BARBER TOOL: The History of Barber Chair

H καρέκλα είναι το θεμέλιο του μπαρμπέρικου. Εκεί αναπαύεται ο καλεσμένος σου και απολαμβάνει τις υπηρεσίες που του προσφέρεις. Εκεί ξετυλίγεται η ζωντανή ιστορία του μαγαζιού σου, εκεί θα ειπωθούν οι πιο όμορφες ιστορίες. Μια ωραία ιστορία, όμως, έχει να σου πει και η ίδια η καρέκλα. Θέλεις να τη μάθεις;

 

Οι πρώτες καρέκλες κουρέματος που κατασκευάστηκαν μέσω βιομηχανικής παραγωγής χρονολογούνται γύρω στο 1850. Η πρώτη καρέκλα με ανάκλιση και προσαρτημένο στήριγμα για τα πόδια, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1878 από την Archer Company. Στη συνέχεια, η Archer δημιούργησε μια καρέκλα, το ύψος της οποίας ανέβαινε και κατέβαινε καθ’ ύψος με μηχανικό τρόπο.

Ο Eugene Berninghaus βελτίωσε τον εν λόγω σχεδιασμό ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας την πρώτη καρέκλα που περιστρέφεται, την περίφημη Paragon. Και στο τέλος, ήρθε ο Theodore Koch από το Σικάγο, ο οποίος ενσωμάτωσε όλες αυτές τις καινοτομίες στις δικές του καρέκλες, πουλώντας πάνω από 35.000 κομμάτια πριν από το 1885.

Μέχρι τα τέλη του 1950, οι αμερικάνικες εταιρίες πωλούσαν πάνω από 100.000 καρέκλες τον χρόνο, σε 10.000 κουρεία. Η εταιρία Emil J. Paidar ήταν από τις πιο επικερδείς εκείνη την εποχή. Λίγο χρόνια αργότερα, το 1957, η ιαπωνική εταιρία Takara Belmont, άρχισε να κατασκευάζει πιστά αντίγραφα καρεκλών Paidar (με σημαντικά μειωμένο κόστος) και ξεκίνησε να παίρνει το αγοραστικό κοινό με το μέρος της. Παράλληλα, ο Ernest Koken, γερμανικής καταγωγής μηχανικός που έφτιαχνε καρέκλες για μπαρμπέρικα στις ΗΠΑ, εφηύρε στις αρχές του αιώνα το υδραυλικό σύστημα κίνησης των καθισμάτων, κερδίζοντας με αυτό μεγάλο μέρος της αγοράς.

Συνοψίζοντας: Βρισκόμαστε στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, σε μια εποχή που θεωρείται “χρυσή” για τις καρέκλες του μπαρμπέρικου. Εκείνη την εποχή, τρεις ήταν οι μεγάλες εταιρίες που ανταγωνίζονταν: Belmont, Emil J. Paidar και Koken. Ποια άραγε θα νικούσε;

 

Emil J. Paidar

Η εταιρία Emil J. Paidar έφτιαχνε καρέκλες από το 1900. Η εταιρία είχε την έδρα της στο Σικάγο και αποτελούσε ανταγωνιστή της Koken, καθώς οι δυο τους μονοπωλούσαν την αγορά εκείνη την περίοδο. Η εταιρία είχε ενδιαφέρουσες καρέκλες στον κατάλογό της. Η Duo-Hydralic Barber Chair ήταν γνωστή και ως η καρέκλα με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Στην ουσία, ήταν παραλλαγή της υδραυλικής καρέκλας Koken, όμως με φανερές βελτιώσεις.

Η Μεγάλη Ύφεση στη δεκαετία του ’30 ήταν πολύ δύσκολη για τις επιχειρήσεις κουρείων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρά τις συρρίκνωση των παραγγελιών, οι κορυφαίες δύο εταιρείες εξακολουθούσαν να πηγαίνουν κεφάλι με κεφάλι, αγωνιζόμενες για την αφοσίωση των πελατών. Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η ζήτηση για εξοπλισμό έφτασε στα ύψη. Τελικά, οι πωλήσεις δεν ευτύχησαν όχι επειδή οι στρατιώτες δεν χρειάζονταν κούρεμα, αλλά επειδή πιο επείγουσες ήταν οι παραγγελίες για κιβώτια εργαλείων και θήκες φυσιγγίων.

Το 1957, ο νέος ανταγωνιστής Takara Belmont μπήκε στο παιχνίδι, με καρέκλες που ήταν αντιγραφές της Paidar. Η αντιγραφή φάνηκε ότι δεν στάθηκε ανασταλτικός παράγοντας για το κοινό, καθώς εκείνο που ενδιέφερε τους πελάτες της ήταν οι χαμηλότερες τιμές της ιαπωνικής καρέκλας. Η Paidar και η Koken ξεκίνησαν να χάνουν σε πωλήσεις και τελικά αυτό τις οδήγησε στο να απευθύνουν έκκληση στην κυβέρνηση να αυξήσει το φόρο εισαγωγής στις καρέκλες Belmont, αφού τότε εισάγονταν από την Ιαπωνία. Ωστόσο, η έκκληση δεν εισακούστηκε! Η Paidar ξεπεράστηκε και τελικά, έκλεισε. Σήμερα οι καρέκλες Paidar θεωρούνται κλασικές vintage και πωλούνται ακριβά σε δημοπρασίες.

 

Koken

Οι συλλέκτες λατρεύουν τις καρέκλες Koken, εξαιτίας του μοναδικού στυλ και της ποιότητάς τους. Στη χρυσή εποχή τους θεωρούνταν έργα τέχνης, αφού ήταν οι πρώτες υδραυλικές καρέκλες με εύκολο χειρισμό. Η τεχνολογία τους δεν ήταν μόνο πρακτική για τους μπαρμπέρηδες, αλλά και για τους πελάτες. Ήταν οι τέλειες καρέκλες για την δουλειά.

Για το υδραυλικό σύστημα των επαγγελματικών καρεκλών σήμερα, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Γερμανό μηχανικό Έρνεστ Κόκεν. Όταν απεβίωσε το 1907, ο γιος του Γουόλτερ ανέλαβε τη διοίκηση του εργοστασίου Koken. Λίγο καιρό αργότερα η εταιρία ήταν πρώτη σε πωλήσεις στον χώρο, καθώς δεν πωλούσε μόνο καρέκλες, αλλά και βούρτσες, ξυράφια, φαλτσέτες, καθρέπτες και πολλά ακόμη εργαλεία για κουρείς.

Η πτώση της Κόκεν ήρθε το 1950, λόγω το σκληρού ανταγωνισμού. Οι εταιρίες που ισχυρίζονταν ότι είχαν τα ίδια ή καλύτερα χαρακτηριστικά σε μικρότερη τιμή ήταν αρκετές. Εκείνη την εποχή η Takara Belmont εξαγόρασε την Κoken, μαζί με τις πατέντες της. Μέχρι σήμερα, η Koken εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την Takara Belmont. Το 2011, κυκλοφόρησαν μαζί την Koken Legacy Barber Chair με τιμή που ξεκινούσε από τα 4.700 δολάρια. Οι αντίκες Koken είναι ακόμα πιο ακριβές αφού οι πλήρως ανακαινισμένες καρέκλες πωλούνται ακόμα και για 7.000 δολάρια.

 

Takara Belmont

Οι καρέκλες Belmont υπάρχουν από τις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι διάσημες για την έλεγκαντ αισθητική τους, αλλά και για την προσιτή τους τιμή. Ο κατασκευαστής τους, η εταιρία Takara Belmont, ηγείται στον χώρο από το 1960.

Η Belmont ξεκινάει την ιστορία της στην Ιαπωνία. Ο άνθρωπος πίσω από αυτό το διάσημο προϊόν ήταν ο Hidenobu Yoshikawa. Το 1931, η Belmont ξεκίνησε τη παραγωγή της στις καρέκλες κουρέα και είκοσι χρόνια αργότερα παρήγαγε την πρώτη της υδραυλική καρέκλα. Η εταιρία τα πήγε πολύ καλά στις πωλήσεις και επεκτάθηκε και στην Αμερική. Μέσα σε πέντε χρόνια άνοιξε υποκατάστημα στο Λονδίνο.

Από τις τρεις εταιρίες, μόνο η Belmontυπάρχει σήμερα, αφού κατάφερε να ανταπεξέλθει στις νέες τάσεις.

 

 

Η απόλυτη λύση για την υγιεινή της καρέκλας

Προστατευτικά καλύμματα για καρέκλες, από 100% πρωτογενές και ανακυκλώσιμο υλικό. Τα συγκεκριμένα καλύμματα καθισμάτων αποτρέπουν αποτελεσματικά τη διασπορά τουCOVID-19, ενώ συγχρόνως προστατεύουν τις καρέκλες του κομμωτηρίου από τις βαφές και τη χρήση απολυμαντικών, καθαριστικών χημικών κ.λπ.
Με τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος, μεταφέρεις ξεκάθαρο μήνυμα στους πελάτες σου για το πόσο ευαισθητοποιημένη είναι η επιχείρησή σου σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας Διαστάσεις: 110x70cm
www.eidikommotiriou.com

 

Πολλές καρέκλες-αντίκες θεωρούνται έργα τέχνης

Μπορείς να τις βρεις σε παλαιοπωλεία, πιο εύκολα όμως στο ίντερνετ. Η αξία τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μερικοί από αυτούς είναι οι τεχνικές και τα υλικά κατασκευής, η χρονολογία κυκλοφορίας στην αγορά, αλλά και το αν κάποιο διάσημο πρόσωπο κάθισε πάνω της! Ακόμη ένας παράγοντας είναι ο αριθμός των κομματιών παραγωγής της καρέκλας ή αν ήταν ειδική παραγγελία. Για παράδειγμα, η καρέκλα “Barber Chair Terminal” της Koken, είχε γίνει ειδική παραγγελία το 1930 από αλυσίδα αμερικανικών κουρείων που άνοιγε μαγαζιά στους σταθμούς των τρένων. Οι καρέκλες που, τελικά, κατασκευάστηκαν ήταν μόλις τέσσερις και σήμερα πωλούνται έναντι εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων σε δημοπρασίες.

 

 

Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

 

  1. Το σωστό κάθισμα της καρέκλας είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο και με τέτοια υλικά ώστε να απομακρύνονται με ευκολία οι τρίχες. Με το πιστολάκι διώχνετε τις τρίχες μετά από κάθε υπηρεσία και μια φορά την εβδομάδα πρέπει να καθαρίζετε με καυτό νερό και σαπούνι την ταπετσαρία. Να μην βάζετε ποτέ σκληρά προϊόντα και βερνίκι.
  2. Το υδραυλικό σύστημα είναι το σημαντικότερο μέρος της καρέκλας. Το ετήσιο σέρβις είναι απαραίτητο, γιατί το σύστημα χρησιμοποιείται καθημερινά και εύκολα μπορεί να κολλήσει. Το check-up της καρέκλας σας μια φορά τον χρόνο, θα μειώσει τις πιθανότητες βλάβης και θα κρατήσει το εργαλείο της δουλειάς σας σε άριστη κατάσταση.
  3. Η καρέκλα εκτός από λειτουργική πρέπει να είναι και εντυπωσιακή. Απλώστε ειδικό βερνίκι στα μεταλλικά σημεία και με ένα απαλό στεγνό πανί σκουπίστε. Αυτό θα δώσει στο χρώμιο την αστραφτερή λάμψη του, καθώς θα εξαφανίσει όποιες διαβρώσεις.
  4. Ρίχνετε συχνές ματιές στις καρέκλες σας. Κάποιοι μηχανισμοί χαλαρώνουν και ίσως κάποια εξαρτήματα θέλουν αντικατάσταση πριν γίνει μεγαλύτερη ζημιά.
  5. Απευθυνθείτε στους ειδικούς και χρησιμοποιήστε γνήσια ανταλλακτικά.

 

 

 

Written by The B.Mag