TATTOO ARTIST: Mike the Prick

Τολμηρό και ανατρεπτικό το nickname του Μιχάλη Γαβαλά, προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και να προκαλέσει σχόλια. Η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει μέχρι ενός σημείου αφού τα σχέδια του καλλιτέχνη τα πάνε πολύ καλύτερα στο να τραβούν όλα τα μάτια πάνω τους και να συγκεντρώνουν τις καλύτερες κριτικές.

 ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Ο Μιχάλης ζωγράφιζε πάντα. Τώρα πια, έχει αφοσιωθεί στην τέχνη της δερματοστιξίας. Με καθαρά σχέδια, που μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, κάνει αυτό που αγαπάει πιο πολύ. Πόσο πιο τυχερός;

Μιχάλη ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;
Καλησπέρα Ονομάζομαι Μιχάλης Γαβαλάς, aka Mike the Prick, είμαι 36 ετών και είμαι απόφοιτος της Akto. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτήν την πόλη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης. Τι κάνω εδώ; Προσπαθώ, καθημερινά, να ανακαλύπτω τις εικόνες που σου δίνει η Αθήνα αλλά και τα vibes της.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το tattooing και πώς ξεκίνησες;
Ασχολούμαι με τα ταττού περίπου 10 χρόνια και επαγγελματικά τα 7 τελευταία. Πώς ξεκίνησα; Με πας παρά πολλά χρόνια πίσω! Θυμάμαι ήμουν Δευτέρα Λυκείου και τότε τα στούντιο ήταν μετρημένα. Η πρώτη μου επαφή με τον χώρο ήταν όταν είχα πάει με ένα φίλο μου στο Pimp studio, να κάνει ένα τατού. Εκεί, γνώρισα για πρώτη φορά τον Fat, έναν από τους παλιούς tattoo artist, και είδα για πρώτη φορά όλη την διαδικασία. Έτσι, κόλλησα το μικρόβιο. Από εκείνη την μέρα, όλα τα σχέδια μου είχαν σχέση με τα τατού. Σχεδίαζα για τους συμμαθητές μου τα μελλοντικά τους τατού, έβαφα με μαρκαδόρους τα χέρια της μάνας μου των φίλων μου και κάπως έτσι πήγαινε για κάποια χρόνια! Μέχρι που μια μέρα ξαναπήγα για ακόμα μια φορά με έναν φίλο μου σε ένα στούντιο, να χτυπήσει ένα σχέδιο που του είχα φτιάξει, και ο τότε ο ιδιοκτήτης με ρώτησε αν θέλω να ξεκινήσω στο στούντιο ως designer. Έτσι, έγινε η αρχή μου σε αυτόν τον χώρο.

Ασχολείσαι με old-school σχέδια. Θεωρείς ότι αντιπροσωπεύουν μια φιλοσοφία και έναν τρόπο ζωής που σε εκφράζουν;
Βασικά ασχολούμαι και με αλλά στυλ, αλλά ως βάση έχω το old school και θα μπορούσα να πω ότι με εκφράζει σαν φιλοσοφία και σαν τρόπος ζωής. Ένα old school tattoo χρειάζεται καθαρές γραμμές, solid χρώματα και καθαρή θεματολογία. Ο τρόπος ζωής που είχαν οι παλιότεροι ήταν πιο αληθινός, πιο αγνός και πιο ντόμπρος, όπως ακριβώς ένα old school tattoo. Ξεκάθαρο νόημα, αναλλοίωτο στον χρόνο! Οπότε, ναι. Όλα αυτά με αντιπροσωπεύουν.

Πως αναλαμβάνεις ένα tattoo; Έρχονται με έτοιμο σχέδιο ή συζητάτε μαζί μια ιδέα και σχεδιάζεις εσύ κάτι;
Για να αναλάβω ένα τατού, θα πρέπει καταρχήν να είναι στα στυλ που κάνω! Δεν αναλαμβάνω ας πούμε ρεαλιστικά σχέδια. Όχι γιατί δεν θέλω, απλά δεν έχω ασχοληθεί με αυτό το στυλ και δεν θέλω ο κόσμος να παίρνει από μένα μέτριες δουλειές! Κάποιοι έρχονται με έτοιμα σχέδια τα οποία φυσικά τα σχεδιάζω από την αρχή πάνω στο τατού που έχω ως reference! Ωστόσο, υπάρχουν πολλές φορές που έρχονται πελάτες και μετά από συζήτηση καταλήγουμε σε μια ιδέα και εκεί ξαναμπαίνω στην διαδικασία του σχεδίου. Οπότε, είτε κάποιος μου φέρει μια ιδέα είτε όχι, εγώ θα κάνω πάλι τα δικά μου.

Έχεις αρνηθεί να κάνεις ένα tattoo; Θα έλεγες όχι σε έναν πελάτη;
Φυσικά και λέω όταν πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι άρτιο! Και, φυσικά, έχω αρνηθεί να κάνω ταττού όταν προσβάλλει τις αρχές και τις ιδέες μου

Η τέχνη της δερματοστιξίας υπάρχει άπειρα χρόνια. Την τελευταία, όμως, δεκαετία έχει γίνει μεγάλο trend. Σε ενοχλεί αυτό; Θα ήθελες οι γύρω σου να είναι πιο συνειδητοποιημένοι στα σχέδια που επιλέγουν;
Δεν με ενοχλεί καθόλου, ίσα-ίσα! Ο κόσμος πλέον είναι πιο ανοιχτόμυαλος και καταλαβαίνει ότι αυτό πλέον είναι τέχνη και όχι κάτι περιθωριακό! Ναι, θα προτιμούσα ο κόσμος να το σκέφτεται λίγο καλύτερα γιατί βαρεθήκαμε να κάνουμε cover up ονόματα, ημερομηνίες και φάτσες πρώην (αχαχαχα).

Οι tattoo artist και οι μπαρμπέρηδες νέας γενιάς έχουν αρκετά κοινά. θα μπορούσες να συνεργαστείς με ένα μπαρμπέρικο; Βλέπεις θετικά την συνεργασία ή ακόμα και την συστέγαση αυτών των δύο επαγγελματιών;
Ναι θα μπορούσα να συνεργαστώ με ένα μπαρμπέρικο. Με μπαρμπέρικο, όμως, όχι με την κυρία Νίτσα της γειτονιάς! Βλέπω πολύ θετικά και την συνεργασία και την συστέγαση αυτών τον δυο! Είναι σαν την παροιμία που λέει «το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο το πρόσωπο». Είναι ωραίο να ξέρεις ότι μόλις τελειώσει το ταττού σου θα βγεις και με ένα ωραίο μαλλί, ανανεωμένος πλήρως.

Τι σε εμπνέει; Υπάρχουν μέρες που ξεκινάς δημιουργώντας σχέδια που θέλεις να χτυπήσεις κάποια στιγμή;
Με εμπνέουν γεγονότα, ειδήσεις που διαβάζω, εικόνες που βλέπω στην καθημερινότητα μου, η κοπέλα μου (μου πετάει κάτι τρέλα ώρες-ώρες) και όλα αυτά προσπαθώ να τα εικονογραφήσω και να τα προσαρμόσω σε τατού. Πάντα όταν σχεδιάζω, σκέφτομαι ότι το σχέδιό μου θα είναι πάνω στο σώμα κάποιου.

Ασχολείσαι αποκλειστικά με το tattooing ή ζωγραφίζεις γενικά;
Πλέον ασχολούμαι αποκλειστικά με το σχεδιασμό και την εκτέλεση των τατού. Δεν έχω πολύ χρόνο να ζωγραφίζω άσχετα. Βέβαια, αν βρεθεί και κανένας ωραίος τοίχος και έχω χρόνο θα τον βάψω, δεν θα πω όχι!

Έχεις κάποιον καλλιτέχνη που θεωρείς ότι ξεχωρίζει η δουλειά του και είναι αγαπημένος σου;
Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, όπου το επίπεδο έχει ανεβεί τρομερά! Δεν θα ήθελα να αναφέρω κάποιον συγκεκριμένα για να μην αδικήσω κανέναν άλλο. Ο κάθε καλλιτέχνης είναι μοναδικός, όποτε τους σέβομαι όλους και εύχομαι να συνεχίσουν αυτό που κάνουν και αγαπούν.

 

INFO
Σχέδια του Μιχάλη μποείς να δεις στον λογαριασμό του στο Instagram

 

 

 

 

Written by The B.Mag