BARBER MUSIC: Behind the decks – Ρουμπίνη Σταγκουράκη

Η μουσική ξεκουράζει, ταξιδεύει, διασκεδάζει, αποκαλύπτει, επιβάλλει, μαθαίνει, γιορτάζει και απογειώνει όλα τα συναισθήματα. Βρίσκουμε τους dj της πόλης και μιλάμε μαζί τους.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Επειδή θα ήθελες πολύ να παίζει μουσική η Ρουμπίνη Σταγκουράκη στο μπαρμπέρικό σου, την συναντήσαμε και της πιάσαμε ψιλή κουβέντα:

 

Ρουμπίνη ποια είσαι και τι κάνεις σ αυτή την πόλη;
Είμαι ραδιοφωνική παραγωγός στο Kosmos 93,6 & 107 και φροντίζω μουσικά τ’ αυτιά και τα βράδια των ακροατών. Όταν παίζω,, όμως, μουσική σε bars και clubs, η επαφή με τον κόσμο είναι διαφορετική. Στο ραδιόφωνο «αγγίζεις» το κοινό με τη φωνή και το τέμπο και ο λόγος έχει τεράστια σημασία, στα dj sets η προσέγγιση είναι πιο άμεση και ο σκοπός ένας: ο χορός.

Η αγάπη σου για τη μουσική ξεκίνησε από νωρίς; Ποια ήταν η αφορμή ή ο λόγος που ασχολήθηκες ακόμη περισσότερο μαζί της;
Έχω πτυχίο κλασικού πιάνου και από μικρή οι φίλοι μου με αποκαλούσαν τζουκμπόξ, μιας και ήξερα σχεδόν όλα τα lyrics απ’ έξω κι ανακατωτά. Ο λόγος που ασχολήθηκα περισσότερο με την μουσική, δεν είναι άλλος από τη ζωτικής σημασίας ανάγκη μου γι’ αυτήν, που γεννιέται και συνεχίζεται καθημερινά και ολονυχτίς.

Είσαι μια απ’ τις πιο χαρακτηριστικές παραγωγούς του Kosmos 93,6. Πόσα χρόνια κάνεις ραδιόφωνο;
Όχι τόσα όσα θα ήθελα… σχεδόν πέντε. Είναι μεγάλη ευθύνη και κάθε μέρα μαθαίνω και κάτι καινούργιο, αφού η μουσική είναι ατελείωτη σαν θάλασσα.

Είναι η μουσική ένα μέσο με το οποίο μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει διάθεση, να ξεπεράσει τα προβλήματά του, να ερωτευτεί, να διασκεδάσει και να ζήσει έντονα τα συναισθήματά του;
Κατά την περίοδο του lockdown η μουσική είναι αυτή που «έσωσε», «γλύτωσε», «βοήθησε», «ηρέμησε», «χόρεψε», «ξεσήκωσε», «χαλάρωσε», «γιάτρεψε». Αν όχι η μουσική, τότε μόνο η Φύση, αντίστοιχα, έχει τέτοιες ευεργετικές ιδιότητες.

Είμαστε ένα αντρικό περιοδικό που απευθύνεται και σε μπαρμπέρηδες. Θα έπαιζες μουσική σε κάποιο κουρείο; Τι μουσική πιστεύεις ότι θα ταίριαζε;
Καλά το ρωτάς; Εννοείται. Τζαζ και ρεμπέτικα, μπλουζ και cumbia!

Από την εμπειρία σου, οι άντρες που την ψάχνουν περισσότερο με τη μουσική, είναι κι αυτοί που προσέχουν το στυλ τους ή έχουν μια εμφάνιση με πιο έντονη προσωπικότητα;
Δεν υπάρχουν κατηγορίες, παρά μόνον επιθυμίες. Σίγουρα το dress code κάποιου προδίδει και τη μουσική του προτίμηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι κανόνας. Το θέμα είναι να σε εκπλήξει ευχάριστα!

Πες μας ένα τραγούδι που θα σου είναι για πάντα αγαπημένο και πες μας ποιο τραγούδι θα έβαζες ως soundtrack σ’ αυτήν την πόλη.
Έχω άπειρα αγαπημένα τραγούδια. Έτσι, τώρα, μου ήρθε αυθόρμητα Dave Brubeck Quartet και «Take Five». Για την Αθήνα, αχ αυτή η πόλη, που είναι δύσκολο να ντύσεις μουσικά γιατί μεταλλάσσεται συνεχώς, θα διάλεγα ένα soundtrack με Ath Kids και Νέγρο του Μοριά, Πέτρο Κλαμπάνη και Αρλέτα, S.W.I.M. και λατέρνα.

Ως κορίτσι της νύχτας, πώς βλέπεις τα αγόρια που τριγυρνάνε έξω; Είναι αρκετά χαλαρά και έτοιμα να διασκεδάσουν;
Οι καιροί είναι δύσκολοι και το χαλαρό είναι σχετικό, τα αγόρια είναι χαλαρά, τα κορίτσια από την άλλη εξαιρετικά μπερδεμένα. Δεν βοηθάει ούτε η μάσκα ούτε ο φόβος τους αγγίγματος.

Ποια δεκαετία σ’ έχει συνεπάρει, τόσο για τη μουσική της, όσο και για το στυλ με το οποίο χαρακτηρίστηκε;
1920-1940 η χρυσή εποχή της τζαζ και 1960-1970 με soul, disco και funk, διότι, όπως λέει και το γνωστό ρητό: “άμα δεν τη βρίσκεις με τη ντίσκο, τ’ ονομά μου απο το καρνέ σου ζβήστο”.

Σε συναντάμε σε διαφορά μαγαζιά της Αθήνας και όχι μόνο. Που μπορούμε να σε βρούμε φέτος;
Στο Grow στη Παλλάδος, στο Μωσαϊκό στη Γλυφάδα και στο B-side.

 

 

 

 

Written by The B.Mag