MAN WITH PET: Όταν ο κτηνίατρος είναι ένας υπέροχος τύπος

Ο Λάζαρος Καρανάσιος είναι ο κτηνίατρος που θα ήθελαν να έχουν όλα τα κατοικίδια. Επικοινωνιακός, ζεστός, ακούραστος και ιδιαίτερα αγαπητός σε όσους επισκέπτονται το κτηνιατρείο του ή τον λογαριασμό του στο instagram, δεν σταματάει λεπτό να επικοινωνεί την αληθινή αγάπη για τα ζώα.


ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Ο Λάζαρος Καρανάσιος έχει το χάρισμα εκείνων των ανθρώπων που μπορούν να εμπνεύσουν τους άλλους και να τους βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό. Επιπλέον, αγαπάει τα ζώα και εκείνα το αντιλαμβάνονται αυτό από το πρώτο λεπτό. Το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να τον τιμήσουμε με μια μικρή συνέντευξη:

 

Λάζαρε, ποιος είσαι και τι κάνεις σ’ αυτή την πόλη;
Είμαι κτηνίατρος στα νότια προάστια και γενικότερα προσπαθώ να χαρίζω αγάπη στα κατοικίδια, να απαλύνω το πόνο τους και να βοηθάω όσο μπορώ περισσότερο τα αδέσποτα ζώα.

Η κτηνιατρική προέκυψε τυχαία στη ζωή σου ή ήταν μια συνειδητή επιλογή;
Είναι σαφώς συνειδητή επιλογή. Από μικρό παιδί κουβαλούσα βατράχια, κουνέλια, ποντικάκια στο σπίτι. Οι φίλοι μου είχαν βαρεθεί να με βλέπουν να παρακολουθώ ντοκιμαντέρ με ζώα, και φυσικά να ταΐζω οτιδήποτε κουνιόταν. Όλοι λοιπόν έλεγαν ότι αν δεν γινόμουν κτηνίατρος θα ήταν μεγάλο κρίμα, και τελικά αυτό που αγαπούσα πιο πολύ έγινε πραγματικότητα.

Διατηρείς ένα κτηνιατρείο στη Γλυφάδα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό. Πως κερδίζεις την εμπιστοσύνη των ανθρώπων και των κατοικίδιων τους;
Ναι διατηρώ κτηνιατρείο στη Γλυφάδα, εδώ και αρκετά χρόνια. Την εμπιστοσύνη των ανθρώπων τη κερδίζω διότι προσπαθώ πάντα να είμαι ειλικρινής απέναντι τους, όσο κι αν κάποιες φορές μπορεί η αλήθεια που θα ειπωθεί να είναι δύσκολη. Στα κατοικίδια η εμπιστοσύνη κερδίζεται με την ηρεμία, σαφώς και στα σκυλάκια θα χαρίσω και μια λιχουδιά, ενώ στις γάτες το πιο ζεστό μου χάδι.

Σκύλος ή γάτα; Πιστεύεις κι εσύ ότι άλλος χαρακτήρας ανθρώπου επιλέγει την γάτα και άλλος τον σκύλο;
Σαφώς υπάρχουν υποστηρικτές των σκυλιών, αλλά και υποστηρικτές των γατών. Όπως λέει και ένα ρητό « Dogs have owners, cats have staff », από αυτό καταλαβαίνουμε ότι και οι γάτες έχουν ένα δικό τους κοινό. Όμως είναι και τα δυο με τις ιδιαιτερότητες τους, θέλουν και τα δύο φροντίδα, χρειάζονται κτηνιατρική υποστήριξη. Οι ανάγκες τους είναι ακριβώς οι ίδιες από εκεί και πέρα είναι το τι θέλει ο καθένας για κατοικίδιο του.

Έχεις μια έντονη παρουσία στο Instagram. Πιστεύεις ή έχεις καταλάβει πως έχεις παρακινήσει με αυτόν τον τρόπο πολλούς να βάλουν στη ζωή τους ένα ζώο;
Προσπαθώ μέσα από τη πλατφόρμα του Instagram να δείχνω κάποιες αλήθειες και γενικότερα να καυτηριάζουμε και να σχολιάζουμε πολλά κτηνιατρικά δρόμενα.
Δείχνω την όλη μου δραστηριότητα στο κτηνιατρείο μου, στα αδέσποτα και γενικά σε ότι αφορά τα ζώα. Πιστεύω λοιπόν, ότι επηρεάζω αρκετό κόσμο και θέλω να πιστεύω ότι τους επηρεάζω θετικά. Σίγουρα έχω παροτρύνει πολλούς να βάλουν ένα κατοικίδιο στη ζωή τους και είμαι σίγουρος πως για αυτό με ευγνωμονούν και εκείνοι γιατί έχει αλλάξει η ζωή τους προς το καλύτερο.

Εσύ μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποια ζώα; Περνάς χρόνο μαζί του;
Έχω ένα αρσενικό Yorkshire, τον Scooby. Είμαι τυχερός γιατί λόγω του μεγέθους του που είναι μικρόσωμος, τον έχω καθημερινά όλη μέρα στο χώρο του ιατρείου μου και έτσι είμαστε αχώριστοι φίλοι.

Έχει έρθει ποτέ κάποιος στο ιατρείο με κάποιο ζώο που δεν είναι πολύ συνηθισμένο;
Η αλήθεια είναι ότι έχουν έρθει αρκετά ασυνήθιστα ζώα στο ιατρείο. Όπως φίδια, ιγκουάνα, δράκος της ερήμου αλλά και νυφίτσα. Κοινώς αυτά τα ζώα είναι της κατηγορίας των εξωτικών ζώων όπου έχουν ένα περιορισμένο κοινό και δεν είναι από τις συνηθισμένες επισκέψεις στο ιατρείο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι δυσάρεστο για κάποιο ζώο το να περάσει τη ζωή του ως ζώο συντροφιάς;
Θεωρώ τα εξωτικά ζώα, όπως τους παπαγάλους, τις νυφίτσες, τα ιγκουάνα ότι δεν έχουν εξανθρωπιστεί ώστε να γίνουν κατοικίδια, και είναι προτιμότερο να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ποιος είναι το ο πιο συνηθισμένος λόγος επίσκεψης που δέχεσαι στο ιατρείο; Η πρόληψη είναι πιο συχνή ή η αντιμετώπιση ενός προβλήματος;
Θα έλεγα πως στις μέρες μας έχει αρχίσει πάρα πολύ να λειτουργεί η προληπτική ιατρική, γιατί ο κόσμος ενημερώνεται συνεχώς και γιατί και εμείς οι κτηνίατροι ενημερώνουμε σωστά τον κόσμο. Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι οι περισσότεροι έρχονται για προληπτικές εξετάσεις και για προληπτικό ετήσιο check up, σαφώς όμως έχουμε και τα τρέχοντα προβλήματα τα οποία συναντάμε στο ιατρείο και τα οποία είναι συνήθως γαστρεντερολογικά και προβλήματα δερματολογικά.

Διανύουμε μια περίεργη περίοδο, λόγω πανδημίας και lock down. Πιστεύεις ότι αυτές οι συνθήκες δημιούργησαν σε κάποιους την ανάγκη να έχουν ένα κατοικίδιο στη ζωή τους; Πιστεύεις στην ψυχοθεραπευτική δύναμη των ζώων;
Σαφώς και ένα κατοικίδιο μπορεί να συμβάλει θετικά στη θετική ψυχολογία ενός ανθρώπου, πολύ περισσότερο τώρα στη περίοδο αυτή που διανύουμε, τα ζώα μας βοηθούν να απασχολούμαστε μαζί τους και μας βγάζουν από τη μονοτονία της καθημερινότητας, όπως αν έχουμε σκύλο βγαίνοντας μαζί του στις καθιερωμένες βόλτες του αλλάζουμε παραστάσεις και διάθεση.

Υπάρχει ο κίνδυνος, κάποιοι άνθρωποι που υιοθέτησαν ένα ζωάκι στην καραντίνα, να το εγκαταλείψουν όταν επέλθει η κανονικότητα; Με ποιον τρόπο προλαμβάνονται τέτοιες καταστάσεις;
Θεωρώ σημαντικό να τονίσω ότι δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε ένα κατοικίδιο στη φάση του lock down αν δεν είμαστε 100% σίγουροι, διότι μπορεί η παρούσα κατάσταση να μας βρίσκει πιο χαλαρούς ώστε να το περιποιηθούμε, αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε τι θα γίνει όταν μπούμε ξανά στη καθημερινότητα μας όπου εκεί ίσως μας δυσκολέψει και ίσως τελικά θα πρέπει να το εγκαταλείψουμε, πράξη η οποία είναι απαράδεκτη.

Στην Ελλάδα αγαπούν πραγματικά τα ζώα; Βλέπεις αισιόδοξα κάποια πιο έντονη δραστηριότητα που υπάρχει σχετικά με την προστασία των ζώων, αλλά και τη νομοθεσία που τα προστατεύει;
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα το κοινό αρχίζει και ευαισθητοποιείται απέναντι στη φιλοζωία, το τελευταίο καιρό όμως παράλληλα βλέπουμε και κάποιες αποτρόπαιες πράξεις και βασανισμούς ζώων, μέσω των οποίων σιγά σιγά αρχίζουν να βγαίνουν νόμοι, και ισχυροί θα έλεγα, που θα προστατέψουν επιτέλους τα ζώα. Ο Έλληνας αγαπάει τα ζώα, απλώς θα πρέπει να εκπαιδευτεί λίγο περισσότερο σε αυτό το κομμάτι γιατί η παιδεία απέναντι στο κατοικίδιο δείχνει σημάδια πολιτισμού.

Αν σε επισκεπτόταν ένα ζώο το οποίο καταλάβαινες ότι δεν ζούσε σε κατάλληλες συνθήκες και δεν λάμβανε την φροντίδα που έπρεπε, θα κινούσες τις διαδικασίες για να το απομακρύνεις από το περιβάλλον του;
Σίγουρα σε περίπτωση που αντιληφθώ ότι ένα ζώο δεν ζει σε σωστό περιβάλλον ή έχει κάποια θέματα, η πρώτη κίνηση μου είναι να μιλήσω με τον ιδιοκτήτη ώστε να καταλάβω τα προβλήματα και για ποιους λόγους υπάρχουν.
Θα πρότεινα τη βοήθεια μου αν μπορούσα κάπως να συνδράμω στη φροντίδα του ζώου, να δώσω κάποιες λύσεις. Επίσης θα μπορούσα να επιστήσω τη προσοχή του ιδιοκτήτη ζητώντας του περισσότερες προληπτικές επισκέψεις για να βλέπω τη κατάσταση του ζώου σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα, όπως και το αν γίνονται ίσως σωστά οι θεραπείες του.
Μέχρι στιγμής δεν μου έχει τύχει περιστατικό που να έχω αντιληφθεί ότι το ζώο παραμελείται ή κακοποιείται, αν όμως μου συνέβαινε αυτό θα προσπαθούσα με κάθε τρόπο να βρω σίγουρα κάποια λύση γιατί είναι αρκετά δυσάρεστο.

 

INFO
Λάζαρος Καρανάσιος, Vetherapy
Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα,
Τηλ: 2108940590, 6932630952
www.vetherapy.gr, Instagram: kalaazar

 

 

PRODUCT INSPIRATION

 

ΠΕΡΙ ΤΡΙΧΩΜΑΤΟΣ

Εσείς λατρεύετε να τα χαϊδεύετε χαλαρώνοντας στο καναπέ σας… Ο καναπές σας όμως; Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα εργαλεία και περιορίστε το μάδημα του πιστού σας φίλου, βοηθώντας το τρίχωμά του να διατηρείται απαλό και λείο χωρίς κόμπους. Χτενίστε είτε με ένα Super coat είτε με μία βούρτσα παλάμης αφαιρώντας με αυτό τον τρόπο το υπόστρωμα στα πολύ πλούσια τριχώματα και απομακρύνοντας μεγάλο όγκο νεκρού τριχώματος. Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για το κατάλληλο εργαλείο, ανάλογα με την πυκνότητα, το μάκρος του τριχώματος και τη ράτσα. Χρόνος μόνο για χάδια όχι για καθάρισμα!
www.tsombaris.gr

 

 

 

 

Written by The B.Mag