MEN’S HAIR TIPS: Τέλος στα λιπαρά μαλλιά!

Είναι πρόβλημα τα λιπαρά μαλλιά. Δεν έχουν ωραία εικόνα, δεν μπορούν να φορμαριστούν και έχουν μόνιμη θαμπάδα. Καιρός να τα αφήσουμε πίσω μας.

Από τη Δώρα Μάστορα

 

Κανείς δεν αντέχει τα λιπαρά μαλλιά. Δίνουν μια αντιαισθητική εικόνα και μοιάζουν πάντα αφρόντιστα. Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να καλύψεις το πρόβλημά τους, αφού κανένα προϊόν styling δεν καταφέρνει να τα κάνει να φαίνονται καλύτερα. Θα μπορούσες να τριγυρνάς μόνιμα με σκούφο ή καπέλο για να ξεχνάς την όψη τους αλλά και πάλι δεν θα κέρδιζες τίποτα. Η μόνη περίπτωση να τα βελτιώσεις είναι να τα αντιμετωπίσεις και για να συμβεί αυτό πρέπει, πρώτα, να τα καταλάβεις.

Που οφείλεται η λιπαρότητα
Στις ρίζες των μαλλιών υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν μια λιπαρή ουσία που είναι απαραίτητη για να διατηρούνται τα μαλλιά σε καλή κατάσταση, να είναι ενυδατωμένα και ελαστικά και να μην σπάνε. Για κα- νένα λόγο δεν θα έπρεπε να σκεφτούμε πως δεν χρειάζονται αυτοί σμηματογόνοι αδένες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την υπερβολική παραγωγή σμήγματος που προκαλείται από διάφορους λόγους, όπως η κληρονομικότητα, το στρες, η άτσαλη διατροφή, η κακή φροντίδα των μαλλιών ή κάποια φαρμακευτική αγωγή.


Συγκεκριμένα, έντονη λιπαρότητα στα μαλλιά μπορεί να προκληθεί από:

• Κάποιες ορμονικές διαταραχές που προκαλούν ανισορροπία σε όλο τον οργανισμό.
• Απότομη αλλαγή θερμοκρασίας ή έντονη υγρασία στο περιβάλλον, συνθήκες που πάντα επηρεάζουν την τρίχα και αλλάζουν την συμπεριφορά της.
• Έντονη λιπαρότητα μπορεί κάποιος να προκαλέσει στα μαλλιά του με την συνήθεια να τα αγγίζει συχνά με τα χέρια του. Έτσι, χωρίς να το καταλάβει, μεταφέρει μικρόβια και βακτήρια στην τρίχα και το τριχωτό, προκαλώντας λιπαρότητα και άλλα προβλήματα ή ερεθισμούς.
• Αν και πολλοί πιστεύουν ότι λούζοντας καθημερινά τα μαλλιά τους θα έχουν λιγότερη λιπαρότητα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Το συχνό λούσιμο διαταράσσει την φυσιολογία του pH με αποτέλεσμα να προκαλείται ακόμα μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος.
• Η υπερβολή στη χρήση του conditioner, των hair oil αλλά και όλων των προϊόντων styling, εγκυμονεί τον κίνδυνο εμφάνισης έντονης λιπαρότητας.
• Το ζεστό νερό, επίσης, προκαλεί περισσότερο σμήγμα.
• Τέλος, οι βρώμικες βούρτσες και χτένες καθώς και τα πολυχρησιμοποιημένα καπέλα είναι δυνατόν όχι μόνο να προκαλέσουν λιπαρότητα αλλά και να μεταφέρουν το σμήγμα σε όλο το τριχωτό.

Πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα
Οι λόγοι για να μειώσεις την λιπαρότητα δεν είναι μόνο αισθητικοί. Η περίσσια ποσότητα σμήγματος μπορεί, σταδιακά, να προκαλέσει πιτυρίδα αλλά και παροδική τριχόπτωση. Αν θέλεις τα μαλλιά σου, όχι μόνο να φαίνονται, αλλά ναι είναι κιόλας υγιή, θα πρέπει να δράσεις άμεσα:
• Αρχικά, θα πρέπει να μάθεις να λούζεσαι σωστά και όχι πρόχειρα και με προϊόντα που δεν ενδείκνυνται στον τύπο των μαλλιών σου. Υπάρχουν διάφορα, καλά σαμπουάν, με έντονους καθαριστικούς παράγοντες και συστατικά που αποδεδειγμένα μειώνουν την παραγωγή σμήγματος και με αυτά θα πρέπει να κάνεις συμμαχία. Επίσης, καλό θα ήταν να ξεβγάζεις τα μαλλιά σου με άφθονο δροσερό ή κρύο νερό. Έτσι, θα απομακρύνονται πιο αποτελεσματικά τα υπολείμματα των προϊόντων καθαρισμού και ενυδάτωσης και θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσεις λιπαρότητα.
• Προσπάθησε να καταλάβεις ποιες τροφές αντιδρούν περίεργα στον οργανισμό σου και απέφυγέ τις. Συνήθως, οι σάλτσες, τα τηγανητά, τα αλλαντικά και η ζάχαρη ευθύνονται για διάφορα δεινά. Προτίμησε να τρως φρέσκα φρούτα και ωμά λαχανικά και θα δεις γενική βελτίωση στην εικόνα σου.
• Ζήτησε από τον μπαρμπέρη σου να σου προτείνει ένα καλό σύστημα καθαρισμού και φροντίδας μαλλιών για να είσαι σίγουρος ότι εφαρμόζεις στο τριχωτό σου εκείνα τα προϊόντα που ελέγχουν την έκκριση σμήγματος.
• Αναζήτησε τα dry shampoo. Είναι ιδανικά όταν έχεις μεσαίου μήκους ή μακριά μαλλιά και θέλεις να γλιτώσεις από την λιπαρότητα χωρίς να μπεις στην διαδικασία του λουσίματος.
• Μην χρησιμοποιείς προϊόντα styling με βαριά σύνθεση και απέφυγε να στεγνώνεις τα μαλλιά σου με τον ζεστό αέρα του σεσουάρ. Αν μπορείς, κάνε ένα διάλειμμα στην υπερβολική ενασχόληση με τα μαλλιά σου. Ένα πολύ κοντό κούρεμα, θα σε βγάλει από τις έννοιες.

 

Written by The B.Mag