BARBER’S WORLD: Μένουμε Ευρώπη!

Ταξιδεύουμε στα modern-vintage μπαρμπέρικα της Ευρώπης και απολαμβάνουμε την ενέργειά τους, την ενδιαφέρουσα διακόσμηση, αλλά και τους ανθρώπους τους.

Από τον Πάνο Μπόμπολα

 

Χωρίς αμφιβολία, η έννοια του modernvintage barber shop, όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελεί συνέχεια των παραδοσιακών μπαρμπέρικων που υπήρχαν από τα τέλη του 19ου αιώνα στις ΗΠΑ. Όμως, το πάντρεμα της αμερικανικής παράδοσης με την ευρωπαϊκή κουλτούρα δημιούργησε μαγαζιά με δυνατή ενέργεια και ενδιαφέρουσα αισθητική.

 

Barber House_ΑΜΒΟΥΡΓΟ_ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Brothers Barber Shop_ΒΙΕΝΝΗ_ΑΥΣΤΡΙΑ

Μερικά από αυτά ξεχειλίζουν από πολυτέλεια, άλλα έχουν ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχουν κι εκείνα που εντυπωσιάζουν με την πρωτότυπη διακόσμηση και το αρχιτεκτονικό τους στιλ.

 

Το άρωμα της λεβάντας
Τα κουρεία υπάρχουν στην Ευρώπη από τον Μεσαίωνα και ανέκαθεν ήταν τα σημεία συνάντησης των ανδρών της πόλης. Πριν από αιώνες, ο κουρέας, εκτός από επαγγελματίας καλλωπιστής ήταν και αυτοδίδακτος ψυχολόγος, αλλά και χειρουργός που αναλάμβανε κάθε λογής επεμβάσεις στο σώμα των πελατών του. Μπορεί αυτά τα χρόνια να πέρασαν, αλλά το λειτούργημα του ψυχολόγου ακόμη καλά κρατεί. Έτσι δεν είναι;

Dapper Dan Hair Cuts_ΠΑΡΙΣΙ_ΓΑΛΛΙΑ

 

El Kinze de Cuchilleros_ΜΑΔΡΙΤΗ_ΙΣΠΑΝΙΑ

Σε σύγκριση με τα μπαρμπέρικα της Αμερικής, στην Ευρώπη συναντάμε, συνήθως, μικρότερα σε μέγεθος μαγαζιά. Στα μικρά αυτά κουρεία, εκεί που μοσχοβολάει το άρωμα της λεβάντας και του λεμονιού, οι νεότεροι επιχειρηματίες συνδύασαν το μεράκι των παλαιών μπαρμπέρηδων με νέες τεχνικές στο επάγγελμα, αλλά και με διακοσμητικές πινελιές που αντανακλούν την κουλτούρα της περιοχής τους.

Carl’s Barber Shop_ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ_ΔΑΝΙΑ

 

Ferajna Barbers_ΒΑΡΣΟΒΙΑ_ΠΟΛΩΝΙΑ (photo by Piotr Sarnecki)

Για παράδειγμα, το Carl’s Barber Shop στην Κοπεγχάγη, τα καλοκαίρια κουρεύει τους πελάτες του στην αυλή ώστε να απολαμβάνουν τον ήλιο ύστερα από τον δυνατό χειμώνα της Δανίας. Το Dapper Dan στο Παρίσι είναι το λιγότερο ευρωπαϊκό μπαρμπέρικο αυτού του αφιερώματος, καθώς βρίσκεται μέσα στη γαλλική Disneyland και αναπαριστά ένα παραδοσιακό κουρείο της Νέας Ορλεάνης από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Genco Dala da Barba_ΡΩΜΗ_ΙΤΑΛΙΑ

 

Frisor_ΚΙΕΒΟ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εάν δεις προσεκτικά τη φωτογραφία του Frisor στο Κίεβο, θα παρατηρήσεις ότι στον καθρέφτη αντανακλούν ρέπλικες από αυτόματα όπλα. Σκληροί άνθρωποι οι Ουκρανοί, κι αυτό αποδεικνύεται και στα μπαρμπέρικά τους! Το Sijf & Dax στο Άμστερνταμ λειτουργεί ταυτόχρονα και ως γκαλερί που εμπορεύεται αντίκες, ενώ το Roy & Sons στη Στοκχόλμη είναι ένα μπαρμπέρικο που πηγαίνει από πατέρα σε γιο εδώ και οκτώ γενιές.

The Original Barber_ΠΡΑΓΑ_ΤΣΕΧΙΑ

 

Sijf & Dax_ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ_ΟΛΛΑΝΔΙΑ

 

Roy and Sons_ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ_ΣΟΥΗΔΙΑ

 

Η νέα γενιά
Είναι δεδομένο ότι η “αλλαγή φρουράς” έχει γίνει ήδη στην Ευρώπη. Η νέα γενιά μπαρμπέρηδων, τα παλικάρια με τα τατουάζ και τις προσεγμένες γενειάδες, έχουν πάρει τη σκυτάλη από τους γηραιότερους δίνοντας πολυδιάστατο χαρακτήρα στο επάγγελμα. Τα μπαρμπέρικα μεγάλωσαν σε μέγεθος, σε μερικά από αυτά χώρεσε και τραπέζι μπιλιάρδου! Νέα προϊόντα περιποίησης, που μέχρι πριν μερικές δεκαετίες ήταν αδιανόητα, είναι τα εργαλεία με τα οποία γίνονται πραγματικότητα τα υπέροχα modern-vintage κουρέματα της εποχής μας.

Haar Barbaar_ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ_ΟΛΛΑΝΔΙΑ

 

Pall Mall Barbers_ΛΟΝΔΙΝΟ_ΑΓΓΛΙΑ

Στον τομέα της διακόσμησης, η ευρωπαϊκή φινέτσα συνδυάζεται με την αμερικανική παράδοση και δημιουργεί θαύματα. Το αξιοπερίεργο στα μπαρμπέρικα της ηπείρου μας είναι το γεγονός ότι σε κάθε χώρα, ακόμα και σε κάθε πόλη, το στυλ και η αισθητική των κουρείων δανείζεται στοιχεία από την τοπική κουλτούρα, με αποτέλεσμα κάθε μπαρμπέρικο να είναι διαφορετικό από τα άλλα!

 

 

Written by The B.Mag