BARBER GUIDE: Το παλιό τους παλτό

Έχουμε πει πολλές φορές ότι αν θέλει κάποιος να κάνει την διαφορά, θα πρέπει να δώσει βάση στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, έχετε σκεφτεί πόσο καλύτερα θα ένιωθαν οι καλεσμένοι σας αν ήξεραν ότι βρίσκεται σε καλά χέρια το παλτό τους όταν το βγάζουν μπαίνοντας στο μπαρμπέρικο;

ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Η κομψή προσέγγιση
Έχεις φτιάξει ένα μπαρμπέρικο με αγάπη και έχεις φροντίσει να το εξοπλίσεις με τα καλύτερα έπιπλα. Οι πάγκοι σου είναι άψογοι, οι καρέκλες σου ιδανικές για να χαλαρώνουν τον κάθε επισκέπτη, οι καθρέφτες σου μεγάλοι και τα καθίσματα στην υποδοχή, άνετα και φιλόξενα. Με λίγα λόγια, έχεις επενδύσει χρήματα για να μπορείς να είσαι σίγουρος ότι οι πελάτες σου θα είναι ικανοποιημένοι απ’ όλες τις απόψεις. Μήπως, όμως, σου έχει διαφύγει μια σημαντική λεπτομέρεια, όπως έχει συμβεί και σε πολλούς άλλους, την οποία δε θα σκεφτείς από την πρώτη στιγμή αλλά θα κληθείς να αντιμετωπίσεις την εποχή που αρχίζουν οι βροχές και τα κρύα; Αλήθεια, έχεις φροντίσει να εξασφαλίσεις έναν χώρο ή ένα έπιπλο που θα φιλοξενεί τα πανωφόρια των επισκεπτών σου, καθώς εκείνοι απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του μπαρμπέρικου; Και, πραγματικά, ξέρεις πόσο πιο όμορφα νιώθει κάποιος όταν μπαίνει σε έναν χώρο και ο οικοδεσπότης σπεύδει να τον απαλλάξει από το βάρος του παλτού;

Η έννοια της φιλοξενίας ορίζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Όσο περισσότερους βρεις για να προσφέρεις στους καλεσμένους σου, τόσο πιο κερδισμένος θα είσαι.

Ο κύριος ατσαλάκωτος
Οι επισκέπτες των μπαρμπέρικων είναι ως επί το πλείστον άνθρωποι που προσέχουν την εμφάνισή τους. Πολλές φορές, μάλιστα, επισκέπτονται τον μπαρμπέρη τους πριν ή μετά την δουλειά τους. Άλλες φορές συνδυάζουν την επίσκεψή τους με μια βόλτα μετά για καφέ ή ποτό. Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο ποσοστό των καλεσμένων σου καταφτάνουν στον χώρο περιποιημένοι και ντυμένοι στην τρίχα και έτσι θέλουν να φύγουν απ’ αυτόν. Το χειρότερο, λοιπόν, που θα μπορούσε να τους συμβεί είναι να μην έχουν κάπου να κρεμάσουν το παλτό τους και να αναγκαστούν είτε να το γυροφέρνουν μαζί τους στον χώρο, είτε να το αφήσουν διπλωμένο σε μια πολυθρόνα, με τον κίνδυνο κάποιος άλλος να κάτσει πάνω του και να το τσαλακώσει.

photo: Bundo Kim -unsplash

 

Η τέλεια συνθήκη
Για να μην συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο στους επισκέπτες σου, θα πρέπει να έχεις φροντίσει για ένα σημείο, στο οποίο θα μπορέσει να κρεμάσει το παλτό του και να ησυχάσει από αυτό. Ακόμα καλύτερα θα τα κατάφερνες αν:
• Είχες προνοήσει για ένα αρκετά ευρύχωρο κομμάτι στον τοίχο όπου θα είχες τοποθετήσει ένα πορτ μαντό ή μερικές καλαίσθητες κρεμάστρες στις οποίος ο καθένας θα άφηνε το πανωφόρι του, χωρίς να φοβάται ότι θα το βρει μέσα στην τσαλάκα.
• Είχες φτιάξει ένα κλειστό, ψηλό ερμάριο στο οποίο θα μπορούσες να κρεμάσεις τα παλτό των καλεσμένων σου και να τα έχεις απόλυτα προστατευμένα και φροντισμένα.
• Είχες φτιάξει ένα μικρό δωμάτιο γκαρνταρόμπα, στο οποίο θα κρεμούσες τα παλτό δίνοντας στον κάτοχό τους ένα νουμεράκι για να μπορείς να τα βρίσκεις εύκολα την ώρα της αναχώρησής τους.
• Είχες προνοήσει να έχεις μια όμορφη βούρτσα για τα μάλλινα υφάσματα και καθάριζες απαλά τα παλτό των θαμώνων σου από τις τρίχες αλλά και τη σκόνη που είχαν μαζέψει απ’ έξω.

Ακριβή μου ομπρέλα
Τον χειμώνα, όμως, οι επισκέπτες σου δεν έχουν μόνο το πανωφόρι τους για φύλαξη. Με τις συχνές βροχές είναι πολύ πιθανό να κουβαλούν μαζί τους ομπρέλες, τις οποίες θα θέλουν να ακουμπήσουν κάπου μπαίνοντας στο μπαρμπέρικο έτσι ώστε να μη λερωθούν και να μη λερώσουν τον χώρο. Επειδή μια ομπρελοθήκη δεν είναι ποτέ αρκετή για να φιλοξενήσει αρκετές ομπρέλες, θα σου προτείνουμε να έχεις, στην είσοδο του barber shop σου, περισσότερες από δύο. Μάλιστα, θα συμβουλεύαμε να διαλέξεις με προσοχή τις ομπρελοθήκες καθώς υπάρχουν άλλες που είναι κατάλληλες για τις μακριές ομπρέλες και άλλες για τις ομπρέλες τσάντας ή τσέπης.

Το καπέλο
Δεν συνηθίζεται να φορούν καπέλο πολλοί άντρες στην Ελλάδα, αλλά όσοι το κάνουν, προσέχουν τα καπέλα τους σαν τρελοί. Από ένα μπαρμπέρικο, λοιπόν, που ξέρουν ότι σέβεται την κεφαλή τους, περιμένουν να μην έχουν πρόβλημα για το που θα αφήσουν το καπέλο τους κατά την διάρκεια του κουρέματος ή του ξυρίσματος. Εκτός, λοιπόν, από κρεμάστρες, χρειάζεσαι σίγουρα και μερικά βαθιά και άνετα ράφια για να φιλοξενήσεις τα καπέλα των επισκεπτών σου. Σε περίπτωση βροχής, μάλιστα, θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα αν, εκτός από φύλαξη, τους προσφέρεις και έναν ελαφρύ καθαρισμό ή αφαιρέσεις τουλάχιστον το νερό από το γείσο τους.

photo: Ivan Zhukevich -unsplash


Παράξενος ταξιδιώτης
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι επισκέπτες έχουν μαζί τους και κάποια μεγάλη τσάντα ή ακόμη και βαλίτσα. Και για αυτήν την περίπτωση θα ήταν καλό να έχεις προνοήσει και να έχεις φτιάξει ένα άνετο ντουλάπι φύλαξης. Σκέψου, ότι πολλές φορές, οι άντρες έχουν μαζί τους την τσάντα της δουλειάς με το laptop τους, αλλά και άλλα πολύτιμα αντικείμενα. Αν τους δώσεις την ευκαιρία να τοποθετήσουν αυτή την τσάντα σε σίγουρο μέρος, θα αισθανθούν αμέσως πιο άνετα και θα απολαύσουν ακόμα πιο χαλαροί τις υπηρεσίες που τους προσφέρεις.

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag