TATTOO ARTIST: Work & Passion

Από την εμπειρία μας, οι tattoo artist είναι παθιασμένοι με την δουλειά τους. Ακόμη και όταν δεν χτυπάνε, σχεδιάζουν ή σκέφτονται ποιο θα είναι το επόμενο σχέδιο τους. Ο Λουκάς Βρακάς είναι ένας απ’ αυτούς. Και βρίσκεται μόλις στην αρχή.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Τον ανακαλύψαμε στο Instagram και αυτό είναι ένα από τα καλά που κάνουν τα social media. Μαθαίνεις τη δουλειά ανθρώπων που έχουν κάτι να σου πουν. Ο Λουκάς αδιαμφισβήτητα έχει «χέρι». Επίσης, είναι ταπεινός, αφοσιωμένος και συμπαθητικός. Ό,τι θέλεις να είναι, δηλαδή, ο τατουατζής σου.

Λουκά ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;
Είμαι ο Λουκάς και το κέντρο της Αθήνας είναι η γειτονιά μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Εκτός του ότι σπουδάζω στην ΑΣΚΤ, συνεργάζομαι αυτή τη στιγμή με το Eternal Mark Tattoo Studio, που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου.

Ζωγράφιζες από πάντα; Τα έργα σου από λάδι είναι ατμοσφαιρικά, αν όχι σκοτεινά. Έχεις επηρεαστεί από κάποιους καλλιτέχνες;
Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να ζωγραφίζω συνειδητά στην ηλικία τον 15, όπου και αποφάσισα να ασχοληθώ με την τέχνη της δερματοστιξίας. Όλοι οι καλλιτέχνες/εικαστικοί επηρεάζονται θέλοντας και μη από άλλους καλλιτέχνες . Κάποιες από τις επιρροές μου για τα έργα που είδατε είναι οι Nicola Samori, Phil Hale και Adrian Ghenie.

Πώς μπλέχτηκες με τις βελόνες; Θεωρείς ότι η δερματοστιξία σου προσφέρει ένα τρόπο να εκφράζεσαι ή να εκτονώνεσαι καλλιτεχνικά;
Όταν ήμουν στην ηλικία των 7-8 χρονών και καθώς βρισκόμασταν σε οικογενειακές διακοπές, με πήρε ο πατέρας μου απ’ το χέρι και πήγαμε μαζί σε ένα tattoo studio της Κρήτης. Ήταν η πρώτη μου επίσκεψη σε ανάλογο μέρος. Από τότε, το ένα έφερε τ’ άλλο. Δε μπορώ, όμως, να πω ότι εκτονώνομαι μέσα απ’ αυτό. Το tattoo για μένα είναι μια άλλη κατάσταση. Είναι μια εμπειρία και για μένα και για τον πελάτη. Είμαστε μαζί σε αυτό, συνεργατικά.

Τα tattoo που σχεδιάζεις και χτυπάς έχουν συγκεκριμένο στυλ; Θεωρείς ότι έχεις εξειδίκευση κάπου;
Λίγο πολύ, αυτή τη στιγμή, στο πορτφόλιό μου υπάρχουν σχεδόν τα πάντα. Δεν σου κρύβω, όμως, πως η αγάπη μου αφορά στα neotraditional και στα neo-japanese τατουάζ. Αναπτύσσεται κάποιου είδους σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και εκείνον που τον έχει επιλέξει; Σαφώς. Το τατουάζ είναι μια ολόκληρη εμπειρία. Είναι η στιγμή που θα μιλήσουμε για πρώτη φορά, η όλη συνεννόηση που έχουμε μεταξύ μας μέχρι να βγει το τελικό σχέδιο, το “βάρεμα», το άραγμα στο διάλειμμα, η πλάκα που θα κάνουμε, οι απόψεις που θα ανταλλάξουμε, ένα σύμπλεγμα πραγμάτων. Έχω κάνει πολλούς φίλους μέσα απ’ όλο αυτό!

Με ποιον τρόπο ενημερώνεσαι και εξελίσσεις την τέχνη σου; Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που σε εμπνέουν;
Οι καλλιτέχνες που με εμπνέουν είναι άπειροι, εντός και εκτός ελλαδικού χώρου. Ενημερώνομαι συνήθως μέσω των social media ακολουθώντας ξένους καλλιτέχνες ή με συνεχή επαφή και τριβή με άλλους καλλιτέχνες του χώρου εδώ στην Ελλάδα, εξελίσσοντας τη δουλειά μου. Μια παρατήρηση που θα μου κάνουν, μια κουβέντα που θα μου πουν, μπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ τη δουλειά μου μέσα σε μια στιγμή!


Το lockdown είναι για σένα μια δημιουργική περίοδος; Βρήκες ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθείς περισσότερο με την ζωγραφική ή έπεσες στον λήθαργο και την απραξία;
Ε, σαν το πρώτο δεν είναι! Αλλά προσπαθώ να μην αφήνω πολύ τον εαυτό μου και τον πειθαρχώ να δουλέψει.

Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα της πόλης; Αναβιώνουν την παλιά ατμόσφαιρα των κουρείων; Σου θυμίζουν το περιβάλλον ενός tattoo studio;
Θα αράξεις στην καρεκλάρα σου, θα νιώσεις άνετα, θα κουβεντιάσεις και στο τέλος θα βγεις ομορφότερος. Μετά από λίγο καιρό θα ξαναγυρίσεις για ένα καινούργιο κούρεμα. Για πες μου εσύ, δεν υπάρχουν κοινά;


Graffiti και tattoo artists βρίσκουν μεγαλύτερη αναγνώριση τα τελευταία χρόνια. Λες να αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας;
Δεν νομίζω ότι αλλάζουν τα πράγματα, αλλά η οπτική. Street art και tattoo προσέλκυαν ανέκαθεν πιο εύκολα καλλιτέχνες επειδή είναι εφαρμοσμένες μορφές τέχνης. Αλλά, όσο περνάει ο καιρός και όλο και περισσότερος κόσμος “κουβαλάει” κάτι στο δέρμα του, σε συνδυασμό με τα σόσιαλ μίντια, κάνουν το τατουάζ και το γκράφιτι πιο “ανεκτό» στα μάτια μιας μερίδας κόσμου. Αλλά έχουμε δουλειά ακόμα.

Αν δεν βρισκόσουν σε αυτή την πόλη, σε ποια θα επέλεγες να δημιουργείς;
Κάθε πόλη χαρακτηρίζεται κυρίως από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή. Χωρίς τον κόσμο δεν θα υπήρχε το tattoo. Θα μπορούσα να ζήσω και να δημιουργήσω σε κάθε πόλη του πλανήτη.

 

INFO
O Λουκάς Bρακάς στο Facebook
O Λουκάς Βρακάς στο Instagram

 

 

 

Written by The B.Mag