MYTHBUSTED: Στου Κασίδη το κεφάλι

Λένε ότι για να μάθεις πρέπει να εξασκηθείς. Να μπεις στην δουλειά με τα μπούνια και να δουλεύεις από το πρωί έως το βράδυ μέχρι να γίνεις τέλειος. Λένε ότι η σχολή δεν είναι ούτε το 30% της γνώσης που πρέπει να αποκτήσεις και το πιο σημαντικό είναι να βρεθείς πίσω από την καρέκλα του μπαρμπέρη και να το ζήσεις στην πράξη. Αλήθεια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις στου Κασίδη το κεφάλι;

ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Υπάρχουν δουλειές που η πρακτική εξάσκηση μπορεί να γίνει με ανώδυνο τρόπο. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να γίνει καλός μπάρμαν με τον καιρό, βελτιώνοντας τις μίξεις του και κάνοντας ολοένα καλύτερα κοκτέιλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην αρχή δεν μπορεί να προσφέρει straight ποτά ή κλασικά κοκτέιλ. Μπορεί κάποιος, επίσης, να γίνει καλύτερος στις πωλήσεις, δουλεύοντας πάνω στο αντικείμενο, αν και το πρώτο διάστημα δεν ήταν ικανός να πετύχει τους στόχους της εταιρίας χωρίς να βλάψει κανέναν.

Στην περίπτωση, όμως, του μπαρμπέρη, αν δεν είναι καλός στην αρχή μπορεί να καταστρέψει πολλά κεφάλια και να κάνει πολλούς άντρες να μην θέλουν να βγουν από το σπίτι τους. Αυτό σημαίνει πως η πρακτική εξάσκησή του δεν πρέπει να γίνει στα κεφάλια των πελατών και σίγουρα όχι χωρίς επίβλεψη.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξασκηθεί κάποιος αρχάριος, που ξέρει ότι δεν έχει εξοικειωθεί με το ψαλίδι και δεν τα καταφέρνει πολύ καλά, θα ήταν να κάνει κουρέματα πάνω σε κούκλες. Εκεί, θα μπορεί να μάθει τεχνικές και θα κάνει πειραματισμούς χωρίς να φοβάται. Στην δεύτερη φάση και όταν θα νιώσει πιο σίγουρος με τον εαυτό του, θα μπορούσε να βγει στη σάλα και να αναλάβει απλά κουρέματα υπό την επίβλεψη ενός πιο έμπειρου μπαρμπέρη. Αυτός θα αναλάβει να τον καθοδηγήσει και αυτός, λογικά, θα διακρίνει που είναι καλύτερος και που έχει αδυναμίες.

photo: Adib Harit Fadzilah-unsplash

Ακούγοντας τον «δάσκαλο» που θα τον έχει αναλάβει και βελτιώνοντας τα σημεία που εκείνος του επισημαίνει ότι χρειάζονται δουλειά, θα μπορέσει σιγά-σιγά να αναλάβει εντελώς μόνος του κάποιους από τους πελάτες.

Σημαντικό είναι να μη νιώθει κανείς ότι είναι χαμένος χρόνος η εξάσκησή του και να μην υπερεκτιμά τις ικανότητές του. Η δουλειά χρειάζεται συνεχώς προσπάθεια και το επάγγελμα του μπαρμπέρη αδιάκοπη ενημέρωση και εκπαίδευση. Ακόμα και εκείνοι που δουλεύουν πολλά χρόνια, έχουν πάντα κάτι καινούριο να μάθουν και να βελτιώσουν. Πριν, λοιπόν, πάρεις σβάρνα όλους τους φίλους σου και αρχίζεις να καταστρέφεις τα μαλλιά σου, αφιέρωσε χρόνο για να γίνεις όσο το δυνατόν πιο καλός την θεωρία.

Στου Κασίδη το κεφάλι μπορείς να μάθεις. Ρώτησες, όμως, τον Κασίδη αν θέλει να τον βάλεις σε αυτή την περιπέτεια;

 

 

 

Written by The B.Mag