MYTHBUSTED: Για όλα φταίει ο μπαρμπέρης;

Ενώ εσύ έχεις κάνει ένα τέλειο κούρεμα, ο καλεσμένος σου ισχυρίζεται ότι κάτι έχει πάει λάθος και τα μαλλιά του δεν στρώνουν με τίποτα. Συνηθισμένο φαινόμενο που προκύπτει από πέντε λάθη που γίνονται μετά την αποχώρηση από το μπαρμπέρικο και καλό θα ήταν να τα προλαβαίνεις πριν καν στρίψουν στη γωνία!

Από τη Δώρα Μάστορα

 

Ένα καλό κούρεμα δεν είναι ποτέ αρκετό. Είναι βασική προϋπόθεση για να λέγεσαι κουρέας, αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν φτάνει μόνο αυτό για να κερδίσεις τον σεβασμό των καλεσμένων σου. Ο σωστός μπαρμπέρης οφείλει να είναι πολλά περισσότερα από «καλό και γρήγορο ψαλίδι». Για παράδειγμα, ο κουρέας, πρέπει με μια ματιά, να κατανοεί το στιλ του καλεσμένου του και να του προτείνει ένα κούρεμα που θα του ταιριάζει. Επίσης, οφείλει να καταλαβαίνει την ψυχολογία του ανθρώπου που φιλοξενεί στην καρέκλα του, να έχει υπομονή, να είναι ευγενικός και, το πιο σημαντικό, να προλαβαίνει τις κακοτοπιές και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι ο δυσαρεστημένος πελάτης που δεν ξέρει ακριβώς τι τον έχει απογοητεύσει γιατί έφυγε από το μπαρμπέρικο με ένα κούρεμα που ήθελε, το οποίο στην πορεία φαίνεται να έχασε την φόρμα του και να δείχνει λυπημένο και παράταιρο πάνω στη κεφαλή του. Να μου πεις, γίνεται ένα κούρεμα να αλλάξει γραμμή πλεύσης από μόνο του; Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που το κούρεμα δεν βρίσκει τρόπο να δείξει τον πραγματικό του εαυτό και δίνει μια εικόνα εγκατάλειψης και θλίψης πάνω σε ένα κεφάλι. Αν θέλεις να μη συμβεί ποτέ αυτό σε κανέναν πελάτη σου και να μην βρεθείς ποτέ να απολογείσαι για ένα κούρεμα που έχεις κάνει σωστά, πρέπει εκτός από τις σωστές και πειθαρχημένες ψαλιδιές, να δίνεις σωστές συμβουλές. Για να προλάβεις την δημιουργία κακών εντυπώσεων, καλό θα ήταν να προλάβεις πέντε συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άντρες στην περιποίηση και το styling των μαλλιών τους, τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα να κάνουν ένα κούρεμα να φαίνεται άσχημο και απεριποίητο:

 

Το λούσιμο με το λάθος σαμπουάν
Υπάρχουν ακόμη άντρες που λούζονται με το σαμπουάν της κοπέλας, της αδερφής ή της μητέρας τους. Υπάρχουν, επίσης, άλλοι που χρησιμοποιούν το shower gel και για το λούσιμό τους. Και στις δυο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι να μην εφαρμόζουν στα μαλλιά τους το προϊόν εκείνο που μπορεί να αντιμετωπίσει τις ειδικές ανάγκες τους. Υπάρχουν μαλλιά λιπαρά ή πολύ ξηρά ή λεπτά ή ακόμη και μαλλιά που φριζάρουν. Αν ο καλεσμένος σας λούζεται με λάθος προϊόν, το αποτέλεσμα θα είναι να έχει πάντα μαλλιά με προβλήματα. Έτσι, το κούρεμα δεν θα μπορεί να αναδειχθεί. Ως μπαρμπέρης, οφείλεις να προτείνεις στους πελάτες σου τα σωστά προϊόντα περιποίησης. Εξήγησέ τους πως μόνο έτσι θα χαίρονται το κούρεμά τους και θα καταλάβουν.

 

Το απεριποίητο τριχωτό

Η πιτυρίδα και η ξηροδερμία είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται μόνο με σωστά προϊόντα φροντίδας. Αν ο καλεσμένος σας δεν ασχοληθεί με το τριχωτό του, τα μαλλιά του δεν έχουν ποτέ την ευκαιρία να βρίσκονται σε φόρμα. Επιπλέον, πολλές δερματικές παθήσεις προκαλούν έντονη τριχόπτωση. Και σε αυτή την περίπτωση, το αποτέλεσμα είναι ένα άτσαλο κεφάλι. Πρότεινε στους πελάτες σου τις σωστές θεραπείες για να μπορούν να έχουν ένα περιποιημένο αποτέλεσμα.

 

Η υπερβολική χρήση προϊόντος styling

Μόλις ολοκληρώσεις το κούρεμα του πελάτη σου, έχει μεγάλο νόημα να του δείξεις πώς θα φορμάρει τα μαλλιά του, τι προϊόν θα χρησιμοποιεί και ποια είναι η σωστή ποσότητα προϊόντος για το μήκος και το πλήθος των μαλλιών του. Οι περισσότεροι άντρες υπερβάλλουν στη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων με αποτέλεσμα τα μαλλιά τους να δείχνουν χάλια και να κατηγορούν γι’ αυτόν τον λόγο τον μπαρμπέρη και το κούρεμα που τους έκανε.

 

Το ξαφνικό μούσι ή μουστάκι

Ένα κούρεμα γίνεται βάσει των δεδομένων που υπάρχουν τη στιγμή της δημιουργίας του. Αν ο καλεσμένος σου έρθει με ένα απόλυτα καθαρό πρόσωπο και αποφασίσει στην πορεία να αφήσει μούσι ή μουστάκι, οι ισορροπίες αλλάζουν και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το κούρεμά του να δείχνει άσχετο πάνω στο κεφάλι του. Εξήγησε στους πελάτες σου ότι κάθε αλλαγή στο πρόσωπό τους, δημιουργεί νέα δεδομένα και αυτοί θα το καταλάβουν.

 

Το λάθος προϊόν styling

Χρειάζεται εμπειρία για να ξέρεις ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για να φορμάρεις τα μαλλιά σου και δεν μπορείς να περιμένεις από τους πελάτες σου να έχουν αυτή την γνώση. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση κάποιος που χρησιμοποιεί λάθος προϊόν, να δημιουργεί ένα αποτέλεσμα καθόλου κολακευτικό και καθόλου ιδανικό για την ανάδειξη του κουρέματός του. Άλλο το gel, άλλος ο πηλός, άλλη η πομάδα, άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Μαζί με το κούρεμα, ρίξε στην τσάντα του πελάτη σου το προϊόν που είναι κατάλληλο για τα μαλλιά του και γλίτωσε από τα προβλήματα και τις δεύτερες σκέψεις.

 

 

 

Written by The B.Mag