BEARDMANIA: Goatee is back!

Ναι, αυτό το περίεργο μουσάκι που καλύπτει το πηγούνι, είναι πάλι στη μόδα. Μάθε την ιστορία του και δες τις παραλλαγές του που κυκλοφορούν γύρω σου…

Από τον Πάνο Μπόμπολα

 

Η μόδα κάνει κύκλους. Η συχνότητα αυτών των κύκλων είναι περίπου στα 20 με 40 χρόνια. Θέλεις παραδείγματα; Η μουσική των 60s ξαναέγινε μόδα στα 80s και μετά στα 00s. To μακρύ ανδρικό μαλλί των 90s επανήλθε στα 10s, ενώ και τα goatees –επίσης τεράστιο trend στα 90s- δείχνουν να επιστρέφουν δυναμικά στις μέρες μας.

Ας καθορίσουμε, όμως, πρώτα τι εστί goatee: Σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης, είναι ένα συνήθως κοντό μούσι, συχνά αιχμηρό, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του πηγουνιού. Συχνά συνοδεύεται με μουστάκι. Πήρε το όνομά του από τη λέξη «goat» («κατσίκα» στα Αγγλικά), καθώς παραπέμπει στο μουσάκι που έχουν κάτω από το στόμα τους τα συμπαθή ζώα.

Η περίφημη απεικόνιση του βασιλιά Καρόλου από τον Van Dyke, που έκανε μόδα το goatee κατά τον 17ο αιώνα.

Ιστορικά μιλώντας, το goatee έγινε μόδα τον 17ο αιώνα από έναν Φλαμανδό ζωγράφο ονόματι Anthony Van Dyke, ο οποίος λειτουργούσε ως influencer της εποχής. Το χαρακτηριστικό μούσι του, γνωστό ως “Van Dyke” μέχρι σήμερα, αποτέλεσε αντικείμενο μίμησης από σχεδόν όλους τους ευγενείς της Ευρώπης, με μεγαλύτερο φαν τον βασιλιά Κάρολο τον 1ο της Αγγλίας, ο οποίος απαθανατίστηκε σε πίνακα του Van Dyke να έχει μουσάκι Van Dyke.

Κάποια στιγμή, στις αρχές του 18ου αιώνα, οι θρησκευτικοί ηγέτες της εποχής αποφάσισαν ότι το goatee είναι καταραμένο beard style επειδή παραπέμπει στην τραγόμορφη φιγούρα με την οποία παρίσταναν τον διάβολο. Αυτό είχε σαν συνέπεια να εξαφανιστούν τα goatees για μερικούς αιώνες και να επανέλθουν δυναμικά στη δεκαετία του 1960, η οποία μεταξύ άλλων αμφισβήτησε και τη θρησκοληπτική τρομολαγνεία.

Η αποθέωση του goatee, πάντως, ήρθε στα 90s. Όλα τα είδη και οι παραλλαγές του εν λόγω στιλ «φορέθηκαν» από μουσικούς, ηθοποιούς και πολιτικούς της εποχής, παρασύροντας και τον πρώην χίπη που (επιτέλους) έκοψε το άναρχο allover μούσι ή τον κυρ Βαγγέλη τον λογιστή, ο οποίος βρήκε (επιτέλους κι αυτός) ένα decent beard style για το πρόσωπό του.

Η επιστροφή του goatee στις ημέρες μας είναι σαφώς πιο επαναστατική. Γραμμές που ξεκινούν από το κάτω χείλος και τελειώνουν δυο δάχτυλα από το πηγούνι δίνουν ένα εναλλακτικό στιλ, ενώ η ποικιλία που δίνουν τα διαφορετικά είδη μουστακιού σε συνδυασμό με το goatee κάνουν το αποτέλεσμα άκρως ενδιαφέρον. Πάμε να δούμε μαζί τα 5 βασικά είδη goatee που κυκλοφορούν γύρω μας:

The typical goatee

Φορέθηκε στα 90s από αμέτρητους μουσικούς και αθλητές, και πέρασε στην κοινωνία των ανδρών με μεγάλη ευκολία. Σε μερικές περιπτώσεις εντάσσονται στο beard style και οι γραμμές που ενώνουν το σαγόνι με το μουστάκι, αλλά ποτέ το μουστάκι. Το μέσο μήκος του είναι τα 20 με 25 χιλιοστά και ταιριάζει εξαιρετικά με αξύριστο look λίγων ημερών στο υπόλοιπο πρόσωπο..

 

The chin puff


Είναι το στιλ που δικαιολογεί περισσότερο από όλα την ονομασία goatee. Εδώ απουσιάζει τόσο το μουστάκι όσο και οι γραμμές που το ενώνουν με το πηγούνι. Πρόκειται για μια γραμμή, είτε παχιά είτε πιο λεπτή, που ξεκινάει από το soul patch (το τριγωνάκι κάτω από το κάτω χείλος) και καταλήγει χαμηλότερα από το σαγόνι. Προσοχή: To μήκος πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 εκατοστά!

 

The circle goatee

Photo by Michael Sohn

Μάλλον το πιο συντηρητικό και σίγουρα το πιο συνηθισμένο από όλα τα goatees. Ταιριάζει με τα περισσότερα σχήματα προσώπου και μπορεί να αποκτήσει ενδιαφέρον εάν το μήκος στο πηγούνι είναι μεγαλύτερο. Το επαναφέρουν στη μόδα διάσημοι κύριοι όπως ο Kanye West, ο Idris Elba, ακόμα και ο Brad Pitt, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να το βγάλουμε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας…

 

The Van Dyke goatee


Με καταγωγή από τον 17ο αιώνα, αυτό είναι το goatee που ταιριάζει γάντι στον άντρα του 21ου αιώνα. Συνδυάζεται άψογα με μακριά μαλλιά και γυαλιά με κοκάλινο σκελετό. Το μουστάκι πρέπει να έχει handlebar αρχιτεκτονική και φυσικά να μην ενώνεται με το goatee στο σαγόνι. Επειδή πρόκειται για μπελαλίδικο beard style, ζήτα από τον μπαρμπέρη σου να το περιποιηθεί!

 

The anchor beard


Anchor σημαίνει άγκυρα και αυτή η παραλλαγή του goatee ονομάστηκε έτσι καθώς οι τρίχες στο πηγούνι συνεχίζονται δεξιά και αριστερά δημιουργώντας το σχήμα της άγκυρας. Το συγκεκριμένο beard style αποτελεί συνδυασμό του typical με το Van Dyke και είναι συνώνυμο της αρρενωπότητας.

 

 

 

 

Written by The B.Mag