BARBER TALK: Boss Hogg – Το μπαρμπέρικο που θα σε εμπνεύσει

Όσοι μεγαλώσαμε στα 80’s θυμόμαστε σίγουρα τους Dukes και τον επικό επίτροπο της κοµητείας του Hazzard, τον μοναδικό Boss Hogg με το λευκό κουστούμι και την ασταμάτητη όρεξή του για φαγητό. Αυτός ο τηλεοπτικός ήρωας χάρισε το όνομά του σε ένα μπαρμπέρικο στο Κουκάκι, που είναι πολλά περισσότερο από ένα μπαρμπέρικο και έχει κερδίσει δικαίως τις εντυπώσεις.

 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ

 

Ο Αντώνης Ράπτης δεν είναι μόνο ένας μπαρμπέρης. Είναι ένας λάτρης της old school φιλοσοφίας, ένας μανιώδης συλλέκτης παλιών αντικειμένων, ένας έξυπνος τύπος με χιούμορ και ένας τολμηρός επιχειρηματίας. Επισκεφθήκαμε το μπαρμπέρικό του και περιηγηθήκαμε στον χώρο που έχει φτιάξει με τόση αγάπη.

 

Αντώνη, πότε ξεκίνησε το ταξίδι σου στον χώρο του barbering και πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με αυτό;
Πάντα με ενέπνεε ο χώρος του μπαρμπέρικου, από μικρό παιδί. Οι μυρωδιές κυρίως, αλλά και η όλη αισθητική και φιλοσοφία που υπήρχε μέσα σ’ αυτό. Άργησα να ασχοληθώ αμιγώς επαγγελματικά, αλλά θα παρομοίαζα την σχέση μου με την τέχνη του μπαρμπέρη, με αυτή του φανατικού αναγνώστη βιβλίων πριν αποφασίσει να γίνει ο ίδιος συγγραφέας.

Γιατί Κουκάκι; Έχεις κάποια σχέση με την περιοχή ή σου αρέσει σαν γειτονιά της Αθήνας;
Παρότι μεγάλωσα και ακόμα κατοικώ σε προάστιο της Αθήνας, το σημείο αναφοράς της ζωής μου είναι το κέντρο της πόλης. Αφού τελείωσα το σχολείο, συνδέθηκα εντελώς με το Κέντρο. Εξάρχεια, Μοναστηράκι, Βαρβάκειος, Κολωνός, Παγκράτι, Μεταξουργείο, Κυψέλη, Πατήσια και φυσικά Κουκάκι, ήταν τα μέρη που έγιναν όλες οι ζυμώσεις της ζωής μου. Λατρεύω το αστικό τοπίο. Η Αθήνα για μένα είναι πόλη ‘’μαγική’’ και το Κουκάκι εμπεριέχει όλα αυτά που αγαπώ σε μια γειτονιά. Γι’ αυτό το λόγο, το Boss Hogg δεν θα μπορούσε να βρίσκεται κάπου αλλού.

Το μπαρμπέρικό σου κάθε άλλο από απλό και συνηθισμένο είναι. Ήθελες από την αρχή να δημιουργήσεις κάτι διαφορετικό ή σου προέκυψε στην πορεία;
Εξαρχής το πλάνο ήταν να δημιουργηθεί ένα μπαρμπέρικο που δε θα μοιάζει με κανένα άλλο. Ένα από τα moto που ακολουθώ στην ζωή μου είναι το ‘’να κάνεις τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο’’. Δεν θα μπορέσεις ποτέ να αφήσεις το αποτύπωμά σου αντιγράφοντας άλλους, παρά μόνο κάνοντας τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο. Go your own way.


Βλέπουμε στον χώρο ότι όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα είναι από μια άλλη εποχή. Πως κατάφερες να συλλέξεις όλες αυτές τις αντίκες;
Εδώ και μια εικοσαετία έχω αναπτύξει μια σχέση πάθους, σχέση ερωτική θα έλεγα καλύτερα, με τα παλαιά αντικείμενα. Είμαι κυριολεκτικά ερωτευμένος, ιδίως με παλιά χρηστικά, βιοτεχνικά ή βιομηχανικά κομμάτια. Τα πιο πολλά κομμάτια που βρίσκονται στο Boss Hogg μαζεύονταν επί χρόνια. Έχω βρει αντικείμενα σε όλους τους πιθανούς τόπους, με όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορεί ή δεν μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Αναζητήσεις σε παλαιοπωλεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ξεψάχνισμα αγγελιών κ.λπ. Οι καρέκλες, πάλι, αγοράστηκαν απευθείας από τις Η.Π.Α.

Ποια φιλοσοφία ακολουθείς στο κουρείο σου; Εκτός από το περιβάλλον τι άλλο προσφέρεις στους καλεσμένους σου; Έχεις κάποια υπηρεσία που θεωρείς ότι είναι ξεχωριστή;
Η φιλοσοφία μας εδώ στο Boss Hogg είναι ‘’ο πελάτης στο επίκεντρο’’. Δουλεύουμε πολύ σκληρά καθημερινά ώστε να παρέχουμε άριστο επίπεδο υπηρεσιών. Τα πιο δυνατά κομμάτια στις υπηρεσίες μας είναι το full πακέτο του ξυρίσματός μας, όπου εκτός του ξυρίσματος με τις ζεστές πετσέτες εφαρμόζουμε και τη διαδικασία απολέπισης και βαθιάς ενυδάτωσης με δικά μας πάντα προϊόντα, καθώς και τα επτά διαφορετικά είδη μάσκας προσώπου, που είναι δικής μας παρασκευής.

Ποιες εντυπώσεις εισπράττεις από αυτούς που επισκέπτονται το μπαρμπέρικο πρώτη φορά; Βλέπεις να έχει ανταπόκριση όλο αυτό που έχεις δημιουργήσει;
Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε, οι πιο πολλοί πελάτες ενθουσιάζονται με τον χώρο. Ακόμα και περαστικοί μας ζητούσαν και μας ζητούν ακόμα να μπουν να δουν τον χώρο. Αλλά η πιο μεγάλη ικανοποίηση έρχεται στους πελάτες από το επίπεδο των υπηρεσιών μας, καθώς και από τις προσιτές τιμές μας.

Κάποια προϊόντα τα φτιάχνεις ο ίδιος. Πως πήρες την απόφαση να το κάνεις αυτό; Είχες τη γνώση ή μπήκες στην διαδικασία να μάθεις και να το εξελίξεις με τον δικό σου τρόπο; Βλέπεις καλύτερα αποτελέσματα από άλλα προϊόντα της αγοράς;
Βασικά όλα τα προϊόντα, ένα προς ένα που χρησιμοποιούμε στο Boss Hogg, τα φτιάχνω εγώ. Είμαι πτυχιούχος κοσμητολόγος και η κοσμητολογία για μένα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του barbering. Τα παλιά χρόνια ο μπαρμπέρης παρασκεύαζε μόνος του τα προϊόντα που χρησιμοποιούσε. Οι εταιρίες και τα brands ήρθαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το να φτάσω να έχω τις δικές μου φόρμουλες, είναι αποτέλεσμα άπειρης αγάπης και μελέτης, συνεχών αποτυχιών, ατελείωτων ωρών πειραμάτων και ξόδεμα πολλών χρημάτων για πρώτες ύλες. Τα προϊόντα του Boss Hogg είναι εφάμιλλα και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερα των καλύτερων brands της αγοράς. Τα καμάρια μας εδώ στον Boss Hogg είναι η water based πομάδα μας, ο water based πηλός μας, καθώς και το grooming hair tonic. Οι δυνατές πωλήσεις των προϊόντων μας, μας δείχνουν ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή μας την κίνηση.

Βρισκόμαστε σε μια περίεργη περίοδο. Στείλε ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα στους συναδέρφους σου…
Να έχουμε όλοι υπομονή. Μπόρα είναι και θα περάσει. Εφόσον αγαπάμε αυτό που κάνουμε και δίνουμε την ψυχή μας γι’ αυτό, στο τέλος θα μας ανταμείψει! Η Τέχνη μας, πάντα επιστρέφει την αγάπη που της δίνουμε!

Τι είναι για σένα μπαρμπέρης και τι σημαίνει μπαρμπέρικο μέσα στην καρδιά σου; Τι κάνει ένα μπαρμπέρη να διαφέρει από τους άλλους;
Ο μπαρμπέρης είναι ο καλλιτέχνης, ο ψυχολόγος, ο ψυχαναλυτής, ο άνθρωπος που αφήνεσαι στα χέρια του. Μπαρμπέρικο είναι ο μαγικός χώρος με τις όμορφες μυρωδιές, που όσο χρόνο βρίσκεσαι εκεί, σου ζεσταίνει την καρδιά και σου γαληνεύει την ψυχή.

Ποια σχέδια έχεις για το μπαρμπέρικό σου; Έχεις σκέψεις για την εξέλιξή του; Θα συνεχίζεις να το εμπλουτίζεις με σπάνια αντικείμενα;
Από σχέδια, άλλο τίποτα! Το σίγουρο είναι ότι ο χώρος θα αξιοποιηθεί στο έπακρο και όσον αφορά στο barbering ακόμα περισσότερο. Σκοπός είναι κάποια στιγμή να λειτουργεί επτά μέρες την εβδομάδα, ως χώρος υπηρεσιών προς τους πελάτες μας, αλλά και ως χώρος σεμιναρίων με εισηγητές γνωστούς καταξιωμένους συναδέλφους. Τώρα, τα σπάνια αντικείμενα συνεχώς θα αυξάνονται. Αυτό ποτέ δεν θα αλλάξει στο Boss Hogg! Το μόνο σίγουρο.

Ξέρουμε ότι διοργανώνεις διάφορα event στον χώρο σου. Μίλησέ μας γι’ αυτό και πες μας γιατί θεωρείς σημαντικό να προσφέρεις στους καλεσμένους σου παραπάνω από υπηρεσίες barbering.
Όντως, είναι αλήθεια ότι στο Boss Hogg μέχρι πρότινος είχαν διοργανωθεί events όπως το Friday Live Jam Sessions, όπου οι καλεσμένοι μας εκτός από τις υπηρεσίες barbering απολάμβαναν και ζωντανή jazz-funk μουσική, από την houseband του Boss Hogg τους Χ-Pensive Cuts. Αλλά δυστυχώς μας βρήκε ο κορωνοϊός. Από κει και πέρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων και μόλις τελειώσει η ιστορία με τον κορωνοϊό, είναι προγραμματισμένες μια έκθεση εικαστικών τεχνών, μια έκθεση φωτογραφίας ακόμη και μια θεατρική παράσταση.
Κατ’ ουσία, στο Boss Hogg θέλω να προσφέρω ό,τι θα επιθυμούσα κι εγώ να απολαύσω ως πελάτης. Όχι απλά ένα κούρεμα μια φορά τον μήνα και να τα ξαναλέμε με τον κουρέα μου τον επόμενο μήνα! Εδώ ο πελάτης είναι ο φιλοξενούμενος μου και είναι καλεσμένος κάθε μέρα και ας κουρεύεται μια φορά τον μήνα. Βαθιά μου επιθυμία είναι ο Boss Hogg να γίνει ένα στέκι ή καλύτερα μια ανοιχτή λέσχη όπου θα πραγματοποιούνται ζυμώσεις, θα γίνονται συζητήσεις με συμφωνίες και διαφωνίες, αναλύσεις αθλητικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές.
Θεωρώ σημαντικό ο επισκέπτης του Boss Hogg να μην εισπράττει απλά υπηρεσίες καλλωπισμού και περιποίησης, αλλά να άγει την ψυχή του σε έναν χώρο συνάντησης ανδρών ή πιο σωστά σε μια ανδρική ‘’χρονοκάψουλα’’.

 

BOSS HOGG
Μεϊντάνη 21, Κουκάκι
Τ.: 210 92 25 617
Facebook: Boss Hogg // Instagram: boss_hogg_barbers

 

 

 

Written by The B.Mag