DRINKS: Coffee time

Οι Έλληνες αγαπούν τον καφέ. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ψάχνουν με προσοχή τι δοκιμάζουν και επιλέγουν αυστηρά τα μαγαζιά που συχνάζουν. Ο Στάθης Κορεμτάς είναι Coffee Expert. Ο καθένας μας θα τον ήθελε για κολλητό του φίλο.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Ο Στάθης Κορεμτάς έχει πάρει τον καφέ πολύ σοβαρά. Για την ακρίβεια, έχει δώσει στον καφέ την διάσταση και την βαρύτητα που του αξίζει. Ασχολείται με πάθος με τις ποικιλίες, βελτιώνει συνεχώς τις τεχνικές του, ενημερώνεται με κάθε τρόπο και του δείχνει απέραντο σεβασμό. Μήπως να τον γνωρίσεις καλύτερα;

 

Στάθη ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;
Γεια σας! Είμαι ο Στάθης Kορεμτάς και σε αυτή την πόλη εργάζομαι ως barista trainer στην εταιρία της taf. Είμαι παντρεμένος και πατέρας δυο υπέροχων παιδιών.

Πώς μπλέχτηκες με τον καφέ; Τον αγαπούσες ανέκαθεν ή τον γνώρισες μέσα από την δουλειά και συνειδητοποίησες τις δυνατότητες του;
Ναι, τον αγαπούσα από πολύ μικρός. Βέβαια, τότε δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα κάνω τον καφέ επάγγελμα και θα ζω από αυτό. Αυτό έγινε, κυρίως, όταν τελείωσα τις σπουδές μου και βγήκα στην αγορά εργασίας όπου και δεν μπορούσα να βρω δουλειά στο αντικείμενο που είχα σπουδάσει. Έτσι, αποφάσισα ότι θα δουλέψω πάνω σε αυτό που αγαπώ περισσότερο, όσο καλύτερα μπορώ.

Έχεις κερδίσει κάποια σημαντικά βραβεία ως barista. Τα θεωρείς καλό κίνητρο για να παθιάζεσαι ακόμη περισσότερο με την δουλειά σου;
Ναι, για εμένα ήταν το κίνητρο που είχα για να δουλέψω πέρα από το 8ωρο της βάρδιας. Ανυπομονούσα να σχολάσω για να κάνω έρευνα και προπόνηση για τον διαγωνισμό. Αυτό, σίγουρα με έκανε καλύτερο σε πολλούς τομείς, όπως το να κυνηγώ τους στόχους μας και να κάνω ό,τι μπορώ για να τους κατακτήσω.

Ξέρουν οι Έλληνες να πίνουν καφέ; Βλέπεις να έχει αλλάξει η νοοτροπία τους τα τελευταία χρόνια; Είναι πιο ενημερωμένοι πια;
Πιστεύω πως τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει πολύ στο πως πίνουν καφέ. Είναι πιο ενημερωμένοι σαν καταναλωτές και το ψάχνουν περισσότερο. Ενδιαφέρονται να μάθουν από πού είναι ο καφές που τους σερβίρουμε, τι ποικιλίας είναι ή τι έχουμε μέσα στους μύλους. Πάντως, ο Έλληνας έχει μέσα στην κουλτούρα του τον καφέ και όσον αφορά τους διαγωνισμούς οι Έλληνες barista είναι οι πιο επιτυχημένοι στον κόσμο.

Ο καφές στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης. Αυτό αλλάζει τα standards; Υπάρχουν καφέδες που απολαμβάνονται πιο αργά και ηδονικά;
Ο εσπρέσο δεν γίνεται να καταναλωθεί αργά, πρέπει να τον πιεις άμεσα. Ο φίλτρου από την άλλη, σου παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Μάλιστα, καθώς παραμένει στο φλυτζάνι, αλλάζει το προφίλ του και θα πρέπει να διαθέσεις κάποια ώρα για να τον απολαύσεις και να δεις τις διαφορές του.

Το περιοδικό μας απευθύνεται σε μπαρμπέρικα και είθισται στα μαγαζιά αυτά να προσφέρεται καφές. Πιστεύεις ότι μια σωστή επιλογή ποικιλίας και μια καλή μηχανή καφέ θα ήταν λόγοι για να προσελκύονται πιο εύκολα πελάτες;
Ως πελάτης μπαρμπέρικων θα μου άρεσε πάρα πολύ σαν παροχή να έχουν έναν ωραίο καφέ και σωστά παρασκευασμένο. Ειδικά στα πρωινά ραντεβού, ο καλός καφές θα ήταν ανεκτίμητος.

Τι θα συμβούλευες έναν μπαρμπέρη που θέλει να είναι ενημερωμένος στον καφέ; Θα αναλάμβανες να εκπαιδεύσεις ή να καθοδηγήσεις ανάλογους επαγγελματίες;
Εννοείται. Αυτό, μάλιστα, γίνεται ήδη και σαν εταιρία έχουμε βάλει ήδη καφέ σε μπαρμπέρικα. Γνωρίζω ακόμη πως έχουν γίνει και άλλες κινήσεις για να συνδυαστεί σωστά ο καφές. Εννοείται πως θα τους καθοδηγούσα και θα τους εκπαίδευα.

Θέλεις να ταξιδέψεις τον κόσμο και να ανακαλύψεις τις ποικιλίες; Από ποια χώρα θα ξεκινούσες; Σίγουρα, αυτό θα ήταν μια μοναδική εμπειρία. Έχω, ήδη, επισκεφτεί την Αιθιοπία που είναι και η πατρίδα του καφέ. Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν και τον έχουν στην καθημερινότητα τους. Χαρακτηριστικά λένε πως ο καφές είναι το ψωμί τους.

Πες μας ποιον καφέ θεωρείς ιδανικό για να απολαύσει κάποιος ένα καλοκαιρινό απόγευμα σε ένα ελληνικό νησί.
Για καλοκαιρινό απόγευμα σε ένα ελληνικό νησί σίγουρα θα πρότεινα έναν δροσιστικό freddo espresso.

Ξέρουμε ότι καθημερινά κάνεις practice για να μπορείς να συμμετέχεις σε ακόμη περισσότερους αγώνες. Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να κυνηγήσει τα όνειρά του όπως εσύ;
Αυτό που θα συμβούλευα είναι να κάνει σεμινάρια και να πάρει τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Μετά, θα του έλεγα να αναζητήσει δουλεία σε ένα μαγαζί που σερβίρει ποιοτικό καφέ για να μάθει να τον διαχειρίζεται σωστά. Από εκεί και πέρα, αν θέλει να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς θα πρέπει να διαθέσει και χρόνο για χρήματα. Ο διαγωνισμός, όμως, δεν είναι το παν. Το θέμα είναι να είσαι σωστός επαγγελματίας.

 

 

 

Written by The B.Mag