BARBER GUIDE: Soap vs Cream

Σαν το παλιό δεν έχει και σαν το παραδοσιακό ξύρισμα, με την λεπίδα, δεν θα βρεις πουθενά. Δύο αιώνιοι εχθροί, το σαπούνι και η κρέμα, ανταγωνίζονται για να κερδίσουν θέση στην ιεροτελεστία του ξυρίσματος. Ας τα βάλουμε κάτω από τον εξεταστικό φακό μας και ας πάρουμε τις σωστές αποφάσεις.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

 

Έχω βρεθεί μπροστά σε πολλές συζητήσεις που αφορούσαν το υγρό, παραδοσιακό ξύρισμα. Ανέκαθεν οι άντρες αγαπούσαν να υποστηρίζουν με πάθος τον τρόπο που έκαναν το ξυράφι να γλιστράει στο πρόσωπό τους. Φυσικά, δεν είχα καταλάβει ποτέ ποια είναι η διαφορά της κρέμας ξυρίσματος και του σαπουνιού. Στην τελική, και τα δύο προϊόντα βοηθούσαν την κατάσταση. Δεν αρκούσε αυτό;

Η εποχή της φθηνής κρέμας
Για να φτάσουν οι άνδρες να ασχολούνται τόσο πολύ με τις δύο μεθόδους ξυρίσματος, πέρασε αρκετός καιρός και καταγράφτηκαν πολλά περιστατικά. Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια τα συγκέντρωναν πάντα οι κρέμες. Η αλήθεια είναι πως όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα δαιμόνια ξυράφια με τα οποία οι άντρες μπορούσαν να απολαύσουν άψογο, σπιτικό ξύρισμα, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα, πολλές κρέμες χαμηλής ποιότητας που υπόσχονταν λεία, αψεγάδιαστη επιδερμίδα και κόντρα ξούρα που θα ζήλευαν ακόμα και οι πιο έμπειροι κουρείς.


Μπούρδες, φίλοι μου

Τις πιο πολλές φορές, οι κρέμες αυτές δεν είχαν μελετημένη σύνθεση και δεν ευεργετούσαν την επιδερμίδα. Μπορεί να έδιναν την εντύπωση ότι είναι αποδοτικές και μπορεί να ήταν πολύ πιο μοντέρνες από τα σαπούνια που βλέπαμε στα WC των παππούδων μας, αλλά δεν πρόσφεραν τίποτα καλό στην επιδερμίδα. Μάλιστα, συχνά προκαλούσαν ερεθισμούς. Οι χρήστες δεν ήξεραν πολλά για την σωστή εφαρμογή του και χρησιμοποιούσαν μεγάλη ποσότητα. Αυτό, προκαλούσε κοκκινίλες, κνησμό και ξηρότητα στο δέρμα. Οι φθηνές κρέμες δεν ήταν τίποτα καλό που θα μπορούσε να σου συμβεί στο ξύρισμα. Ειδικά, αν ήσουν πρωτάρης, η κρέμα θα σε έκανε να φοβηθείς για πάντα το ξυράφι.

Σαπούνια, τα ιστορικά
Δεν είναι ένα είδος που γνωρίσαμε εχθές, δεν βγήκε στην αγορά για να εντυπωσιάσει και δεν έχει προσπαθήσει ποτέ να κερδίσει τις εντυπώσεις. Τα σαπούνια υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Αν η μόδα τα πηγαίνει και τα φέρνει στο προσκήνιο, δεν φταίνε αυτά. Έτσι και αλλιώς, η αξία τους έχει αποδειχθεί περίτρανα. Αυτό, βέβαια, που έκανε τους παλιούς άντρες να τα αγαπήσουν, είναι ότι κρατούσαν πολύ και μπορούσαν να τα διαχειρίζονται εύκολα με το πινέλο. Από την άλλη, τα υγρά σαπούνια και τις κρέμες, δεν τις έβρισκαν βολικές. Εξάλλου, τα περισσότερα σαπούνια ήταν αγνά. Μπορεί να μην ήταν ενυδατικά αλλά δεν έκαναν και καμιά μεγάλη ζημιά. Αρωματικές αποκλίσεις Υπάρχει μια εντύπωση ότι οι κρέμες ξυρίσματος είναι αρωματικές και τα σαπούνια, όχι. Φυσικά, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά προϊόντα και, σίγουρα, μπορείς να βρεις κρέμες χωρίς άρωμα αλλά και σαπούνια με αρώματα που θα σου μείνουν αξέχαστα. Η άποψη που έχει εντελώς καταρριφθεί και δεν πρέπει κανείς ποτέ να της δίνει σημασία είναι αυτή που υποστηρίζει πως τα προϊόντα με άρωμα δεν είναι κατάλληλα για ευαίσθητα δέρματα. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει. Το ζήτημα είναι να βρεις τη σύνθεση που σου ταιριάζει και το άρωμα που σε κάνει να νιώθεις ευεξία. Όλα τα άλλα είναι ατμός ή καλύτερα, αφρός.

Υφή και Γρηγοράδα
Και ενώ όλα δείχνουν πως έχουμε μια μικρή συμπάθεια στα σαπούνια και τείνουμε να τα στέψουμε νικητές στη μάχη τους με τις κρέμες, έρχεται η πρακτική εφαρμογή και μας βάζει φρένο. Γιατί, όσο και αν αγαπάμε τα σαπούνια και να πιστεύουμε ότι είναι πολύ αγνά, οι σύγχρονες κρέμες είναι έξτρα ενυδατικές και περιποιητικές. Απαλύνουν την επιδερμίδα σε χρόνο dt και δίνουν την ευκαιρία σε όλους τους άντρες να κάνουν ένα γρήγορο και αποτελεσματικό ξύρισμα. Με λίγα λόγια, οι κρέμες δεν απαιτούν ούτε προσπάθεια, ούτε δεξιοτεχνία. Ενώ τα σαπούνια, θέλουν τον τρόπο τους. Πρέπει να βρεις την σωστή θερμοκρασία νερού για να βρέξεις το πινέλο, να τα ακουμπήσεις απαλά και να τα χαϊδέψεις για να σου δώσουν τον αφρό τους, να κάνεις επαναλήψεις με την σαπουνάδα τους στο πρόσωπο και μετά να περάσεις το ξυράφι. Δηλαδή, τα σαπούνια είναι γι’ αυτούς που θέλουν να αφιερώσουν χρόνο στο ξύρισμα τους και όχι να το ξεπετάξουν. Αλλά πόσο ελεύθερο χρόνο έχουν οι άντρες σήμερα; Εκεί, έρχεται πάντα ο φανταστικός μπαρμπέρης και δίνει την λύση. Γιατί ο μπαρμπέρης είναι γεννημένος για να δίνει σε κάθε πράγμα το χρόνο του. Ξέρει, ότι το ξύρισμα πρέπει να γίνεται αργά και απολαυστικά και δεν βιάζεται να τελειώσει. Δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να χαλαρώσει ο πελάτης του και του προσφέρει ένα ξύρισμα με χλιαρή, απαλή σαπουνάδα που τον γεμίζει ευεξία και φροντίδα. Τα σαπούνια κερδίζουν και εδώ.

Η εφαρμογή της κρέμας
Η κρέμα απλώνεται σε βρεγμένο πρόσωπο. Καλύτερα είναι τα πράγματα όταν στο πρόσωπο έχει πέσει αρκετό, ζεστό νερό και έχουν ανοίξει οι πόροι. Την κρέμα μπορεί κανείς να την απλώσει στο πρόσωπό του με τα δάχτυλά του. Το καλύτερο, όμως, είναι να χρησιμοποιήσει ένα πινέλο, στο οποίο θα τοποθετήσει μικρή ποσότητα κρέμας στον κέντρο του. Μετά, θα σύρει το πινέλο στο πρόσωπο, ανασηκώνοντας ελαφρά τις τρίχες, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία του ξυρίσματος. Το πινέλο κάνει απαλή απολέπιση στο πρόσωπο και έτσι η επιδερμίδα μαλακώνει πιο εύκολα και το ξύρισμα γίνεται πιο βαθύ. Αν στο πρώτο πέρασμα του πινέλου δεν καλύφθηκαν όλα τα σημεία του προσώπου που έχουν γένια, θα χρειαστεί να επαναληφθεί η διαδικασία. Μετά την εφαρμογή της κρέμας, σειρά έχει το ξυράφι. Αφού ολοκληρωθεί το ξύρισμα, επιβάλλεται το πλύσιμο με άφθονο κρύο νερό για να κλείσουν οι πόροι και η φροντίδα με ενυδατική κρέμα ή balm για να αποκατασταθεί η ισορροπία του δέρματος.

Ξύρισμα με το σαπούνι
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην διαδικασία. Απλά, το σαπούνι χρειάζεται μια πιο καλή και χρονοβόρα προετοιμασία με το μπολ, το νερό και το πινέλο. Για να γίνει απαλός, κρεμώδης αφρός με το σαπούνι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα καλό πινέλο. Το πινέλο πρέπει να βραχεί καλά αλλά να μην κρατήσει το νερό του. Ουσιαστικά, πριν το περάσει κάποιος πάνω από το σαπούνι, οφείλει να το έχει στραγγίξει ελαφρά. Στη συνέχεια, θα το δουλέψει στην επιφάνεια του σαπουνιού, θα προσθέσει νερό αν χρειάζεται και θα αρχίσει να απλώνει την σαπουνάδα σε όλο το πρόσωπο, έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η περιοχή που θα ξυριστεί.

Καλά τα είπαμε, καλά τα μελετήσαμε και καλώς θυμηθήκαμε και πάλι την αγάπη μας για τα σαπούνια. Φυσικά, πάντα υπάρχει και το στεγνό ξύρισμα με τις high tech ξυριστικές μηχανές που έχουν απλοποιήσει τα πράγματα και απαιτούν μόνο ενυδάτωση μετά την εφαρμογή τους. Αλλά ένα μερακλίδικο ξύρισμα έχει άλλη χάρη. Μην το στερείς από τον εαυτό σου, ούτε και από τους πελάτες σου.

 

ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Στη σύνθεση των σαπουνιών βρίσκουμε τις περισσότερες φορές ένα βασικό έλαιο, όπως είναι το λάδι καρύδας ή ένα βούτυρο, όπως είναι το shea butter. Επίσης, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να βρούμε στην σύνθεσή τους τη συμμετοχή της γλυκερίνης. Κανένας λόγος ανησυχίας. Συνήθως, προέρχεται από φυτικά έλαια σόγιας και ο ρόλος της είναι σημαντικός και ενυδατικός. Σημασία στο ξύρισμα έχει πάντα η άνεση και μόνο με την ύπαρξη καλών ελαίων και ενυδατικών παραγόντων, επιτυγχάνεται αυτό. Επίσης, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς και δίκαιοι, τα σαπούνια για να είναι περιποιητικά με το πρόσωπο θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά δημιουργημένα και να έχουν ενωθεί τέλεια όλα τα συστατικά τους έτσι ώστε να ενεργοποιούνται με το νερό και να απορροφώνται από το δέρμα. Στις κρέμες, αυτό συμβαίνει πιο εύκολα γιατί έχουν λεπτόρρευστη υφή. Επίσης, στις κρέμες βρίσκεις πολλά και διάφορα ενυδατικά συστατικά. Αν η μητέρα εταιρία που την έχει δημιουργήσει είναι εξειδικευμένη στις καλλυντικές συνθέσεις, είναι βέβαιο ότι θα φερθεί με τον καλύτερο τρόπο στο δέρμα και θα το αφήσει απαλό και τέλεια ξυρισμένο.

 

 

 

Written by The B.Mag