MEN HAIR TIPS: Ξηροδερμία και Πιτυρίδα

Βγάλαμε στον τάκο τους δύο αιώνιους εχθρούς των αντρικών μαλλιών για να ξέρουμε με τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε και πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Μετά την τριχόπτωση, η πιτυρίδα και η ξηροδερμία είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που εμφανίζονται στους άντρες. Πολλές φορές, μάλιστα, συμβαίνει να μπερδεύουν τις δύο αυτές παθήσεις, γι’ αυτό και δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν σωστά. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν άδικο. Δύσκολα κανείς βρίσκει τις διαφορές ανάμεσα στην πιτυρίδα και την ξηροδερμία. Συνήθως, μόνο ένας ειδικός κομμωτής μπορεί να κάνει διάγνωση ή ακόμη καλύτερα ένας δερματολόγος που αναγνωρίζει αμέσως τα χαρακτηριστικά τους.

Ζήτημα διατάραξης των ισορροπιών
Τόσο η πιτυρίδα όσο και η ξηροδερμία εμφανίζονται μετά από διαταραχές που συμβαίνουν στην άνω στοιβάδα του δέρματος, την επιδερμίδα μας και συγκεκριμένα λόγω της ανανέωσης των κυττάρων, που για κάποιους λόγους, δεν γίνεται με τον τρόπο και τους ρυθμούς που θα έπρεπε. Φυσικά, η ανανέωση των κυττάρων συμβαίνει σε όλο το σώμα μας και την επιφάνεια της επιδερμίδας. Στην περιοχή του τριχωτού την καταλαβαίνουμε πιο εύκολα γιατί τα μικρά λέπια που απομακρύνονται δεν γίνεται να μην είναι ορατά. Στην περίπτωση προβλήματος, τα λέπια είναι πολλά και η απομάκρυνσή τους συνοδεύεται συνήθως με κνησμό.

Η ξηροδερμία
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να κάνει την εμφάνισή της η ξηροδερμία. Μπορεί να φταίει μια περίοδος με ενισχυμένο άγχος, οι κακές επιλογές διατροφής, η συστηματική χρήση προϊόντων styling με σύνθεση επιθετική για το τριχωτό, η έλλειψη υγρασίας στην περιοχή, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα. Η ξηροδερμία έχει μεγάλες, λευκές νιφάδες και προκαλεί κνησμό.

Η πιτυρίδα
Οι λόγοι εμφάνισης της πιτυρίδας είναι η υπερβολική έκκριση σμήγματος στην περιοχή του τριχωτού, που προκαλεί πιο γρήγορη ανανέωση των κυττάρων και την ανάπτυξη ενός μύκητα που τρέφεται από τα κύτταρα αυτά. Οι νιφάδες της πιτυρίδας είναι συνήθως κίτρινες και πιο μικρές από αυτές της ξηροδερμίας. Ενδιαφέρον έχει ότι η πιτυρίδα δεν εμφανίζεται μόνο στο τριχωτό της κεφαλής αλλά και στις μασχάλες, την βουβωνική χώρα ή τα φρύδια.

Η σωστή αντιμετώπιση
Σε κάθε περίπτωση και οι δυο παθήσεις είναι ενοχλητικές και πολλές φορές προκαλούν αμηχανία, ντροπή και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Κανείς δεν θέλει να «χιονίζει» στο αγαπημένο του τζάκετ και κανείς δεν αντέχει την επίμονη φαγούρα. Οπότε, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να βρούμε τον τρόπο για να αντιμετωπίσουμε σωστά το πρόβλημα.

Τα ιδανικά προϊόντα καθαρισμού και περιποίησης
Έχουμε πει πολλές φορές πως το πιο σημαντικό για την φροντίδα των μαλλιών μας είναι η σωστή επιλογή του σαμπουάν. Ο μπαρμπέρης οφείλει να είναι εκείνος που θα κάνει σωστή διάγνωση στον πελάτη του και θα του προτείνει το κατάλληλο σύστημα. Και αυτό, πρέπει να ξεκινήσει από τον λουτήρα. Μόλις παρατηρήσετε ότι ένας άντρας έχει έντονο πρόβλημα ξηροδερμίας ή πιτυρίδας και προτού προχωρήσετε στο κούρεμα ή το styling, συμβουλεύστε τον πελάτη σας σχετικά ή εφαρμόστε στο τριχωτό του κάποια θεραπεία.

Στη συνέχεια, προτείνετέ του τα σαμπουάν που θα πρέπει να χρησιμοποιεί. Άλλα προϊόντα απαιτούνται στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και άλλα για την πιτυρίδα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσετε στον πελάτη σας τον τρόπο εφαρμογής των προϊόντων και να του επισημάνετε την συχνότητα του λουσίματος. Στην ξηροδερμία, το συχνό λούσιμο προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα λύνει γιατί εγκυμονεί ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ακόμα πιο έντονη ξηρότητα στην περιοχή. Στην πιτυρίδα, πάλι, καλό θα ήταν να λούζεται κάποιος πιο συχνά, για να αποβάλλεται η λιπαρότητα και το περιττό σμήγμα.

Και στις δυο περιπτώσεις, το λούσιμο πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και ουδέποτε με ζεστό. Το χλιαρό νερό φέρεται με μεγαλύτερη ευγένεια στην τρίχα και το τριχωτό και απομακρύνει πιο αποτελεσματικά τόσο τους ρύπους όσο και το σμήγμα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το τελικό ξέβγαλμα με κρύο νερό είναι ό,τι καλύτερο για να απομακρυνθούν τέλεια τα υπολείμματα του σαμπουάν.

Όσοι υποφέρουν από ξηροδερμία, πάλι, θα ήταν συνετό να χρησιμοποιούν ένα conditioner για να ενισχύουν την ενυδάτωση στην περιοχή. Για την πιτυρίδα υπάρχουν εξαιρετικά εξειδικευμένα προϊόντα με πολύ καλά αποτελέσματα. Αρκεί, η εφαρμογή τους να γίνεται με συνέπεια. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η τεχνολογία έχει ξεπεράσει τον εαυτό της και τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν έχουν εξαιρετικές συνθέσεις που φροντίζουν πολύπλευρα την τρίχα και το τριχωτό.

Ειδικές θεραπείες
Σε περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και ο πελάτης δεν βλέπει αποτελέσματα με το σαμπουάν του, μπορείς να του προτείνεις κάποιο θεραπευτικό serum ή μια ειδική μάσκα. Αν τα φαινόμενα επιμένουν, θα πρέπει να επισκεφτεί έναν δερματολόγο

Επιπλέον δράσεις
Επειδή η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών, η ξηροδερμία μπορεί να αντιμετωπιστεί και αποκτώντας κάποιες καλές, διατροφικές συνήθειες. Καταναλώνοντας καθημερινά τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, ψευδάργυρο και καλά λιπαρά οξέα, τα μαλλιά θα γίνονται όλο και πιο υγιή καθημερινά ενώ θα ανακτούν, ταυτόχρονα, την ελαστικότητα και την υγρασία τους. Σημαντικό είναι, ακόμη, να καταναλώνει κάποιος μεγάλη ποσότητα νερού και χυμών και να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Το styling, επίσης, δεν μπορεί να γίνεται με τα ίδια προϊόντα που χρησιμοποιεί κάποιος που δεν έχει κανένα πρόβλημα στα μαλλιά του. Και η ξηροδερμία και η πιτυρίδα χρειάζονται απαλά προϊόντα για την διαμόρφωση του χτενίσματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, προτείνεται να διακοπεί η εφαρμογή ανάλογων προϊόντων μέχρι να επανέλθουν οι ισορροπίες στην τρίχα. Επιβαρυντικός είναι και ο καυτός αέρας του σεσουάρ και η επίμονη χρήση βούρτσας. Θα ήταν πιο φρόνιμο, μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία και να εξαφανιστεί η πιτυρίδα ή η ξηροδερμία, τα μαλλιά να στεγνώνουν φυσικά και ο κάτοχος τους να αποφεύγει να τα πιάνει με βρώμικα χέρια ή να φοράει συνεχώς καπέλα που συγκεντρώνουν ρύπους και απειλούν την υγεία της τρίχας.

 

 

 

 

Written by The B.Mag