FOOD: Σαλάτα από τον τόπο σου (και ας είναι πειραγμένη)

Ο Chef Νίκος Καραθάνος μόλις ολοκλήρωσε το νέο του μενού στο Κιουζίν με πιάτα που θυμίζουν ελληνικό καλοκαίρι και έχουν αυθεντικό άρωμα και γεύση. Του ζητήσαμε να δοκιμάσουμε δύο από τις σαλάτες που έχει δημιουργήσει αλλά και να μας κατευθύνει να φτιάξουμε σωστά μια δική μας σαλάτα στο σπίτι. 

Από τη Δώρα Μάστορα

 

Τα νέα πιάτα που δημιούργησε ο Νίκος για το Κιουζίν είναι εμπνευσμένα και πεντανόστιμα. Με ορεκτικά, όπως την κροκέτα μουσάκα ή το καρπάτσιο τόνου με σούσι ντολμαδάκι, καταφέρνει να αποδώσει το comfort food με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Δοκίμασε, σίγουρα, το παστίτσιο Hunkar με στηθόπλευρα, και την Λαδένια Κιμώλου με κεφτεδάκια. Αν θες γνήσια γεύση θάλασσας, πάρε το μυλοκόπι με κριθαράκι και αν έχεις διάθεση να ξεφύγει το μυαλό σου, βάλε στο τραπέζι ένα φιδέ σε αρώματα από γεμιστά. Και, φυσικά, μη αφήσεις έξω από τις επιλογές σου τις σαλάτες. Εμείς, προτιμήσαμε την Ελληνική Σαλάτα με μια μπάλα κρέμας από φέτα και ζυμωτό ψωμί ή την σαλάτα με φακές Beluga και πελτέ τομάτας.

 

Ελληνική σαλάτα με ζωμό από τομάτα, αγγούρι και κρέμα φέτας συνοδευμένο με ζυμωτό ψωμί.

 

Φακές Beluga με pesto από πελτέ τομάτας και κανταΐφι φέτας

 

 

ΦΤΙΑΞΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΑΛΑΤΑ

Ο Νίκος Καραθάνος σου φτιάχνει την λίστα με τις πρώτες ύλες που θα πρέπει να έχεις στην κουζίνα σου για να μπορείς να φτιάχνεις μια λαχταριστή και χορταστική σαλάτα, όποτε θέλεις:

• Αγνό ελαιόλαδο που είναι βασικό συστατικό για όλες τις σαλάτες
• Λαχανικά εποχής. Για το καλοκαίρι, οι τομάτες, οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια, οι μελιτζάνες βρίσκονται σε αφθονία. Προτίμησέ τα.
• Αναζήτησε προϊόντα από μικρούς, Έλληνες παραγωγούς και εμπλούτισε τις σαλάτες σου. Για παράδειγμα, μια θαλασσινή σαλάτα θα μπορούσε να έχει τόνο Αλοννήσου ή σαρδέλες Μυτιλήνης.
• Τα όσπρια που μεταμορφώνονται εύκολα σε κρύες σαλάτες γεμάτες θρεπτική αξία είναι πάντα μια καλή λύση για μεσημεριανό φαγητό. Δοκίμασε να μαγειρέψεις φακές Beluga αλλά και τα ταπεινά μαυρομάτικα φασόλια. Ιδιαίτερα νόστιμα είναι αυτά των Πρεσπών.
• Τα φρέσκα λαχανικά ενώνονται τέλεια με τα κρύα ζυμαρικά. Και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να βρεις ζυμαρικά από αγνές, πρώτες ύλες.
• Τα καλοκαιρινά φρούτα ταιριάζουν τέλεια με τα καλοκαιρινά λαχανικά. Τόλμησε να δημιουργήσεις καινούριες γεύσεις.
• Αμπελοφάσουλα, αλμύρα, γλυστρίδα, κρίταμος, κάπαρη είναι υλικά που δεν θα σε προδώσουν ποτέ.
• Αγιορείτικος βασιλικός για να μπορείς να έχεις πάντα φρέσκο πέστο.
• Θυμαρίσιο μέλι, κάποιο παλαιωμένο ξύδι, θυμάρι και θαλασσινό αλάτι για τις βινεγκρέτ σου.

 

 

 

 

Written by The B.Mag