
Ένα από τα κορυφαία στυλιστικά εργαλεία του άνδρα βρίσκεται σε κάθετη πτώση. Ας δούμε μαζί το γιατί…
Από τον Πάνο Μπόμπολα
Από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στον πλανήτη, η ανάγκη να καλύψει και να προστατεύσει το κεφάλι του ήταν επιτακτική. Προφανώς, η αρχή έγινε με ένα μεγάλο φύλλο από κάποιο δέντρο, αλλά η συνέχεια επιφύλασσε δημιουργικότητα, φαντασία, αισθητική και μόδα στο ανδρικό κεφάλι.
Από το Χρυσό Καπέλο του Σίφερσταντ* (Εποχή του Χαλκού) μέχρι τα καπέλα της σοφίας που φορούσαν οι μάντεις της Αρχαίας Ελλάδας και από τα αναγεννησιακά κομψοτεχνήματα των Μεδίκων έως τα fedora hats του 20ου αιώνα, το καπέλο υπήρξε αναπόσπαστη συνέχεια του ανδρικού κεφαλιού.
Αν εξαιρέσουμε κάποιους λίγους που φορούν περιστασιακά τραγιάσκα τον χειμώνα και αυτούς που συνηθίζουν να συνδυάζουν το casual ντύσιμό τους με ένα baseball hat, η συντριπτική πλειοψηφία των ανδρών δεν φορά πλέον καπέλο στις ημέρες μας. Σκέψου ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, όποιος δεν φορούσε καπέλο ήταν διαφορετικός, εναλλακτικός και εκτός κλίματος/μόδας. Σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο!
Τι συνέβη, όμως, τα τελευταία 60 χρόνια; Γιατί τα αρσενικά έπαψαν να φορούν καπέλα; Ας το ψάξουμε λιγάκι το ζήτημα…
Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι άντρες είναι «ασκεπείς», είναι τρεις και πριν τους αναλύσουμε ίσως σου φανούν κάπως ξεκάρφωτοι. Πρόκειται για:
-Την ανάπτυξη των μέσων μεταφοράς
-Τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής
-Την αγάπη των ανδρών προς τα μαλλιά τους
Στο παρελθόν, το καπέλο χρησιμοποιήθηκε, κυρίως, ως μέσο προστασίας από τη βροχή, τη σκόνη, το κρύο και τον ήλιο. Με την αυξανόμενη δημοτικότητα του αυτοκινήτου ως μέσο μεταφοράς (αλλά και των λεωφορείων, μετρό, ταξί), το καπέλο έγινε λιγότερο απαραίτητο, καθώς οι άντρες δεν ήταν πλέον υποχρεωμένοι να περπατούν μεγάλες αποστάσεις σε εξωτερικούς χώρους. Οι ρετρό εικόνες από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα που όλοι έχουμε δει, με μια «θάλασσα» καπελοφόρων ανδρών, αποδεικνύει ακριβώς αυτό: Το περπάτημα ήταν ο μοναδικός τρόπος για να φτάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β. Η γενικευμένη χρήση των αυτοκινήτων, τα οποία εκτός από οροφή και παράθυρα, παρέχουν και θέρμανση, εξαερισμό, air condition κ.λπ., «σκότωσε» την ανάγκη για το καπέλο.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο το καπέλο έχασε τη δημοτικότητά του είναι λόγω της έμφασης στην υγιεινή που αναπτύχθηκε από τα μέσα του 20ού αιώνα. Στατιστικά μιλώντας, κατά τη δεκαετία του 1950, οι άντρες λούζονταν μια φορά την εβδομάδα ίσως και σπανιότερα, σε αντίθεση με το καθημερινό λούσιμο της εποχής μας. Επειδή η καθαριότητα των μαλλιών γινόταν σε αραιά διαστήματα, ένα καπέλο ήταν απαραίτητο για να κρατήσει τη σκόνη και τη βρωμιά μακριά, αλλά και για να κρύψει την έλλειψη φροντίδας στο τριχωτό του κεφαλιού. Λέγεται πως κομβική στιγμή στην ιστορία που διηγούμαστε ήταν η πρώτη εμφάνιση του J. F. Kennedy ως πρόεδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 1961. Σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους προέδρους, δεν φορούσε καπέλο!
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει σαφώς και με τον λόγο ύπαρξης αυτού του περιοδικού. Γιατί να κρύψεις τα μαλλιά σου σε ένα καπέλο όταν ο μπαρμπέρης σου έχει δημιουργήσει ένα αριστοτεχνικό κούρεμα; Ναι, καλά κατάλαβες: Από τα 60s και ύστερα, οι άντρες ενδιαφέρονται πολύ για τα μαλλιά τους και θέλουν να επιδεικνύουν το hair style τους. Ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια, τα προϊόντα περιποίησης, οι τεχνικές και τα στυλ έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, γεγονός που συνεπάγεται ότι ένα καλοκουρεμένο κεφάλι, το οποίο είναι πεντακάθαρο και προστατευμένο από τα στοιχεία της φύσης, δεν έχει ανάγκη το καπέλο.
*Το Χρυσό Καπέλο του Σίφερσταντ
Βρέθηκε στις 29 Απριλίου του 1835, σ’ ένα χωράφι στην πόλη Σίφερσταντ της νοτιοδυτικής Γερμανίας. Το καπέλο χρονολογείται στο 1.400 π.Χ. και έχει βάρος 350 γρ. Είναι κατασκευασμένο από ένα κράμα μετάλλων: 86,37% χρυσό, 13% άργυρο, 0,56% χαλκό και 0,07% κασσίτερο. Έχει πάχος 0,2 – 0,25 εκ. και ύψος 29,6 εκ.