BARBER GUIDE: Αγαπημένη μου πετσέτα!

Το ξύρισμα μπορεί να γίνεται στο πόδι, αλλά πρέπει να γίνεται και με αφοσίωση, χειρουργική ακρίβεια, αγάπη και φροντίδα. Η ζεστή πετσέτα στα πρόσωπα των καλεσμένων σου είναι ένας τρόπος για να αγγίξεις την τελειότητα στο αποτέλεσμα της λαμπερής λεπίδας. Χάνονται τέτοιες ευκαιρίες;

 

Από τη Δώρα Μάστορα

 

Πριν κάποια χρόνια η χρήση της ζεστής πετσέτας στο πρόσωπο, πριν το ξύρισμα, αναφερόταν μόνο σε ιστορίες που έλεγαν οι παππούδες στα εγγόνια τους. Οι άντρες έδειχναν να μην προτιμούν τα μπαρμπέρικα και κατέφευγαν στα κομμωτήρια για το κούρεμα τους. Οι ιδιαίτερες περιποιήσεις που είχαν τις ρίζες τους στα αρχαία χρόνια αλλά και σε περιοχές όπου ήκμαζε ο πολιτισμός και οι τέχνες, όπως η Αίγυπτος, έτειναν να εξαφανιστούν. Η αναβίωση του κλασικού μπαρμπέρικου, λοιπόν, δεν ήταν μόνο μια υπέροχη, επαγγελματική ευκαιρία για πολλούς αλλά και η δυνατότητα να μη χαθεί στη λήθη της ιστορίας η κουλτούρα αυτών των μικρών ναών του άντρα. Οι μικρές τελετουργίες grooming που λαμβάνουν χώρα στα μπαρμπέρικα, έχουν σημαντικούς λόγους για να γίνονται. Η ζεστή πετσέτα δεν προσφέρει μόνο την ευχάριστη αίσθηση της ανακούφισης αλλά και πολλά άλλα. Λογικό είναι να τραβάει το ενδιαφέρον των αντρών και ακόμα πιο λογικό είναι να την ζητάει κάποιος, ως μέρος της περιποίησής του. Γι’ αυτό και δεν είναι καλό να την στερείς από τους καλεσμένους σου. Εκπαίδευσέ τους στην διαδικασία και πείσε τους πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας που τους προσφέρεις. Ζήτησέ τους να εξασφαλίζουν συγκεκριμένο χρόνο για την επίσκεψή τους στο μπαρμπέρικο. Έτσι, θα μπορούν να χαλαρώνουν και να απολαμβάνουν κάθε βήμα της φροντίδας τους. Το πιο ιντριγκαδόρικο; Η πετσέτα. Ας την αναλύσουμε.

 

Το μέγεθος μετράει

Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί ποτέ, αλλά η πετσέτα που προορίζεται για το πρόσωπο έχει συγκεκριμένο μέγεθος. Πολλοί κάνουν το λάθος και χρησιμοποιούν στο πρόσωπο των καλεσμένων τους πετσέτες που έχουν φτιαχτεί για τα χέρια ή για το υπόλοιπο σώμα. Μεγάλο λάθος. Η πετσέτα θα πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο, χωρίς όμως να φτάνει στο πίσω μέρος της κεφαλής, σκεπάζοντας την περιοχή των αυτιών. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο πελάτης δεν θα αισθάνεται πολύ άνετα και η πετσέτα θα έχει αρκετό βάρος και δεν του επιτρέπει να χαλαρώνει. Το ιδανικό μέγεθος είναι 15Χ25cm ή 16Χ30. Αν δεν μπορείς να βρεις κάτι ανάλογο στην αγορά, αγόρασε ύφασμα και ανέθεσε κάπου το ράψιμό τους.

 

Το σωστό ύφασμα

Μια τόσο χαλαρωτική και απολαυστική διαδικασία δεν θα απαιτούσε τίποτα λιγότερο από ένα ύφασμα που φέρεται με ευγένεια και αγάπη στην επιδερμίδα. Οι πετσέτες στο μπαρμπέρικό σου λοιπόν, θα πρέπει να είναι από 100% βαμβάκι της καλύτερης ποιότητας. Το καλό βαμβάκι χαϊδεύει το πρόσωπο και δεν του δημιουργεί δυσάρεστη αίσθηση. Επιπλέον, είναι απορροφητικό. Έτσι, συγκρατεί το νερό στις ίνες του και δεν το αφήνει να κυλήσει. Αν χρειαστεί να ράψεις τις πετσέτες σου, διάλεξε ένα βαμβακερό ύφασμα από αιγυπτιακό βαμβάκι και θα μας θυμηθείς.


Η σωστή προετοιμασία της πετσέτας

Μόλις κάτσει ο καλεσμένος σου στην καρέκλα, ξεκίνησε την διαδικασία της ζεστής πετσέτας: Με την προϋπόθεση ότι έχεις επιλέξει την πετσέτα με το σωστό ύφασμα και μέγεθος, προχωράς στην επιλογή του αιθέριου ελαίου με το οποίο θα την εμπλουτίσεις. Δεν αρέσουν σε όλους τους πελάτες τα ίδια αιθέρια έλαια και δεν αντέχουν όλοι την ίδια μυρωδιά. Τα πιο κοινά έλαια που χρησιμοποιούνται στα μπαρμπέρικα είναι η λεβάντα, ο ευκάλυπτος και το σανταλόξυλο. Η λεβάντα είναι μια κλασική επιλογή που ικανοποιεί τους περισσότερους. Το σανταλόξυλο είναι πιο ιδιαίτερο αλλά και πιο ακριβό. Ο ευκάλυπτος, πάλι, είναι ιδανικός για να ανοίγει τους πόρους αλλά και τις αναπνευστικές οδούς. Εναλλακτικά του ευκαλύπτου, χρησιμοποίησε το κοινό Vicks VapoRub. Είναι πολύ οικονομικό, έχει μια ξεχωριστή ικανότητα να ανοίγει τους πόρους και να τους απελευθερώνει από τους ρύπους και παράλληλα, είναι πολύτιμο όταν κάποιος είναι κρυωμένος, μπουκωμένος και χρειάζεται κάτι για να τον βοηθήσει στην αναπνοή του. Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου αρκούν για να αποκτήσει η πετσέτα το άρωμα που θέλεις. Ρίξε τις στο κέντρο της πετσέτας, για να απλωθούν παντού όταν ζεσταθεί. Για να ζεστάνεις την πετσέτα και να την φέρεις στην κατάσταση που πρέπει για να χρησιμοποιηθεί στο πρόσωπο του καλεσμένου, υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Ο πιο κοινός είναι το καυτό νερό της βρύσης, αρκεί ο θερμοσίφωνάς σου να είναι προγραμματισμένος για να προσφέρει τόσο καυτό νερό. Ο δεύτερος απλός τρόπος είναι να βρέξεις την πετσέτα, να την τοποθετήσεις σε ένα μπολ και να την βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων. Ο τρίτος, απλός και εύκολος, τρόπος είναι να χρησιμοποιήσεις το νερό από τον βραστήρα σου. Σε κάθε περίπτωση, οφείλεις να είσαι πολύ προσεκτικός για να μην κάψεις τα χέρια σου. Μόλις η πετσέτα είναι έτοιμη για χρήση, φόρεσε τα γάντια σου και τοποθέτησέ την στο πρόσωπο του καλεσμένου σου με μεγάλη φροντίδα και προσοχή. Συμβούλευσε τον καλεσμένο σου να χαλαρώσει και να απολαύσει την διαδικασία. Το ξύρισμα είναι μια όμορφη τελετουργία και η μαγεία της βρίσκεται στο να δίνεται σημασία στο κάθε βήμα της. Μόλις η πετσέτα κρυώσει, θα πρέπει να αφαιρεθεί από το πρόσωπο και να συνεχίσουν τα επόμενα βήματα.

 

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ζεστής πετσέτας

Ένα από τα μεγάλα οφέλη της πετσέτας είναι ότι μαλακώνει τα γένια. Οι τρίχες στο πρόσωπο είναι πάρα πολύ δυνατές. Πολλοί τις παρομοιάζουν με ίνες χαλκού. Όταν βρέχονται, ιδίως με ζεστό νερό, μαλακώνουν κατά πολύ. Η πετσέτα, λοιπόν, διευκολύνει πάρα πολύ το ξύρισμα που θα ακολουθήσει. Επίσης, το ζεστό νερό με τα αιθέρια έλαια, ανοίγει τους πόρους και τους βοηθά να απαλλαγούν από τους ρύπους. Έτσι, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης μαύρων στιγμάτων αλλά και ελαχιστοποιείται το φαινόμενο του γυρίσματος της τρίχας, που προκαλεί ερεθισμό και κνησμό στο πρόσωπο. Όταν, μάλιστα, τα μούσια είναι πλούσια και πυκνά, η ζεστή πετσέτα που παραμένει στην επιδερμίδα για κάποια ώρα, καταφέρνει να εισχωρήσει στο βάθος τους προσφέροντας έντονη φροντίδα.


Συνεχίζοντας τη διαδικασία του ξυρίσματος

Αν και οι σύγχρονες, ηλεκτρικές μηχανές προσφέρουν τέλειο ξύρισμα σε ελάχιστο χρόνο, ο παραδοσιακός τρόπος με το ξυράφι και το ψαλίδι για τριμάρισμα, παραμένει γοητευτικός και αξεπέραστος. Αν τον επιλέξεις για το ξύρισμα του καλεσμένου σου, θα πρέπει μετά την εφαρμογή της πετσέτας, να απλώσεις στο πρόσωπο και τον λαιμό του μια κρέμα ξυρίσματος με καλλυντική δράση. Αυτή θα αναλάβει να κάνει τα γένια ακόμα πιο μαλακά και τις λεπίδες να τρέχουν πάνω στο πρόσωπο. Για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των πελατών σου, καλό θα ήταν, αφού ολοκληρωθεί το ξύρισμα, να τους προτείνεις μερικά προϊόντα για την φροντίδα στο σπίτι. Ένα καλό λάδι για τα γένια, είναι απαραίτητο σε όσους έχουν πλούσιο μούσι, όπως και μια κρέμα προσώπου με ενυδατική δράση. Σκέψου, πως οι καλεσμένοι σου σε αντιμετωπίζουν σαν τον guru της εμφάνισής τους. Αν δεν τους επισημάνεις εσύ, πριν απ’ όλους, ότι μια τέλεια εμφάνιση στηρίζεται στην υγεία και την καθαριότητα, ποιος θα το κάνει; Μην θεωρείς, λοιπόν, χάσιμο χρόνου τις συμβουλές και τα tips που τους προσφέρεις. Αφιέρωσε χρόνο στην επικοινωνία μαζί τους και δεν θα χάσεις. Όπως επιλέγεις μια καλή, βαμβακερή πετσέτα, έτσι επιλέγεις και τα σωστά λόγια που θα αλλάξουν την κοσμοθεωρία τους.

 

 

 

Written by The B.Mag