BARBER’S WORLD: Love at first sight

Βιτρίνες μπαρμπέρικων από ολόκληρο τον κόσμο. Κλασικές, εναλλακτικές, αλλόκοτες, αντισυμβατικές, με neon ταμπέλες, καλλιγραφικές επιγραφές ή απλά γράμματα. Ξεφύλλισε αυτό το φωτογραφικό αφιέρωμα και βρες έμπνευση!

AΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

 

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο σκύλος είναι το καλύτερο κατοικίδιο του ανθρώπου. Ο καλύτερος φίλος ενός άνδρα είναι ο μπαρμπέρης του!

Ο μπαρμπέρης που επαναπροσδιορίζει την εμφάνισή μας και ανεβάζει την αυτοπεποίθησή μας στα ύψη. Που γνωρίζει όλα όσα γίνονται στην επικαιρότητα και δεν διστάζει να τα συζητήσει μαζί μας. Ένας άντρας οφείλει πολλά στον κουρέα του. Δεν είναι, όμως, μόνο η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στον μπαρμπέρη μας. Στην ιδιαίτερη αυτή σχέση ρόλο παίζει και ο χώρος στον οποίο μας υποδέχεται. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργείται αυτή η μοναδική φιλία ανάμεσα σε άντρες είναι ανάλογος με την οικειότητα που αποπνέει το μπαρμπέρικο.

Αυτήν τη φορά, όμως, δεν θα μιλήσουμε για την εσωτερική διακόσμηση. Αυτήν  τη φορά θα ασχοληθούμε με τη ΒΙΤΡΙΝΑ. Ας υποθέσουμε ότι ταξιδεύεις στο εξωτερικό και ψάχνεις ένα μπαρμπέρικο για να περιποιηθείς τον εαυτό σου. Πώς θα διαλέξεις το καλύτερο; Τι είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις οικειότητα και θαλπωρή ώστε να ανοίξεις την πόρτα και να αφεθείς στα χέρια του μπαρμπέρη; Μα φυσικά, μια όμορφη βιτρίνα.

 

Μέσα άνεση, έξω εμφάνιση

Η πρόσοψη του μαγαζιού είναι αυτή που θα προσελκύσει νέους πελάτες, αλλά και αυτή που θα κάνει τους παλιούς να νιώθουν ευχάριστα όταν τη βλέπουν. Μια επιτυχημένη βιτρίνα κουρείου πρέπει να δημιουργεί ένα όμορφο σκηνικό: Διακοσμητικά στοιχεία όπως ένα ποδήλατο ή γλάστρες, δημιουργούν οικειότητα. Φυσικά, πρέπει να υπάρχουν και ελεύθερα σημεία στην πρόσοψη ώστε κάποιος να παρατηρεί και το εσωτερικό του μαγαζιού.

Ας περάσουμε τώρα στο χρώμα. Εάν εγώ ταξίδευα σε μια χώρα της βόρειας Ευρώπης ή σε μια μεγαλούπολη των ΗΠΑ, θα εμπιστευόμουν ένα μπαρμπέρικο με πολλά χρόνια ιστορίας και σκούρο ή ολόλευκο χρώμα στην πρόσοψη. Στις ασιατικές και αφρικανικές χώρες συνηθίζονται τα φανταχτερά χρώματα όπως το κόκκινο, το μπορντό ή ακόμη και ελεκτρίκ αποχρώσεις.

 

Κάθε πράγμα στον καιρό του

Μια σημαντική λεπτομέρεια που, όμως, δίνει κύρος σε μια επιχείρηση είναι οι εποχιακές διακοσμήσεις της πρόσοψης. Τα Χριστούγεννα λατρεύουμε τα μπαρμπέρικα που γεμίζουν με λαμπιόνια τη βιτρίνα τους, το Πάσχα κρύβουν μερικά αυγά ανάμεσα στις λεπίδες και τις πομάδες, το καλοκαίρι φέρνουν λίγη άμμο και έναν αστερία δίπλα από το barber pole κ.ο.κ. Εξάλλου, οι άνθρωποι που θα επισκεφθούν ένα κουρείο, όσο ευχάριστα απομονωμένοι κι αν νιώθουν στο man cave τους, θέλουν να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε έναν χώρο που συμβαδίζει με όσα γίνονται πέρα από το barber pole*.

Μια από τις βασικότερες ενδείξεις για το «τι παίζει μέσα» κοιτάζοντας απ’ έξω, είναι, χωρίς αμφιβολία, η ταμπέλα του μπαρμπέρικου. Αν και οι macho επιγραφές με τα καλλιτεχνικά γράμματα δείχνουν να επικρατούν, δίνοντας μια ακόμη πιο vintage αισθητική στους χώρους, υπάρχει και η πιο μοντέρνα άποψη: Πλακάτα τυπογραφικά γράμματα που γράφουν ξεκάθαρα το όνομα της επιχείρησης και τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Φυσικά, στο φωτογραφικό αφιέρωμα που ξετυλίγεται γύρω από αυτό το κείμενο μπορείς να δεις κάθε λογής επιγραφές και να επιλέξεις αυτές που σου αρέσουν περισσότερο. Εξάλλου, περί ορέξεως… κολοκυθόπιτα!
Επίτρεψέ μας, πάντως, να δείχνουμε μια έξτρα συμπάθεια στα neon lights και τις λαμπερές ταμπέλες που αυτά δημιουργούν!

 

*BARBER POLE
Το περίφημο barber pole που συναντάμε έξω από τα περισσότερα μπαρμπέρικα, λένε ότι απέκτησε τα χρώματα του λόγω της χειρουργικής ιδιότητας των κουρέων κατά την περίοδο του Μεσαίωνα. Το λευκό αντιπροσωπεύει τους επιδέσμους, το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και το μπλε χρώμα τις φλέβες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag