HAIR STORIES: Το Νέο Κύμα του Styling

Αντλούμε έμπνευση από τον γαλλικό κινηματογράφο των 60ς και το απαράμιλλο στυλ των πρωταγωνιστών του. Αυτό που τότε ονομάστηκε Νέο Κύμα (Nouvelle Vague) συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί τον ορισμό του cool…

 
Από τον Πάνο Μπόμπολα

 

Η δεκαετία του 1960 ήταν ο «χρυσός αιώνας» για τον γαλλικό πολιτισμό, τις τέχνες και τις κοινωνικές κατακτήσεις. Με επίκεντρο το Παρίσι, το Νέο Κύμα ήταν μία κινηματογραφική πρωτοπορία που θεωρείται ευρέως το πιο διάσημο και σημαντικό κίνημα στην ιστορία του σινεμά.

Εκπρόσωποι αυτού του κινήματος ήταν σημαντικοί σκηνοθέτες όπως οι François Truffaut,  Jean-Luc Godard, Éric Rohmer, Jacques Rivette, Alain Resnais, Claude Chabrol και πολλοί ακόμη. Όλοι τους ιδιαίτερες προσωπικότητες, όλοι τους με τη διάθεση να αμφισβητήσουν τις φόρμες του παρελθόντος και να προσφέρουν μια ποιητική και συνάμα ασυμβίβαστη οπτική γωνία στη μεγάλη οθόνη.

Φυσικά, για να το καταφέρουν αυτό, έπρεπε να διαμορφώσουν χαρακτήρες/πρωταγωνιστές με ένα ολοκαίνουριο στυλ. Ανακάλυψαν τη μοναδική γοητεία της Brigitte Bardot και αποθέωσαν το γυναικείο φύλο με πρωταγωνίστριες όπως η Anna Karina, η Jeanne Moreau και η Catherine Deneuve. Όμως, εκεί που πραγματικά διέπρεψε η γαλλική Nouvelle Vague, ήταν στη δημιουργία των πιο cool ανδρικών χαρακτήρων που έχουμε δει ποτέ στο σινεμά. Πρέπει να ξέρεις ότι εάν δεν υπήρχαν ο Alain Delon, ο Jean-Paul Belmondo και ταινίες όπως «Τα 400 Χτυπήματα» (Les Quatre Cents Coups) του Truffaut ή το «Με Κομμένη την Ανάσα (À Bout de Souffle) του Godard, πιθανώς να μην υπήρχε σήμερα ανεξάρτητος κινηματογράφος, να μην υπήρχε Tarantino, να μην υπήρχε και ο Vincent Cassel που θεωρείται ο συνεχιστής της γενιάς των cool Γάλλων ηθοποιών.

 

Πάμε, όμως, να γνωρίσουμε καλύτερα τους βασικούς εκπροσώπους αυτής της γενιάς. Μιας γενιάς που ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη του στυλ και του ανδρικού attitude…

JeanPaul Belmondo
Το «κακό παιδί» της γαλλικής Nouvelle Vague. Έγινε παγκοσμίως γνωστός με τον ρόλο του στην ταινία «Με Κομμένη την Ανάσα» του Godard (1960), όπου υποδυόταν έναν μποέμ απατεώνα. Άλλοτε με τραγιάσκα κι άλλοτε με fedora hat, λειτούργησε για το ευρωπαϊκό κοινό της εποχής ως μια πολύ πιο swagger εκδοχή του Humphrey Bogart.

 

 

Alain Delon
Εάν ρωτήσεις τώρα τη μητέρα ή τη γιαγιά σου (ανάλογα με την ηλικία σου, αγαπημένε αναγνώστη), θα σου πει ότι κάποτε ήταν ερωτευμένη μαζί του. Ο Alain Delon ήταν ο υπερβολικά όμορφος πρωταγωνιστής του Νέου Κύματος, μια αρχετυπική μορφή κομψότητας, φινέτσας και αρρενωπότητας, είτε φορούσε ζιβάγκο είτε ένα άψογα ραμμένο σακάκι.

 

 

Maurice Ronet
Από το 1955 έως το 1975, ο Ronet εμφανίστηκε σε περισσότερες από 60 ταινίες, οι περισσότερες εκ των οποίων ανήκαν στο κίνημα του Νέου Κύματος. Το επιμελώς ατημέλητο μαλλί, το θεληματικό πηγούνι και τα βαθιά εκφραστικά μάτια του, είναι τα στοιχεία που τον έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή σε ρόλους όπου στρέφεται ενάντια στην κοινωνία και το διεφθαρμένο σύστημα.

 

 

Jean-Louis Trintignant
Καλλιτεχνικά κρίνοντας, πρόκειται για τον κορυφαίο ηθοποιό αυτού του αφιερώματος, έναν άνθρωπο που ακόμη και σήμερα, στα 90 του χρόνια, παράγει τέχνη και πολιτισμό. Στα 60s εμφανιζόταν πάντα σε σοβαρούς ρόλους και με το αντίστοιχο «σοβαρό» styling, αλλά και την επιμελημένη χωρίστρα. Σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην ταινία «Ζ» (1969) του Κώστα Γαβρά.

 

 

JeanPierre Léaud
Εμφανίστηκε σε ηλικία 15 ετών στην ταινία «Τα 400 Χτυπήματα» (1959) του Truffaut υποδυόμενος τον καταπιεσμένο μαθητή Antoine και συνέχισε να παίζει αυτόν τον ρόλο και στις επόμενες ταινίες του Truffaut. Το ανέμελο μαθητικό-φοιτητικό του στυλ έχει επηρεάσει ολόκληρες γενιές από τα 60s μέχρι και σήμερα.

 

 

Πέντε ταινίες της γαλλικής Nouvelle Vague που πρέπει να δεις οπωσδήποτε:

1) «Χιροσίμα, Αγάπη Μου» (Hiroshima Μοn Amour) του Alain Resnais.

2) «Τα 400 Χτυπήματα» (Les 400 Coups) του François Truffaut.

3) «Με Κομμένη την Ανάσα» (Α Bout De Souffle) του Jean-Luc Godard.

4) «Η Περιφρόνηση» (Le Mepris) του Jean-Luc Godard.

5) «Η Φλόγα που Τρεμοσβήνει» (Le Feu Follet) του François Truffaut.

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag