TRIVIA: Fun facts & info

Αξιοπερίεργα από τον κόσμο των μαλλιών και όχι μόνο…

 

 

Κρέμα ξυρίσματος με ηλικία 5.000 ετών!

Ανασκαφές στην περιοχή της Μεσοποταμίας (σημερινό Ιράκ) έδειξαν ότι οι Σουμέριοι, αρχαίοι κάτοικοι της περιοχής, χρησιμοποιούσαν κάτι σαν κρέμα ξυρίσματος πριν αφαιρέσουν τις τρίχες του προσώπου τους με ακονισμένες πέτρες. Η εν λόγω “κρέμα”, που χρονολογείται στο 3.000 π.Χ.,  φτιαχνόταν με τη μίξη ζωικού λίπους και ινών από κλαδιά δέντρων.

 

Οι γενειάδες ήταν συνταγογραφούμενες

Κατά την Βικτωριανή εποχή οι γιατροί συνιστούσαν στους άντρες την θεραπεία της γενειάδας, δηλαδή τους προέτρεπαν να ξεκινήσουν να μεγαλώνουν τα γένια τους. Αυτή η πρακτική ήταν συνηθισμένη για την εποχή,καθώςοι γιατροί τότε πίστευαν ότι τα γένια μπλοκάρουν τα μικρόβια από το να εισέλθουν στον οργανισμό από το στόμα. Χμμ…

 

Mohawk for president

Ρεκόρ Guinness για τη μακρύτερη μοϊκάνα του κόσμου, με μήκος 108,2 εκατοστών, στον Αμερικανό Joseph Grisamore. Μόνο μην τον περιμένεις να πάτε για μπύρες και σου πει “φτιάχνω μαλλί και έρχομαι”.

 

Στεγνώνοντας τα γένια

Τα μαλλιά μπορεί να αντέχουν την θερμότητα, όμως το ίδιο δεν ισχύει και για τα γένια. Οκ, το στέγνωμα και το ίσιωμα να δίνουν ωραίο αποτέλεσμα, όμως περιόρισε το. Αν τα ισιώνεις συχνά και έχεις παρατηρήσει να εμφανίζονται κόκκινες τρίχες, τότε πολύ πιθανόν να φταίει η θερμότητα. Εκτός από διχρωμίες, η έντονη θερμότητα προκαλεί σπάσιμο και ξηρότητα στα γένια σου.

 

Δαίμονες στις τρίχες!

Σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, κυρίως όμως στον αιγυπτιακό, οι κουρείς ήταν συχνά ιερείς, των οποίων η βασική ενασχόληση ήταν να κρατούν τα κακά πνεύματα μακριά από τους ανθρώπους. Για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους κούρευαν, καθάριζαν και ξύριζαν μαλλιά και γένια, καθώς θεωρούνταν ότι οι τρίχες ήταν η δίοδος των δαιμόνων προς το ανθρώπινο σώμα!

 

Η γενειάδα Van Dyke

Κατά τον 17ο αιώνα, ο Φλαμανδός ζωγράφος Anthony van Dyke ξεκίνησε να ζωγραφίζει αριστοκράτες με μυτερές και γυριστές γενειάδες και μουστάκια. Από εκείπήρε το όνομά τουτο γνωστό goatee στυλ Van Dyke, το οποίο έγινε μεγάλη μόδα τότε καθώς το “φορούσε” και ο Άγγλος βασιλιάς Κάρολος ο 1ος.

 

Τσεκούρι αντί για ψαλίδι!

Ο Daniil Istomin έχει δημιουργήσει μάλλον τον πιο τρελό τρόπο κουρέματος, ο οποίος περιλαμβάνει ένα κορμό δέντρου, ένα κεφάλι με μαλλιά πάνω σε αυτό και ένα τσεκούρι, το οποίο κατεβαίνει με ορμή. Ο Ρώσος μπαρμπέρης, λέει ότι εμπνεύστηκε την τεχνική από βουνίσιες ιστορίες αντρών που κούρευαν τα γένια τους με τσεκούρι και ότι είναι και εργονομικό καθώς χρειάζεται μόνο μία κίνηση για τη σωστή εκτέλεση του hairstyle. Πρωτοξάδερφος του Νεάντερνταλ ο Daniil και δεν μπορεί να το κρύψει!

 

Φόρος στα γένια

Κατά την διάρκεια της βασιλείας του στη Ρωσία, ο Μεγάλος Πέτρος δεν τα πήγαινε και πολύ καλά με τις γενειάδες, καθώς ήταν φαν του ευπρεπούς μουστακιού. Επομένως, έκανε ό,τι θα έκανε και οποιοσδήποτε τσάρος που δεν συμπαθούσε κάτι: Επέβαλλε βαριά φορολογία στους Ρώσους γενειοφόρους ευγενείς. Όσοι δεν ήθελαν να αποχωριστούν το πλουμιστό τους facial hair, έπρεπε να πληρώσουν βαρύ πρόστιμο για να το κρατήσουν.

 

Στην Αυστραλία υπάρχει συγκρότημα που ονομάζεται “TheBeards”

Το αυστραλιανό συγκρότημα που ονομάζεται ‘’ΤheBeards’’ αποτελείται, προφανώς, από γενειοφόρους. Επιπλέον, έχουν γράψει γύρω στα 40 τραγούδια τα οποία όπως φαντάζεστε, περιστρέφονται γύρω από ένα θέμα: τη γενειάδα.

 

O Covid-19 αντιπαθεί τις τρίχες

Σύμφωνα με τον Dr. Saad Omer, επιδημιολόγο καθηγητή  στο πανεπιστήμιο Yale, ο κορωνοϊός δεν ζει για πολλή ώρα επάνω στις ανθρώπινες τρίχες. Όπως και οι περισσότεροι ιοί, έτσι και ο Covid-19 εξασθενεί όταν βρίσκεται πάνω σε μια πορώδη επιφάνεια (όπως τα μαλλιά), ενώ ζει πολύ περισσότερο σε συμπαγείς επιφάνειες όπως ένα πλαστικό ή μεταλλικό τραπέζι. Επομένως, ας προσέχουμε λίγο περισσότερο με την απολύμανση των χώρων μας και όλα θα πάνε καλά!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag