BE HEALTHY: Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Ο Γιάννης Καλύβας τριγυρνάει την πόλη με το ποδήλατο και αυτό τον βοηθάει να διατηρεί την φυσική του κατάσταση, να σκέφτεται, να ανακαλύπτει νέα μέρη και να ηρεμεί. Αν δεν έχεις ακόμη αρχίσει πετάλι, καιρός να το ξανασκεφτείς.

Από τον Δημήτρη Δημόπουλο
Φωτογραφία: Μαρία Λώλη

 

Θα τον πετύχεις στο κέντρο με τον ποδήλατο και την φωτογραφική του μηχανή και θα ζηλέψεις την ελευθερία αλλά και την διάθεσή του να συστήνεται ξανά και ξανά με την πόλη του. Μιλήσαμε με τον Γιάννη και αρχίσαμε σοβαρά να σκεφτόμαστε την ζωή σε δυο τροχούς με χαλαρά τα γκάζια:

Γιάννη, ποιος είσαι και τι κάνεις σ´ αυτή την πόλη;
Είμαι ο Γιάννης και εργάζομαι ως τεχνικός υπολογιστών σε μία εταιρεία. Είμαι τουρίστας στην ίδια μου την πόλη, είμαι urban lover και μου αρέσει να βρίσκω την ομορφιά εκεί που οι άλλοι βλέπουν μόνο ασχήμια, όπως στην Ομόνοια αλλά και άλλες, παρεξηγημένες περιοχές του κέντρου.

Ο κύριος λόγος που μετακινείσαι με το ποδήλατο;
Με το ποδήλατο νιώθω ελευθερία και μπορώ να παρατηρώ τα σποτ της πόλης καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο. Ακόμα και όταν είμαι πεζός, ανακαλύπτω πολύ λιγότερο πράγματα απ’ όσα βλέπω ποδηλατώντας!

Οι πιο ενδιαφέρουσες, ποδηλατικές διαδρομές της πόλης;
Για μένα όλες οι διαδρομές που με οδηγούν στο κέντρο με κάνουν να θέλω να ποδηλατώ ξανά και ξανά. Ξεκινάω με την Πατησίων, την οποία δεν προτείνω σε αρχάριους ποδηλάτες και συνεχίζω με τα παράλληλα στενάκια της και τις διαδρομές ανάμεσα στα νεοκλασικά σπίτια της Κυψέλης, που είναι μια αστική κρουαζιέρα γιατί τα ονόματα των οδών της είναι παρμένα από τα νησιά μας. Φυσικά, απολαμβάνω πάντα τα στενά της Πλάκας, ειδικά εκεί που στέκονται οι υπέροχοι μουσικοί του δρόμου, κάνοντας στάσεις στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στην Αποστόλου Παύλου. Από τις διαδρομές μου, δεν λείπουν τα όμορφα στενά του εμπορικού τριγώνου, οι γειτονιές του Κεραμεικού, ο ποδηλατόδρομος από το Γκάζι έως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διαδρομή που προτείνεται για αρχάριους ποδηλάτες, και, βέβαια, οι γειτονιές της παλιάς Αθήνας, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος.

Τα τρία άλλα πράγματα που αγαπάς το ίδιο με το ποδήλατο:
Στην ίδια κατηγορία με το ποδήλατο είναι η φωτογραφία, το σουβλάκι και η αθηναϊκή λογοτεχνία, βιβλία δηλαδή των οποίων οι ιστορίες τους διαδραματίζονται στην Αθήνα. Τα σημεία του σώματός σου που νιώθεις ότι γυμνάζεις περισσότερο με το ποδήλατο: Νιώθω ότι το ποδήλατο γυμνάζει όλο το σώμα αλλά έχω καταλήξει πως η γυμναστική που προσφέρει το ποδήλατο είναι κυρίως πνευματική.

Μία συμβουλή που θα έδινες σε κάποιον που σκέφτεται να αρχίσει να μετακινείται με το ποδήλατο:
Θα του έλεγα, αν είναι αρχάριος, να αποφεύγει τους δρόμους με υπερβολική κίνηση και να επιλέγει τα στενά που οδηγούν στον ίδιο προορισμό. Προπάντων όμως, να επιλέγει περιοχές με ποδηλατόδρομους, που ήδη υπάρχουν στην Αθήνα. Θα πρότεινα επίσης, να μετακινείται συνδυαστικά, δηλαδή να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και τον ηλεκτρικό ή το μετρό για να φτάνει σε προορισμούς που δεν θα έφτανε χρησιμοποιώντας μόνο το ποδήλατο.

Τα τρία κοινά στοιχεία που βρίσκεις ανάμεσα στο ποδήλατο και την φωτογραφία, που αγαπάς το ίδιο:
Κατ’ αρχάς είναι η εξερεύνηση, γιατί και τα δύο οδηγούν σε νέες ανακαλύψεις με διαφορετικό όμως τρόπο. Με το ποδήλατο αποτυπώνεις τις στιγμές μόνο στο μυαλό, ενώ με τη φωτογραφία αποτυπώνεις τη ματιά σου ηλεκτρονικά ή και έντυπα και αυτομάτως ό,τι βλέπεις εσύ το βλέπουν και οι άλλοι! Βέβαια και τα δύο αποτελούν μια πολύ καλή ψυχοθεραπεία, «γυμνάζουν» την ψυχή και προσφέρουν μεγάλη πνευματική ικανοποίηση. Είναι βέβαιο ότι μαζί τους μπορείς να γίνεις πιο δημιουργικός.

Ποια άλλη πόλη θα ήθελες να γυρίσεις με το ποδήλατό σου και ποια πόλη θα ήθελες να αποθανατίσεις με τον φακό σου;
Ποδήλατο και φωτογραφία πάνε μαζί, οπότε θα ποδηλατούσα απαθανατίζοντας στιγμές στην Φλωρεντία, το Άμστερνταμ, το Μανχάταν ή και το Παρίσι. Στο μόνο μέρος όπου θα αναγκαζόμουν να αποχωριστώ για λίγο το ποδήλατο είναι η μαγευτική Βενετία.

«Μου έκανες την ζωή ποδήλατο». Δώσε την δική σου ερμηνεία σε αυτή την ρήση.
Μακάρι όλοι να μας έκαναν τη ζωή ποδήλατο! Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχουν ταυτίσει το ποδήλατο με κάτι αρνητικό, αν εξαιρέσεις μόνο κάτι ποδηλατικές ανηφόρες – μακριά από μας! Πιστεύω ότι είναι καλό να σου κάνουν τη ζωή ποδήλατο, γιατί μόνο θετικά μπορεί να σου προσφέρει. Σου δημιουργεί νέα ενδιαφέροντα και αποκτάς μια καλή πνευματική και σωματική υγεία.

Ανά τον κόσμο υπάρχουν μέρη που φιλοξενούν τις γρήγορες στάσεις που κάνουν οι ποδηλάτες, προσφέροντάς τους έναν χυμό, καφέ, αλλά και την ευκαιρία για συζήτηση. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει συχνά και στα μπαρμπέρικα. Πως θα την έβλεπες τη συνύπαρξη των δυο αυτών χώρων;
Σίγουρα θετικά, από την άποψη ότι και οι δύο πλευρές κάτι θα κέρδιζαν από αυτή τη συνύπαρξη, αφού θα αντάλλαζαν πλεονεκτήματα. Ο κόσμος των μπαρμπέρικων θα καταλάβαινε το καλό του ποδήλατου και θα το επέλεγε πιο εύκολα ως μέσο μετακίνησης και οι ποδηλάτες θα αποκτούσαν διαφορετική αίσθηση της περιποίησης, γιατί θα γνώριζαν τι σημαίνει αληθινή αντρική κομψότητα, κάνοντας έτσι ένα δώρο στον εαυτό τους.

 

 

 

Written by The B.Mag