8 χτενίσματα που άλλαξαν τη μουσική!

Η μουσική δεν είναι απλά νότες. Είναι στυλ, είναι πολιτισμός, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει τους πάντες. Σε αυτό το αφιέρωμα βλέπουμε 8 χτενίσματα που άλλαξαν όχι μόνο τη μουσική, αλλά και τους ακροατές της.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

 

1) Pompadour
Πήρε το όνομά του από την Madame de Pompadour, ερωμένη του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου 15ου και έως τις αρχές του 20ου ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στις γυναίκες. Κάπου στα 50ς, όμως, αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει ο Elvis Presley, βάζοντας φωτιά στις πίστες του rock & roll και στις καρδιές των κοριτσιών. Ακολούθησε ο Johnny Cash και δεκάδες ακόμη μουσικοί αστέρες, που μέχρι σήμερα (βλ: Alex Turner) γοητεύουν τόσο με τα τραγούδια όσο και με την κόμμωσή τους.

 

2) Beehive
Η παράδοση των girl bands ξεκίνησε στις αρχές των 60ς από τις Supremes, τις Ronnettes και άλλα εξαιρετικά συγκροτήματα μαύρων κοριτσιών. Για να γίνουν, όμως, αποδεκτές από την τότε κάπως… ρατσιστική κοινή γνώμη, έπρεπε να απαλλαγούν από το σγουρό μαλλί τους και να αποκτήσουν το χτένισμα των λευκών κοριτσιών. Το Beehive αποτέλεσε την επιλογή τους και σημάδεψε τη χρυσή εποχή της soul. Αργότερα, το κίνημα των χίπις «απελευθέρωσε» τις sistas, φέρνοντας στη μόδα το πλούσιο άφρο χτένισμα.

 

3) Mop Top
Γνωστό και ως «The Beatles Cut», αυτό το χτένισμα ήταν απαγορευμένο σε όλα σχεδόν τα σχολεία της Μ. Βρετανίας τη δεκαετία το 1960. Έγινε γνωστό, φυσικά, από τους Beatles και υιοθετήθηκε από αμέτρητα συγκροτήματα και στις δύο μεριές του Ατλαντικού. Συμβόλιζε την επαναστατικότητα και την αμφισβήτηση απέναντι σε ένα πολεμοχαρές και αναχρονιστικό κατεστημένο. Σήμερα, σαφώς και δεν έχει καταγγελτικό χαρακτήρα και μάλλον κατατάσσεται στην κατηγορία των «cute» χτενισμάτων.

 

4) The Ziggy Haircut
Όταν ο μέγας David Bowie αποφάσισε να προσθέσει progressive και space στοιχεία στη μουσική του, δημιούργησε τον Ziggy Stardust, μια περσόνα που δήθεν ερχόταν από το Διάστημα. Το εντυπωσιακό μαλλί του Ziggy φέρει την υπογραφή της Suzy Fussey, η οποία είχε κομμωτήριο δίπλα από το στούντιο του Bowie. H επική αυτή χαίτη, το ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα και η φυσιογνωμία του Ziggy/David επηρέασαν σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο τη μουσική παραγωγή όσο και τη βασιλική φαμίλια της Αγγλίας (βλ.: Lady Diana).

 

5) Punk/Mohawk
Από τα μέσα των 70s κάτι αρχίζει να αλλάζει στην κοινωνία και η μουσική το αντιλαμβάνεται. Ξεκινώντας από τις εργατικές γειτονιές του Λονδίνου και αργότερα σε ολόκληρο τον κόσμο, οι punks βάφουν τις μοϊκάνες τους, γεμίζουν το σώμα τους με piercing και τραγουδούν λόγια οργής και διαμαρτυρίας για το σύστημα. Το μνημειώδες άλμπουμ «Never Mind The Bollocks» (1977) των Sex Pistols, σηματοδοτεί μια νέα μόδα στους δρόμους και μια μουσική που παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα.

 

6) Hair Metal
Αν και οι φίλοι μας οι χεβιμεταλάδες ξεκίνησαν ως απλοί ροκάδες με μακρύ ατημέλητο μαλλί, στα 80s θέλησαν να υποδηλώσουν τόσο τη δεξιοτεχνία όσο και την αγριάδα τους με ένα, αν μη τι άλλο, δεξιοτεχνικό μαλλί. Πλούσια κόμη σε συνδυασμό με αφέλειες και περμανάντ ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή «πακέτα» που μπάντες όπως οι Iron Maiden, οι Motley Crew ή οι Megadeth ζητούσαν από τον κομμωτή τους. Ευτυχώς, από τα 90s και ύστερα η εν λόγω μόδα πέρασε, όχι όμως και η αγαπημένη σκληρή μουσική.

 

7) The Jherri Curls
Είναι το χτένισμα του Michael Jackson στο εξώφυλλο του δίσκου «Thriller» (1982), που είναι το άλμπουμ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ever. Είναι το χτένισμα που υιοθέτησε ο τεράστιος Miles Davis στα 80s όταν αποφάσισε να αλλάξει την πορεία της jazz, αλλά και ο Samuel Jackson όπως τον είδαμε στο «Pulp Fiction». Πολύ gel, ελαφρά περμανάντ και προσεγμένες μπούκλες στο μέτωπο και στον αυχένα. Η εν λόγω κόμμωση πήρε το όνομά της από τον Jheri Redding, τον κομμωτή που την εμπνεύστηκε.

 

8) Το Morning Hair του Kurt
Ιστορικά μιλώντας, ο τελευταίος νεωτερισμός στην χώρο της ροκ μουσικής ήταν το grunge που στα 90s παρέσυρε τους πάντες στον σκληρό μίνιμαλ ρυθμό του. Βασικός εκπρόσωπος του είδους –χωρίς ποτέ να το επιθυμεί- υπήρξε ο Kurt Cobain, frontman των Nirvana, o οποίος βρήκε μιμητές όχι μόνο στο «χύμα» ντύσιμό του, αλλά και στο επιμελημένα ατημέλητο χτένισμά του. Ο ίδιος έλεγε ότι αυτό είναι το χτένισμα που είχε όταν ξυπνούσε το πρωί και απλά το κρατούσε και στο υπόλοιπο της ημέρας.

 

 

Written by The B.Mag