WOMAN: Νίκη Σερέτη – Scent of a woman

Η Νίκη Σερέτη είναι εξαιρετική ηθοποιός, έχει υπέροχη ραδιοφωνική φωνή, ζεστή ψυχή και δίψα για ζωή και αγκαλιές αγάπης με όμορφους ανθρώπους. Η Νίκη είναι η γυναίκα που σε κερδίζει για χίλιους λόγους.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Είναι εσωτερική αλλά όχι εσωστρεφής. Έχει πάντα μια καλή κουβέντα στο στόμα και μια όμορφη ματιά για όλους. Ναι, η Νίκη Σερέτη είναι μια ηθοποιός, αφοσιωμένη στην τέχνη της, αλλά είναι και μια γυναίκα που θα ήθελε ο καθένας να έχει φίλη:

Νίκη ποια είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;
Ποια είμαι ε; Δύσκολη ερώτηση από μόνη της. Πόσο μάλλον σε αυτές τις παράξενες μέρες που βιώνουμε. Είμαι καλλιτέχνης, ερμηνευτής, αφηγητής. Το καλοκαίρι αφηγήθηκα την ιστορία της Αγαύης στις Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Χ. Σουγάρη. Ήταν υπέροχη διαδρομή και εμπειρία. Η μνήμη αυτού του πρόσφατου ταξιδιού με κρατάει ακόμα δυνατή και ψύχραιμη. Όπως και κάποια speakage και φωτογραφίσεις που προκύπτουν στην τωρινή περίοδο του εγκλεισμού. Και τώρα προσπαθώ να υποδυθώ τον πραγματικό μου εαυτό. Ρέω αλλά δεν κινούμαι. Ποια είμαι; Είμαι εγώ; Είμαι αυτή που ήμουν; Είμαι η βαλσαμωμένη; Είμαι ρεπλίκα; Είμαι ο απόηχος; Είμαι μια άνω τελεία; Θολούρα. Προς το παρόν δηλώνω απροσδιόριστη και σε επιφυλακή με τον ασαφή εαυτό μου.

Αυτή η χρονιά είναι το μεγάλο gap της ζωής μας. Τι πιστεύεις ή τι θα ήθελες να μείνει μέσα σου απ’ όλη αυτή την ιστορία;
Όλο αυτό θα μας κοστίσει πολύ. Προτιμώ να φαντασιώνομαι ότι όλη αυτή η δοκιμασία θα αυξήσει την δίψα μας για ομορφιά. Λαχτάρα για ένωση, υπέρβαση των ορίων. Αγκαλιές σαν μουσική. Μάτια χαμογελαστά που θα διαγράφουν όμορφες ψυχές. Ύπαρξη. Ονειρεύομαι αγκαλιές με πρόσωπα αγαπημένα. Αυτές οι αγκαλιές θα αντανακλούν την αγάπη για την ζωή. Αγκαλιάζω όλο τον κόσμο γιατί ζεις κι εσύ μαζί.

Έχουμε φτιάξει ένα τεύχος που θέλει να περάσει το μήνυμα #NoMorePity. Ποιος είναι ο δικός σου τρόπο να ξεφεύγεις από τη μιζέρια και το γκρίζο που υπάρχει γύρω μας;
Η ποίηση, η μουσική, η μνήμη του φιλιού και της αγκαλιάς, και κάνα δύο πραγματικές αγκαλιές του στενού μου περιβάλλοντος, που με χωράνε ακριβώς. Κλείνω τα μάτια και ακροβατώ σε έναν ελεύθερο κόσμο δίπλα στην ζωή των άλλων.

Διακόπηκαν απότομα κάποιες συνεργασίες σου; Τι θα ήθελες να ζήσεις, επαγγελματικά και προσωπικά, όταν λήξει ο εφιάλτης;
Κάποια προσεχή επαγγελματικά σχέδια περί θεάτρου όντως αναβλήθηκαν. Επίσης, οι «Βάκχες» που συμμετείχα δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους. Αυτή την περίοδο προβάλλονται on demand, σε live streaming, μέσω της πλατφόρμας vimeo. Όλα αυτά είναι τόσο πρωτόγνωρα. Χρειάζεται να αποδεχτούμε όλη αυτή την δοκιμασία, να γίνουμε πιο ανθεκτικοί και να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση.

Είσαι μια sexy γυναίκα. Οι Έλληνες προσεγγίζουν όμορφα τις γυναίκες τώρα πια; Έχουν τακτ και κομψότητα;
Είμαι; Δεν μπορώ να συνδεθώ με τον όρο sexy αλλά μπορώ να τον κατανοήσω ως έναν όρο ποιητικό. Η τέχνη είναι σέξι. Ερεθίζει, τσιγκλάει, ξεσηκώνει τον αποδέκτη. Αλλιώς με την κανονική του εκδοχή δεν είναι κάτι που με χαρακτηρίζει. Ή ακόμα κι αν με περιγράφει το κάνει εν αγνοία μου. Όσο για το φλερτ αγνοείται. Υπάρχει μια φοβική σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Σπανίως θα υπάρξει αυτό το «κάρφωμα των ματιών». Υπάρχει ένα μπλοκάρισμα ως προς την προσέγγιση. Ο έρωτας και η επικοινωνία στις εποχές του κορονοϊού αναλώνονται μόνο μέσα από την ασφάλεια και την ψευδαίσθηση που προσφέρει το πληκτρολόγιο. Ανέπαφα.

Σαν ηθοποιός, ξέρεις να συγκρατείς τα συναισθήματά σου και να προάγεις τις σχέσεις σου με τους γύρω σου; Σε βοηθούν οι υποκριτικές σου ικανότητες στην επικοινωνία;
Οι ριπές, οι ρωγμές, τα σταυροδρόμια, οι παύσεις, η Βαβέλ, τα σκοτάδια, προϋπάρχουν αιώνες τώρα. Μέσα και έξω μας. Η σχέση μου με το θέατρο δίνει απαντήσεις στα δικά μου ερωτηματικά για τον κόσμο. Μου επεκτείνει τις προοπτικές μιας θέασης. Με βοηθάει να μην χάνω την ευαισθησία και την ανθρωπιά μου.  Το ότι ασχολούμαι με την ερμηνεία και το παιχνίδι δεν με κάνει περισσότερο ευέλικτη στην επικοινωνία με τους άλλους. Ακόμα και τώρα σε αυτή την συνέντευξη νοιώθω σαν να κολλάει ο εγκέφαλος από την τόση αγρανάπαυση.

Πιστεύεις ότι η εμφάνιση μας παίζει σημαντικό ρόλο στην εντύπωση που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς; Έχεις αγωνία για την εικόνα σου προς τα έξω;
Η ομορφιά υπάρχει παντού. Αρκεί να μπορούμε να την δούμε. Αρκεί να το πιστέψουμε αρχικά, ο καθένας για τον εαυτό του. Η ουσιαστική ομορφιά προκύπτει. Σε γλυκαίνει. Προσωπικά αυτήν αποζητώ. Αυτήν καλλιεργώ. Και πάντα προτιμούσα τις πεταλούδες που ποτέ τους δεν κατάλαβαν την ομορφιά που έκρυβαν τα φτερά τους.

Είσαι πολύ ενεργή στα social. Δε νομίζεις ότι έχει ξεφύγει κάπου η επικοινωνία αυτή και έχουν χαθεί τα όρια;
Όλα ξεκινούν από μας. Από το πώς χρησιμοποιούμε ένα μέσο. Η online επικοινωνία έχει μπει στις ζωές μας τόσο πολύ που κάποιο μερίδιο ανθρώπων έχουν μπερδέψει τι είναι πραγματική ζωή. Όλοι θέλουν να έχουν μια άλλη ζωή, μια πιο χαρούμενη και φανταχτερή. Ευτυχώς λόγω της σωστής διαχείρισης δεν μου έχει συμβεί κάποιο άσχημο ή προσβλητικό περιστατικό.

Πώς βλέπεις τα αγόρια της πόλης; Σου αρέσει το στυλ τους;
Οι νέες γενιές είναι ούτως ή άλλως πολύ όμορφα παιδιά! Πειραματίζονται στην εμφάνιση τους, παρακολουθούν τις τάσεις και είναι αυτοί που μπορούν να απογειώσουν και τις πιο ακραίες τάσεις.  Όλα είναι θέμα στυλ και αισθητικής. Το θέμα είναι ποιος το φοράει και πώς. Τα ρούχα αφηγούνται από μόνα τους μια ιστορία και είναι ένας τρόπος έκφρασης του εαυτού μας.

Αν σου έλεγε ο κολλητός σου να του φτιάξεις την γκαρνταρόμπα, ποια τέσσερα κομμάτια θα έβαζες πρώτα-πρώτα;
Ένα τζιν που θα κολακεύει τον σωματότυπό του, ένα καλό και ζεστό μπουφάν, αθλητικά παπούτσια και στυλάτα γυαλιά ηλίου.

Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια; Πιστεύεις ότι προάγουν το στυλ των αντρών;
Σήμερα οι άνδρες περιποιούνται περισσότερο τον εαυτό τους. Τα μπαρμπέρικα πλέον απέκτησαν  άλλη αισθητική και παρέχουν ένα υψηλό επίπεδο παροχών. Είναι οι χώροι που τα αρσενικά, αισθάνονται οικεία να κάνουν κούρεμα, ξύρισμα, μανικιούρ, πεντικιούρ, αποτρίχωση, βαφή. Ο άνδρας είναι κι αυτός πρωταγωνιστής στις τάσεις της μόδας και της ομορφιάς, με λιγότερες ενοχές και ταμπού.

 

 

 

Written by The B.Mag