HAIR STORIES: Η τέχνη του Pompadour

Με καταβολές από ένα γυναικείο hairstyle του 18ου αιώνα, το pompadour είναι εξίσου σοβαρό αλλά και διασκεδαστικό. Εντυπωσιακό και συνάμα εκλεπτυσμένο. Ίσως γι’ αυτό παραμένει μια δημοφιλής επιλογή στα μπαρμπέρικα, εδώ και 70 χρόνια.

 

Από τον Πάνο Μπόμπολα

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το pompadour κατατάσσεται σήμερα ως ένα από τα πιο δημοφιλή ανδρικά χτενίσματα. Στην πραγματικότητα, αυτό το hairstyle χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 και του 1960, όταν «φορέθηκε» από δημοφιλείς τραγουδιστές, οδηγούς ράλι, ηθοποιούς, διάσημους ποδοσφαιριστές και λοιπούς celebrities. Στα 80s, ακόμα και o πρόεδρος της Αμερικής, Ronald Reagan, διατήρησε το pompadour που είχε από τις εποχές που ήταν ηθοποιός, χρησιμοποιώντας πραγματικά πολύ Brylcreem.

 

Από την αυλή του Λουδοβίκου, στον Elvis

Ιστορικά μιλώντας, αυτό το στυλ ξεκίνησε πριν από 300 ολόκληρα χρόνια, από την Jeanne-Antoinette Posson, την ερωμένη του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΕ’ της Γαλλίας. Γνωστή και ως «Madame de Pompadour», η Posson δημιούργησε, άθελά της, μια κομμωτική τάση που κρατάει για αιώνες. Η μετάβαση του pompadour στον ανδρικό πληθυσμό έγινε τη δεκαετία του 1950, έχοντας, κατά κύριο λόγο, τρεις βασικούς «πρεσβευτές»: Τον Elvis Presley που έσκασε μύτη με αυτό το look το 1956 και τρέλανε τον κόσμο, τον Johnny Cash που πέρασε την κουλτούρα του pompadour στις λαϊκές τάξεις των ΗΠΑ και φυσικά τον υπέροχο James Dean, ο οποίος χρησιμοποιούσε το εν λόγω κούρεμα με έναν τρόπο πολύ πιο μοντέρνο και πολύ πιο κοντά στην σημερινή εποχή.

 

Αντοχή στον χρόνο και εξέλιξη


Στα μέσα του 20ου αιώνα, το pompadour ήταν αυστηρό: Πολλή μπριγιαντίνη, καλοκουρεμένος αυχένας, κοντά πλαϊνά και ένα σχετικά μικρό «κοκοράκι» στο μέτωπο. Η rock & roll και κυρίως η rockabilly μουσική σκηνή μεγάλωσε σημαντικά το μέγεθος στο κοκοράκι, ενώ διάφορες παραλλαγές με σχεδόν ξυρισμένα τα μαλλιά κάτω από τα αυτιά εμφανίστηκαν στα early 60s.
Σήμερα, η μοντέρνα προσέγγιση στο pompadour, αφήνει μεγάλη ελευθερία στον μπαρμπέρη και στον καλεσμένο του. Τα μαλλιά δεν είναι απαραίτητο να λάμπουν, αλλά αν το ζητήσει ο πελάτης υπάρχουν εξαιρετικές πομάδες για να κάνουν τη δουλειά. Επίσης τα fades μπορούν να είναι είτε πολύ ομαλά, είτε απότομα, ανάλογα με το τι ταιριάζει στο σχήμα του προσώπου και στο συνολικό στυλ του πελάτη. Γι’ αυτό βλέπουμε όλο και πιο συχνά taper fade quiff και comp over κουρέματα στην εποχή μας, τα οποία ταιριάζουν υπέροχα και με τις φροντισμένες γενειάδες. Τέλος, μια σημαντική εξέλιξη του pompadour που πολλοί ζητούν, είναι να αντικατασταθεί το παραδοσιακό κοκοράκι με μαλλιά τύπου ατημέλητα και κυματιστά. Ταιριάζει; Φυσικά και ταιριάζει!

Σε αντίθεση με τις περισσότερες ανδρικές κομμωτικές τάσεις, το pompadour διατηρήθηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών, κινούμενο άλλοτε στη jellyroll παραδοσιακή εμφάνιση κι άλλοτε στο πιο σύγχρονο quiff style. Σίγουρα, έχασε την αιχμή του στα 90s, αλλά η βασική ιδέα πίσω από αυτό το κούρεμα παραμένει και μάλιστα έχει επανέλθει δυναμικά στις ημέρες μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Written by The B.Mag