DRINKS: Ο Σπύρος είναι τύπος ροκενρόλ κι έτσι…

Ο Σπύρος Αναγνώστου είναι εμβληματική φιγούρα της αθηναϊκής νύχτας, ξέρει να φτιάχνει ποτά που σου μιλάνε και τους απαντάς, έχει κοφτερό μυαλό και αν ξεπεράσεις το γεγονός ότι μπορεί να σε ψαρώσει με το ύφος του, τον αγαπάς και θέλεις να υπάρχει πίσω από τη μπάρα.
Συνέντευξη στη Δώρα Μάστορα
Σε κάθε δουλειά, ξεχωρίζουν εκείνοι που αγαπούν το αντικείμενό τους και μπορούν να το απολαμβάνουν. Κάθε φορά που μπαίνω στο 7 Jokers, αναζητώ τον Σπύρο και περιμένω την στιγμή που θα ακούσω μια επική ατάκα με την αμίμητη χροιά της φωνής του:
Σπύρο ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;
Φίλες και φίλοι γεια σας, είμαι ο Σπύρος Αναγνώστου της γνωστής οικογενείας, μιας και το σόι έχει βγάλει μέχρι και πρόεδρο κοινότητος και δηλώνω υπερήφανος επαγγελματίας της μπαρμανικής σχολής και τέχνης, επί είκοσι και τέσσερα συνεχή έτη και πάμε και στα εικοσιπέντε και βλέπουμε, αφού δε θα πάρουμε σύνταξη ποτέ. Επιπλέον είμαι λάτρης της νυχτερινής ζωής, που θέλουν να μας την κόψουνε, κακό χρόνο να ‘χουνε. Α,επίσης είμαι και συνιδιοκτήτης του 7 Jokers, του τεράστιου αυτού μπαρ των 40 τ.μ.
Τι είναι το 7 Jokers και πώς βρέθηκες εδώ; Και δεν περιμένω, βέβαια, να μου πεις ότι είναι ένα μπαρ στο Σύνταγμα αλλά ποια είναι η καρδιά του, η βάση του, η κινητήριος δύναμή του.
Το 7J, ναι είναι ένα μπαρ στο Σύνταγμα, αλλά πλέον μπορούμε να προσθέσουμε και το χαρακτηρισμό «κλασσικό» αφού κατάφερε να υπάρχει ήδη 14 χρόνια με διάθεση να γλυκαίνει (συνήθως) τους επισκέπτες του. Είναι δημιούργημα τεσσάρων επαγγελματιών του χώρου του ποτού και της διασκέδασης ή του bar industry όπως το λένε τώρα και η βάση του είναι το αγνό ροκενρολ καθώς και η συνέπεια και η ειλικρίνεια. Κοινώς, πουλάμε νόστιμα ποτά και φτιάχνουμε ευχάριστες ή και δυσάρεστες αναμνήσεις ενίοτε, τύπου «θυμάσαι κακούργα τότε που με χώρισες μέσα στο σέβεν τζόκερς όταν ο τιτσέης έπαιζε το νέβερ τήαρ αζ απάρτ;» και έχουμε όλα όσα θα πρέπει να συμβαίνουν εν τέλει σε ένα μπαρ που σέβεται τον εαυτό του και τους πελάτες του. Κινητήριος δύναμη είναι η «ομάδα» που έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε τόσα χρόνια, οι συνεργάτες μας, τους οποίους έχουμε πείσει να πατήσουν στα χνάρια μας αλλά κάνοντας τα δικά τους βήματα και φυσικά όλος ο κόσμος που μας τιμά με την παρουσία του και τον οβολό του. Κακά τα ψέματα, χωρίς κοινό να σε υποστηρίζει, απλά κλείνεις και πας για ψάρεμα.
Έχεις τη δυνατότητα να φιλοξενήσεις δυο επώνυμους άντρες στη μπάρα σου. Τον έναν θα τον ήθελες μπροστά σου για να μοιραστείς μερικές καλές σκέψεις και στιγμές και τον άλλο για να του σούρεις μερικά μαζεμένα. Ποιοι θα ήταν αυτοί και για ποιο λόγο;
Θα ήθελα τον Κηθ τον Ρίτσαρντς, για να τον πείσω να μου αποκαλύψει τις εξωφρενικές λεπτομέρειες που αυτολογοκρίθηκαν στη βιογραφία του και να τον ρωτήσω πόσο περισσότερο πιστεύει οτι θα ζήσει από την Ελίζαμπεθ. Επίσης, θα ήθελα να έχω μπροστά μου τον οποιοδήποτε υπουργό οικονομικών που γίνεται συνέταιρός μας με το καμποηλήκι του, αν και πραγματικά, δε θα ήθελα να φιλοξενήσω κανέναν καριερίστα πολιτικό στη μπάρα μου.
Έχεις ένα χαρακτηριστικό στιλ. Προσέχεις την εμφάνισή σου; Θεωρείς ότι μπορεί κάποιος με την εικόνα του να κάνει ένα statement;
Δεν ξέρω σε τι ακριβώς αναφέρεστε λέγοντας χαρακτηριστικό στιλ, αυτός είμαι, ό,τι βλέπετε παίρνετε. Προσέχω, ναι το παραδέχομαι, την εμφάνισή μου όσο μπορώ, εν πρώτοις για να μη με χωρίσει η συμβία μου και ίσως επειδή μου έχουν μείνει κάποια ψήγματα ματαιοδοξίας μέσα μου από τον καιρό που υπήρξα ομορφονιός. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθώ να συμβιβαστώ με την ηλικία μου πλέον και να μην το παίζω τζόβενο γιατί ακόμα και οι ώριμες ντομάτες αν εκτοξευτούν σοβαρά, πονάνε. Και ναι, θεωρώ ότι γενικότερα δηλώνεις το οτιδήποτε θες με την εικόνα σου. Τώρα, αν θα σε παραδεχτούνε ή θα σε πάρουν με τα γιαούρτια, είναι άλλο θέμα.
Straight ποτά ή περίτεχνα cocktail με συστατικά από τα πέρατα του κόσμου και τεχνικές που θα ζήλευαν χημικοί και μικροβιολόγοι;
Και τα δύο. Πρέπει να κατέχεις τις βάσεις καλά και να προσπαθείς και να εξελίσσεσαι συνεχώς, για το καλό το δικό σου πρωτίστως, του επαγγέλματος γενικότερα και της εξελικτικής και βελτιωτικής διαδικασίας των πραγμάτων που είναι και το ζητούμενο. Όπως και να το κάνουμε, «τα πάντα ρεί».. για να πουλήσουμε και λίγο κουλτούρα.
Δική μου γνώμη είναι ότι ο μπάρμπαν και ο μπαρμπέρης έχουν ένα κοινό: μας φτιάχνουν και οι δυο κεφάλι. Θεωρείς ότι το μπαρμπέρικο είναι ένας χώρος που τον παίρνει να φιλοξενήσει ένα μικρό, ενημερωμένο μπαρ;
Βεβαίως και θα μπορούσαν τα μπαρμπέρικα να έχουν κάποιες εκλεκτές ετικέτες αποσταγμάτων για να φιλεύουν και να χαλαρώνουν τους πελάτες, αλλά με σύνεση και υπευθυνότητα γιατί αφενός δεν θέλεις κάποιος που κρατάει ψαλίδι δίπλα στο αυτί σου να έχει πιεί και ένα σφηνάκι παραπάνω, αφετέρου δε θέλεις και να μπαουλιάσεις τον κουρευάμενο. που σε περίπτωση που δεν του αρέσει το ντεκαπάζ που του έκανες και σου άρεσε σε εσένα, μπορεί να σου κάνει το μαγαζάκι καλοκαιρινό.
Έχεις αγαπημένο μπαρμπέρικο, αγαπημένα προϊόντα grooming ή κάποιο άρωμα με το οποίο έχεις κολλήσει εδώ και χρόνια; Φροντίζεις τον εαυτό σου;
Για πάρα πολλά χρόνια είχα προσωπικό κομμωτή που ερχόταν και με κούρευε στο σπίτι και ομολογώ ότι είχα αποκτήσει σύνδρομο εξάρτησης και Στοκχόλμης μαζί, καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να εμπιστευθώ κάποιον άλλον για το ντεγκραντέ Κάποια στιγμή, όμως, ωρίμασα, βαρέθηκα να σκουπίζω τις τρίχες μου από το σαλόνι ,γνώρισα και τα παιδιά από το Elephant and Castle που παίζουν και μουσικάρες από βινύλια όταν σε κουρεύουν και προχώρησα στη ζωή μου. Το αγαπημένο μου grooming προϊόν είναι ένα ολντ φάσιον άφτερ σέηβ μπάλσαμ της Nivea, για ευαίσθητες εννοείται επιδερμίδες, με απαράμιλλο νοσταλγικό άρωμα. Επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να βγω από το σπίτι χωρίς να ψεκάσω δύο ψιτ στα λαιμά και ένα ψιτ στο σβέρκο από το Hugo Boss ω ντε τουαλλέ πουρ όμμ, φυσικά.
Το περιοδικό διαβάζεται από μπαρμπέρηδες αλλά και άλλους άντρες με ενεργή, επαγγελματική ζωή. Και εσύ είσαι συνέταιρος και συμπλεκόμενος μιας ομάδας που δουλεύει δυναμικά ένα μπαρ. Ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει μια τέτοια συνθήκη και να μην δουλέψει το «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει»;
Απλό. Διαγιγνώσκεις σε ποια σημεία έχει ο καθένας το ατού του, τον αφήνεις να κάνει τη δουλειά του χωρίς να μπλέκεσαι στα πόδια του και συμπορεύεσαι όμορφα και αγαπημένα. Τι κάνει έναν πότη, καλό και τι κάνει ένα μαγαζί, στέκι; Καλός πότης είναι αυτός που έρχεται τζέ ντε λε μαν και φεύγει κύριος. Το ίδιο ισχύει για τις τζεντελεγουήμεν και τις κιουρίες, που σέβονται εσένα, τους δίπλα τους και τον χώρο. ‘Οσοι ξέρουν, δηλαδή, τι θέλουν αλλά, ταυτόχρονα, δείχνουν εμπιστοσύνη και καλή θέληση σε εναλλακτικές προτάσεις εκ μέρους σου. Άνθρωποι που θα δεχθούν το κέρασμα με γνήσια χαρά και θα αφήσουν το «για να πιεις» με αληθινή ευγνωμοσύνη. Στέκι κάνει ένα μαγαζί η ατμόσφαιρά, η ποιότητα του και οι προσωπικότητες και από τις δύο μεριές της μπάρας.
Έρχεται κάποιος και σου βάζει ένα εισιτήριο στην τσέπη. Τι προορισμός θα ήθελες να αναγράφεται και ποια θα ήθελες να είναι η ημερομηνία επιστροφής;
Το San Francisco είναι ένα από τα απωθημένα μου, για πολλούς και διαφόρους λόγους και εναλλακτικά, δε θα με χάλαγαν, μία Ινδονησία ή ένα Εκουαδόρ. Τα κρύα δεν μπορώ, δώσ’ μου ζεστά κλίματα και θάλαττα και πάρε μου την ψυχή. Την ημερομηνία επιστροφής θα την ήθελα ανοικτή, φυσικά. Έστω εάν και εφόσον αναστηθεί ο Ανδρέας και ξαναζήσουμε ένα καινούριο 1981.