DOCTOR: Ιατρική δίαιτα

Η ιατρική δίαιτα συνδυάζει επάρκεια θρεπτικών συστατικών και ορμονολογική ισορροπία, με σκοπό τη διατήρηση μυϊκής και οστικής μάζας .

Από τον Med. Dr Βασίλη Γεννίτσαρη

 

Όταν οι προσπάθειες αδυνατίσματος με τις γνωστές μεθόδους (άσκηση, μεσογειακή δίαιτα, πρωτεϊνική δίαιτα κλπ) αποτυγχάνουν, ο ενδιαφερόμενος θα αναζητήσει βοήθεια από τον ειδικό διαιτολόγο. Με την σειρά του ο ίδιος, αλλά και ο ασθενής, σε περίπτωση μη επίλυσης του προβλήματος, θα πρέπει να παραπέμψουν το περιστατικό στον ειδικό γιατρό κι εν συνεχεία, ενδεχομένως να συνεργαστεί και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Από αυτή τη στιγμή, η δίαιτα μετονομάζεται σε αντιμετώπιση της νόσου της παχυσαρκίας. Μιας νόσου πολυπαραγοντικής και πολυαιτιακής, που αντιμετωπίζεται σε τρία επίπεδα:

Πρόληψη

Θεραπεία

Αποφυγή υποτροπής (συντήρηση) με εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες αδυνατίσματος είχαν δύο κοινά χαρακτηριστικά:

Την επαναπρόσληψη του χαμένου βάρους.

Την ελάττωση του μυϊκού ιστού κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Με γνώμονα τα προαναφερθέντα, θα καταλήγαμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που έχει μόνιμα αποτελέσματα αφενός, και προστασία της μυϊκής μάζας αφετέρου. Η μυϊκή μάζα γνωρίζουμε (εκ της φυσιολογίας) ότι καθορίζει κυρίως τον βασικό μεταβολισμό (καύσεις). Έρευνες έδειξαν ότι ο οργανισμός του ανθρώπου κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας χάνει περίπου 30% μυϊκή μάζα από την συνολική απώλεια του σωματικού βάρους. Κατά συνέπεια όσο αδυνατίζουμε, ελαττώνεται η μυϊκή μας μάζα, άρα και ο μεταβολισμός μας. Καταστρέφονται οι γραμμωτοί μας μύες (σκελετικοί), αλλά και οι λείες μυϊκές ίνες (μυοκάρδιο, αγγεία), με συνέπεια την εξασθένηση της υγείας μας.

Το σημαντικότερο μειονέκτημα είναι το εξής: ο οργανισμός αδυνατισμένος, με χαμηλή όμως μυϊκή μάζα και μεταβολισμό, σταματάει τη δίαιτα και επανέρχεται στα παλιά του διατροφικά συμπεριφοριστικά πρότυπα. Έτσι η πλεονάζουσα θερμιδική ενέργεια που προσλαμβάνει, όλες ή κάποιες μέρες μετά το πέρας της δίαιτας, μετατρέπονται σε λίπος και μόνο.

Παρατηρούμε δηλαδή το εξής φαινόμενο: να ελαττώνεται το λίπος και η μυϊκή μάζα κατά την διάρκεια της δίαιτας, ενώ κατά τη διάρκεια της πάχυνσης, μετατρέπονται σε λίπος και μόνο. Επανερχόμαστε στα ίδια ή και περισσότερα κιλά με χαμηλότερη μυϊκή μάζα-μεταβολισμό και περισσότερο λίπος, γεγονός που υποδηλώνει ότι η επόμενη προσπάθεια αδυνατίσματος, λόγω χαμηλότερου μεταβολισμού, θα είναι πάντα δυσκολότερη από την προηγούμενη. (Λαϊκή ρήση: Με πάχυναν οι δίαιτες.)

Η λύση στο πρόβλημα θα ήταν η υποστήριξη των μυών μας κατά τη διάρκεια της δίαιτας με αυξημένη λήψη πρωτεΐνης (τουλάχιστον 1000kcal). Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να προσλαμβάνει περίπου 700kcal υδατανθράκων και 400kcal λιπών για να επιτελέσει τις βασικές του βιοχημικές λειτουργίες (δόμηση κυττάρων, παραγωγής ορμονών, εύρυθμη λειτουργία εγκεφάλου). Αν στις παραπάνω 1100kcal (700+400 kcal) προσθέσουμε 1000 θερμίδες ζωικής πρωτεΐνης (κρέας- κοτόπουλου- ψάρι- αυγό) θα δημιουργήσουμε ένα διαιτολόγιο πάχυνσης πάνω από 2100kcal.

Στη συγκεκριμένη θεραπεία προτείνεται η αντικατάσταση, ολική ή μερική, της ζωικής πρωτεΐνης, με καθαρά απαραίτητα αμινοξέα, με σκοπό την μείωση της πρόσληψης του κορεσμένου λίπους των ζωικών πρωτεϊνούχων τροφών, άρα και των θερμίδων της δίαιτας, δημιουργώντας ένα διαιτολόγιο χαμηλότερων (θερμίδων-ενέργειας) με επάρκεια όμως θρεπτικών συστατικών (αμινοξέων-πρωτεΐνης). Ο οργανισμός λόγω της χαμηλής ενέργειας που προσλαμβάνει αναγκάζεται να αδυνατίσει (αν αποδομήσει λίπος, μυς, υγρά).

Λόγω της επαρκούς λήψης αμινοξέων, (τα αμινοξέα υποστηρίζουν τη μυϊκή μάζα), παρατηρούμε διατήρηση του μυϊκού ιστού και ελάττωση του βάρους μόνο από λίπος και υγρά. Κατά συνέπεια διασφαλίζουμε την ευεξία, την καλή υγεία και τη διατήρηση της μυϊκής και οστικής μάζας. Επίσης εξασφαλίζουμε στο τέλος της δίαιτας έναν υψηλό μεταβολισμό, συνθήκη ικανή για την πολυπόθητη μονιμότητα του αποτελέσματος.

 

 

Ο Med. Dr Βασίλης Γενίτσαρης είναι Στρατιωτικός Ιατρός και Επιστημονικός Διευθυντής στο Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών «AURUM». Για επικοινωνία βρείτε τον στο Fb: AURUM / Genitsaris Med ή στο www.genitsaris.gr

 

 

 

Written by The B.Mag