η μουσική είναι ένας τρόπος για να επικοινωνείς μαζί τους;
Ναι. Είναι μόλις δέκα μηνών αλλά τρελαίνονται για μουσική. Απαραιτήτως τους τραγουδάω τα βράδια για να τα κοιμίσω, μάλιστα τον τελευταίο καιρό τραγουδάω και χορεύω κιόλας με τα μωρά στην αγκαλιά. Νομίζω έχουν μια προτίμηση στο βαλς και το τσα τσα.
Είμαστε ένα αντρικό περιοδικό που έχει στενή σχέση με τα μπαρμπέρικα της πόλης. Επισκέπτεσαι τα σύγχρονα κουρεία, έχεις κάποιο αγαπημένο;
Κάθε περιοχή έχει τα δικά της ωραία μπαρμπέρικα. Αυτή τη στιγμή δεν έχω «κολλήσει» σε κάποιο. Μου αρέσει πάντα να δοκιμάζω και να ανακαλύπτω καινούρια.
Ποια μουσική πιστεύεις ότι ταιριάζει σε ένα μπαρμπέρικο;
Ε, πιστεύω κάτι ανάλογο με το ύφος και τη διακόσμηση και τη φιλοσοφία του κάθε χώρου. Θα μου άρεσε πάντως σε ένα μπαρμπέρικο να ακούσω κουβανέζικη salsa. Κάποτε επί Κάστρο, είχα κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην Κούβα. Είχε κάτι απίθανα υπαίθρια κουρεία στο πεζοδρόμιο σε κοινή θέα των περαστικών.
Ποια μουσική ταιριάζει σε αυτή την πόλη; Ποιο τραγούδι σιγοτραγουδάς στις βόλτες σου;
Αυτόν τον καιρό τραγουδάω το «Σαν Xουάν» το ντουέτο του Σταύρου Σιόλα με τη Ρένα Μόρφη. Έχει κάτι πολύ ταξιδιάρικο και πάει όμορφα με το περπάτημα.
Ποιον καλλιτέχνη που έχεις συνεργαστεί θα ήθελες να βάλεις κάτω και να τον ξυρίσεις με φαλτσέτα και σε ποιον θα καθόσουν άνετα να σε ξυρίσει με φαλτσέτα;
Χα, χα… δε μου έχει περάσει από το μυαλό, έχω καλές συνεργασίες στη διαδρομή μου. Μια περίοδο όμως με κούρευε ο φίλος τραγουδοποιός Σπύρος Γραμμένος. Ξεπήδησαν τραγούδια από τα κουρέματα αυτά!
Το lockdown λειτούργησε παραγωγικά στην περίπτωση σου; Ασχολήθηκες με τις μουσικές σου; Τι περιμένεις να κάνεις με την επιστροφή της πραγματικής ζωής μας;
Δεν σταματάω ποτέ να γράφω. Και αφού δεν σταμάτησα αυτούς τους μήνες με lockdown και δύο μωρά στο σπίτι δεν θα σταματήσω ποτέ. Με το τέλος του lockdown περιμένω το πιο απλό νομίζω. Να πιω μια μπίρα με τους φίλους μου να τα πούμε, να γουστάρουμε. Αλλά και να ξεκινήσω ξανά τις συναυλίες, το προσεχές διάστημα θα κυκλοφορήσει το νέο μου άλμπουμ και θέλω να ξεκινήσω να το παρουσιάζω ζωντανά στο κοινό.
*Ο Λεωνίδας Μαριδάκης γεννήθηκε στα Χανιά και απέκτησε θεωρητικές σπουδές στη μουσική. Εμφανίστηκε στα μουσικά πράγματα το 2006 με το προσωπικό του άλμπουμ «Αβάδιστα» (Universal Music), στο οποίο την παραγωγή έκανε ο Νίκος Ξυδάκης.