BARBER GUIDE: Barbershop from scratch

Δεν είναι εύκολη δουλειά να φτιάξεις ένα μαγαζί από την αρχή. Ιδίως τα μπαρμπέρικα είναι χώροι με αρκετές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες. Εμείς, φτιάξαμε έναν πρακτικό οδηγό λαμβάνοντας υπόψη πολλά από εκείνα που πρέπει να έχεις στο νου σου.

 ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

 

Τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργηθεί πολλά μπαρμπέρικα. Σε κάποια απ’ αυτά, έχουν πέσει πολλά χρήματα και σε κάποια άλλα όχι. Κάποια έχουν προσωπικότητα και ξεχωρίζουν, ενώ άλλα μοιάζουν να είναι εντελώς αποπροσανατολισμένα. Κάποια φτιάχτηκαν με αγάπη και μεράκι και κάποια άλλα φτιάχτηκαν στην τύχη και από ανθρώπους που βρέθηκαν στο επάγγελμα χωρίς να το πολυθέλουν. Η αλήθεια είναι πως ένα μαγαζί δεν μπορεί να στηθεί χωρίς να κοπιάσει κάποιος και χωρίς να δώσει μέρος από την καρδιά του. Αν θέλεις να φτιάξεις ένα μπαρμπέρικο που θα ξεχωρίζει από τα άλλα, θα πρέπει να πάρεις την υπόθεση πολύ σοβαρά και να είσαι διατεθειμένος να συνεργαστείς με τους σωστούς ανθρώπους και να βρεις τα έπιπλα ή τα αξεσουάρ, που θα αφήσουν το δικό σου στίγμα στον χώρο.

 

Οι σωστοί άνθρωποι
Δεν είσαι υποχρεωμένος να διαβάζεις μια κάτοψη σχεδίου και, σίγουρα, δεν μπορείς να έχεις τις γνώσεις που έχει ένας πολιτικός μηχανικός και ένας αρχιτέκτονας. Πριν προχωρήσεις στη διακόσμηση του μαγαζιού, καλό θα ήταν να επισκεφτείς το μέρος με έναν ειδικό, να καταγράψετε τα ειδικά χαρακτηριστικά του και να δείτε τις δυνατότητες που προσφέρει. Αν δεν θέλεις να κάνεις ριζικές αλλαγές και δεν έχεις το budget για να τις καλύψεις, θα πρέπει να συμβιβαστείς με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να βάλεις τους λουτήρες και το μπάνιο στα σημεία που υπάρχουν αναμονές.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να πεις με ακρίβεια τι θέλεις ή τι ονειρεύεσαι στον αρχιτέκτονα και να του δώσεις το χρόνο να φτιάξει ένα σχέδιο. Όσο πιο αναλυτικός είσαι στην περιγραφή σου, τόσο πιο πιστά θα σου αποδώσει και εκείνος αυτό που θέλεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σου φέρει μια πρόταση και θα πρέπει να την δεχτείς ντε και καλά. Αν κάτι δεν σου κολλάει, αν έχεις διαφορετική άποψη μαζί του και αν κάτι θέλεις να προσθέσεις επιπλέον σε όσα έχει υπολογίσει και σκεφτεί, τώρα είναι η στιγμή για να το κάνεις. Καλύτερα να χαλαλίσεις χρόνο και κόπο πάνω σε ένα σχέδιο παρά να φτιάξεις κάτι και μετά να θέλεις να το τροποποιήσεις κάνοντας το ένα μερεμέτι πάνω στο άλλο.

 

Τα σωστά έπιπλα
Υπάρχουν εταιρίες που αναλαμβάνουν εξολοκλήρου την δημιουργία ενός μπαρμπέρικου ή ενός κομμωτηρίου και τα καταφέρνουν περίφημα. Είναι άνθρωποι με σημαντικές γνώσεις στο αντικείμενο και σίγουρα δεν κάνουν τίποτα στην τύχη. Αν αποφασίσεις να τους ακολουθήσεις, θα πρέπει να φροντίσεις οι επιλογές τους να συμφωνούν με το δικό σου γούστο και να παρέχουν την αισθητική που επιθυμείς. Ένα μπαρμπέρικο για να είναι αληθινό, οφείλει να έχει τον χαρακτήρα του ιδιοκτήτη του.

Εναλλακτικά, θα μπορούσες να προμηθευτείς κάποια βασικά έπιπλα από τις εν λόγω εταιρίες, όπως λουτήρες, και το υπόλοιπο μαγαζί να το εξοπλίσεις με κομμάτια που θα βρεις σε κοινά μαγαζιά επίπλων ή ακόμα και σε παλαιοπωλεία. Αυτό, φυσικά, απαιτεί αρκετό κόπο αλλά συνήθως αποζημιώνει όποιον μπαίνει στην διαδικασία με κομμάτια που έχουν έντονο χαρακτήρα και προσφέρουν έξτρα πόντους αισθητικής. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την διακόσμηση, θα πρέπει να έχεις στο νου σου την οργάνωση. Χρειάζεσαι αρκετά έπιπλα για να αποθηκεύεις τα προϊόντα και τα αξεσουάρ της δουλειάς και, επιπλέον, χρειάζεσαι κάποια ράφια ή βιτρίνες όπου θα τοποθετείς τα προϊόντα προς πώληση.

Το μόνο που δεν πρέπει να ξεχνάς είναι το στυλ που θέλεις να έχει το μπαρμπέρικό σου: Με γνώμονα τα χαρακτηριστικά κάθε επικής δεκαετίας, 50’s, 70’s, 80’s κ.λπ., θα μπορέσεις να φτιάξεις έναν χώρο με αρμονία που θα μαγνητίζει τα βλέμματα.

 

Η σωστή βιτρίνα
Κάτι ακόμα στο οποίο οφείλεις να δώσεις μεγάλη προσοχή, είναι η εξωτερική όψη του μαγαζιού σου, που είναι και η πρώτη εντύπωση που εισπράττει ο επισκέπτης ή ο περαστικός. Να θυμάσαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει. Οι μεγάλες, αποκαλυπτικές τζαμαρίες που επιτρέπουν στα μάτια να περιηγηθούν στο χώρο είναι πάντα εξαιρετικά αποδοτικές. Αρκεί, να έχεις πάντα φροντισμένο τον εσωτερικό σου χώρο και να διατηρείς τα τζάμια του μαγαζιού σου πεντακάθαρα. Μια όμορφη πόρτα και μια ομορφότερη ταμπέλα, θα ολοκληρώσουν τέλεια την πρόσοψη του μαγαζιού σου. Επιπλέον, θα μπορούσες:

1. Να τοποθετήσεις μεγάλα φυτά σε ζαρντινιέρες στον εξωτερικό χώρο για να ομορφύνεις το σημείο και να δείχνεις έμπρακτα τις καλές προσθέσεις για την γειτονιά σου.
2. Να τοποθετήσεις απ’ έξω ένα τραπεζάκι ή ένα ψηλό πάγκο για να κάθονται όσοι περιμένουν να κουρευτούν.
3. Να φροντίσεις να έχεις ένα επιδαπέδιο τασάκι και ένα κάδο για να μην υπάρχουν απορρίμματα στο πεζοδρόμιό σου.
4. Να φωτίσεις καλά την πρόσοψή σου και να φροντίζεις τα φώτα να παραμένουν ανοιχτά όλο το βράδυ για να μαθευτεί ακόμα πιο γρήγορα το μαγαζί σου.

 

Το σωστό σποτ
Πριν ξεκινήσεις καν την δημιουργία του μπαρμπέρικού σου, θα πρέπει να έχεις βρει το κατάλληλο location. Μπορεί να σου φαίνεται πολύ πιο βολικό να φτιάξεις το μαγαζί σου δίπλα στο σπίτι σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η γειτονιά σου είναι το σωστό μέρος για να πετύχει ένα μαγαζί. Κάνε μια ολοκληρωμένη έρευνα σε διάφορες περιοχές, δες που κινείται ο κόσμος περισσότερο, επισκέψου καταστήματα που προσφέρονται προς ενοικίαση, μάθε για τα ενοίκια και τις τιμές που επικρατούν αυτή την στιγμή και μετά προχώρησε στην επιλογή. Πράγματα που πρέπει να υπολογίσεις:

• Αν το μαγαζί έχει ωραία πρόσοψη και φαίνεται εύκολα από τον δρόμο.
• Αν υπάρχει τριγύρω πιάτσα με καφέ ή κίνηση λόγω άλλων εμπορικών καταστημάτων.
• Αν η περιοχή ανήκει σε εκείνες που πρόκειται να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
• Αν οι δρόμοι τριγύρω δίνουν την δυνατότητα εύκολου παρκαρίσματος.
• Αν το μαγαζί είναι σε καινούρια πολυκατοικία ή σε πολυκατοικία που έχουν συντηρηθεί καλά οι υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της.
• Αν οι γείτονές σου είναι φιλόξενοι
• Αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πολλά μπαρμπέρικα σε κοντινή ακτίνα.

Οι σωστές λεπτομέρειες
Όπως ξέρεις, η ομορφιά κρύβεται στα πιο απλά πράγματα και οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν την διαφορά. Έτσι, θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον αν στο μπαρμπέρικό σου:

1. Πρόσθετες ένα μπιλιάρδο ή ένα ποδοσφαιράκι ή arcade videogame ή έστω ένα στόχο με βελάκια. Τα αγόρια θα αγαπούν, πάντα, το παιχνίδι και εκτιμούν όλους εκείνους που τους το προσφέρουν γενναιόδωρα.
2. Μεριμνούσες ιδιαίτερα για τον χώρο του λουτήρα και δημιουργούσες ένα prive σημείο στο οποίο θα τον τοποθετούσες, για να νιώθουν οι καλεσμένοι σου πιο άνετα και να μπορούν πιο εύκολα να χαλαρώνουν.
3. Φρόντιζες να δημιουργήσεις έναν χώρο μπαρ, με ψυγείο γεμάτο μπύρες. Τα μπαρμπέρικα δεν είναι μόνο για ξύρισμα, είναι και για κουβεντούλα.
4. Έφτιαχνες, με μεγάλη προσοχή, τον χώρο υποδοχής και φρόντιζες να υπάρχουν άνετα καθίσματα και καναπέδες για όσους περιμένουν.
5. Ολοκλήρωνες την διακόσμηση του μπαρμπέρικού σου με διακοσμητικά που έχουν αισθητική και πίνακες με χαρακτηριστικά θέματα.
6. Ανάθετες τον φωτισμό σε έναν ειδικό για να δημιουργήσεις την ιδανική ατμόσφαιρα στον χώρο και να μπορείς να δουλεύεις άνετα χωρίς να κουράζεις τους πελάτες σου με έντονο φως.
7. Έδινες μεγάλη βάση στην μουσική και δεν άφηνες τίποτα να παίζεται στην τύχη.

 

 

 

Written by The B.Mag