Time Machine: The Ladies of Yakuza

Χαμένες ψυχές, ζουν στο περιθώριο της πιο βάναυσης μαφιόζικης οργάνωσης του κόσμου. Για αυτές, τα τατουάζ είναι κατάπτυστα σύμβολα καταπίεσης και όχι τέχνη, όπως θα φανταζόμασταν. Οι γυναίκες της Yakuza δεν έχουν καν το δικαίωμα να λένε ότι ανήκουν στη μαφία, απλά πρέπει να την υπηρετούν…

Από τον Πάνο Μπόμπολα 

 

Όταν σκεφτόμαστε την Ιαπωνία, το μυαλό μας πηγαίνει σε μια αλλόκοτη μεν, αλλά άριστη κοινωνία, με πλούτο, δικαιώματα, ελευθερία, καινοτομίες και σεβασμό στις ηθικές αξίες. Έτσι είναι όντως τα πράγματα, αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο “αγκάθι”, το οποίο, μάλιστα, υπάρχει εδώ και αιώνες.

Με καταγωγή από τους απόκληρους σαμουράι του 17ου αιώνα, οι άνδρες-μέλη της Yakuza συνεχίζουν να αποτελούν τη σκληρή πλευρά της ιαπωνικής καθημερινότητας, ελέγχοντας όχι μόνο τις παθογένειες της κοινωνίας (πορνεία, ναρκωτικά, τοκογλυφία, προστασία, τζόγο κ.λπ.), αλλά και το χρηματιστήριο και τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Και μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με την σικελική ή την κολομβιανή μαφία: Η Yakuza δεν κρύβεται. Τα γραφεία της είναι γνωστά και καλύπτονται από ένα αμφίβολο νομικό πλαίσιο, το οποίο οι αρχές της Ιαπωνίας δεν πολυσκαλίζουν.

 

ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

Τι γίνεται, όμως, με τα κορίτσια της Yakuza. Σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές της οργάνωσης, οι γυναίκες απαγορεύεται να γίνουν μέλη. Ο ρόλος τους είναι να υπηρετούν τους άνδρες και να διευκολύνουν τις αιματοβαμμένες business με βοηθητικές υπηρεσίες. 
Κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Γαλλίδα φωτογράφος Chloé Jafé, η οποία ζει στην Ιαπωνία εδώ και 15 χρόνια. Στόχος της είναι να απαθανατίσει αυτές τις γυναίκες και να μάθει περισσότερα για τη θέση τους μέσα στην μαφιόζικη οργάνωση. Η αποστολή της δεν ήταν εύκολη. Για να προσεγγίσει και να φωτογραφίσει τις γυναίκες της Yakuza, χρειάστηκε να πάρει έγκριση από τα αφεντικά της οργάνωσης. Και τα κατάφερε!

Το βιβλίο της “I Give You My Life” είναι, ουσιαστικά ένα φωτογραφικό ανθολόγιο με υψηλής αισθητικής απεικονίσεις της καθημερινότητας αυτών των γυναικών.

Στα συνοδευτικά κείμενα διαβάζουμε ότι εργάζονται κυρίως σε μπαρ όπου συνεδριάζουν “τα αφεντικά” ή σε εταιρίες που ξεπλένουν το χρήμα της Yakuza. O τίτλος του βιβλίου της Jafé, τα λέει όλα. Έχουν προσφέρει τη ζωή τους σε μια εγκληματική οργάνωση, στην οποία δεν έχουν δικαίωμα να είναι μέλη. Εξαρτώνται οικονομικά και συναισθηματικά από τους άνδρες της Yakuza και όλα αυτά σε μια χώρα που η ισότητα των δύο φύλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη εδώ και έναν αιώνα!


ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΤΑΤΟΥΑΖ

Από αισθητικής άποψης, τo project της Jafé εστιάζει στα τατουάζ των κοριτσιών. Πρόκειται για τα περίφημα “Irezumi”, τα οποία καλύπτουν μεγάλο μέρος ή και ολόκληρο το σώμα. Γίνονται με αρχέγονα μέσα, με ένα ξύλινο εργαλείο σαν κατσαβίδι και με μια βελόνα, σε μια διαδικασία ιδιαίτερα επίπονη, η οποία μπορεί να διαρκέσει και χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Τα Irezumi, σύμφωνα με την παράδοση της Yakuza, αποτελούν ένα τεστ για την υπομονή των γυναικών.

Πέρα από τον πόνο, όμως, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα. Η ιαπωνική κοινωνία έχει συνδυάσει τα τατουάζ με τη μαφία και την παραβατική συμπεριφορά και δεν τα αποδέχεται. Οι περισσότερες εταιρίες δεν δέχονται υπαλλήλους με τατού, ενώ απαγορεύεται να επισκεφθεί τα δημόσια λουτρά κάποιος που έχει “γράψει” πάνω στο σώμα του. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες της Yakuza πρέπει να κρύβουν τα τατουάζ τους όταν εμφανίζονται δημοσίως. Παρόλα αυτά, οι φωτογραφίες αυτού του αφιερώματος φανερώνουν ότι τα φωτογραφικά μοντέλα της Jafé δεν είχαν κανένα πρόβλημα να δείξουν τα περίτεχνα σχέδια που φιλοξενούν στο κορμί τους.

 

*Ο όρος Yakuza στα Ιαπωνικά σημαίνει «8-9-3» (Για-Κου-Ζα). Πρόκειται για το χειρότερο φύλλο στο ιαπωνικό χαρτοπαίγνιο “χάνα κούντα”, αντίστοιχο του Black Jack, στο οποίο ο παίκτης καλείται να συγκεντρώσει 19 για να κερδίσει.

 

 

Written by The B.Mag