REMEMBEARD: Μούσι και ξερό ψωμί

Ο φωτογράφος Επαμεινώνδας Κουτσούκης παρόλο που δεν είχε μια επιτυχημένη πρώτη φορά στο ξύρισμα, δεν θυμάται δυσάρεστα το περιστατικό. Μάλλον, περισσότερη απόγνωση του δημιούργησε το κούρεμα από τον παππού του με την κουρευτική που χρησιμοποιούσε στα πρόβατα. Μα ρε παππού… Πρόβατο ο Νώντας μας;

Ο Νώντας είναι πάντα περιποιημένος. Εκείνος λέει ότι δεν κάνει πολλά για αυτό, αλλά εμείς δεν τον πιστεύουμε. Εξάλλου, ένας άνθρωπος που ασχολείται όλη τη ζωή του με την φωτογραφία, ξέρει πολύ καλά πώς να φτιάχνει, ακόμα και με δυο-τρία πραγματάκια, την εικόνα του.  Μιλήσαμε μαζί του για τα μούσια και για άλλα:

Νώντα ποιος είσαι και τι κάνεις σε αυτή την πόλη;

Είμαι ο Νώντας και είμαι καλά. Από μικρός ερχόμουν  για διακοπές στην Ελλάδα όπως κάθε χρόνο. Εκείνη την χρονιά αποφάσισα να μείνω λίγο ακόμα.

 

Θυμάσαι το πρώτο σου ξύρισμα; Ήσουν από τα παιδιά που μπήκαν κρυφά στο μπάνιο για να δοκιμάσουν την τύχη τους και να ξυρίσουν το πρωτοεμφανιζόμενο χνούδι;

Είχα πολύ άτακτη γενειάδα όπως κάθε έφηβος. Χνούδι από δω, κάποιες τρίχες από κει … μια τραγωδία! Έφτιαξα αφρό με σαπούνι, πήρα το ξυράφι του πατέρα μου και ένα κουτί hansaplast και μπήκα στο μπάνιο. Το τελευταίο ήταν πολύ χρήσιμο, τελικά.

 

Θυμάσαι καθόλου τα παλιά μπαρμπέρικα; Πήγαινες με τον πατέρα σου ή τον παππού σου;

Θυμάμαι πολύ καλά το μπαρμπέρικο του χωριού, στην καλύτερη θέση, δίπλα στον πλάτανο της πλατείας και στην βρύση. Έπινες το τσίπουρο σου, περιμένοντας την σειρά σου, γιατί μέσα δεν χωρούσε άλλος από τον πελάτη και τον μπαρμπέρη. Ήταν να πάω και ‘γω μια φορά αλλά ο παππούς μου προτίμησε να με κουρέψει μόνος του … με την μηχανή που κούρευε τα πρόβατα… Τράτζικ.

 

Πέρασες από διάφορα στυλ με μούσι ή μουστάκι; Είχες ποτέ καθαρό πρόσωπο χωρίς γένια;

Μουστάκι ποτέ. Χωρίς γένια μια φορά και τελευταία. Το 2004. Δεν θα το ξανακάνω. Ανακάλυψα ότι έχω λακκάκι στο πιγούνι (σαν τους Dalton’s). Από μούσι ξεκίνησα με το άτακτο, το «όπως βγει» και μετά στο Ναυτικό, πέρασα στο πλούσιο γιατί ο κανόνας τότε ήταν ότι με το μούσι που θα μπεις, έτσι θα βγεις. Μετά προχώρησα στο πιο σοφιστικέ (ρωμαϊκό με κοψίματα) και τώρα είμαι στο κοντό. Πρέπει να το έχω μόνιμα από τα 18.

 

Έχεις μεγάλη φωτογραφική ιστορία. Έχεις φωτογραφήσει ποτέ κάποιον άντρα που ζήλεψες το στιλ του;

Δεν με τρελαίνει το στιλ για το στιλ. Είμαι πρώην φωτορεπόρτερ. Με ενδιαφέρει το πως αντανακλάται στην εικόνα το αντίκτυπο που έχει κάποιος στην ζωή των ανθρώπων, στην Ιστορία. Έτσι γνώρισα και φωτογράφησα – μετά από πολύ κόπο – τον Γιασέρ Αραφάτ στην Γάζα στο αρχηγείο του. Δεν μπορείς να πεις ότι δεν είχε στιλ! Είχε και μούσι!

 

Τι πιστεύεις ότι κάνει έναν άντρα περιποιημένο; Φροντίζεις τον εαυτό σου με κάποια προϊόντα περιποίησης;

Μια εποχή, εκεί γύρω στα σαράντα, έπαθα το γνωστό ηλικιακό σοκ και αποφάσισα να δοκιμάσω ό,τι κρέμα και λοσιόν υπήρχε στην αγορά. Για τα μάτια, για τα μαλλιά για ενυδάτωση… τα πάντα. Φτηνά, ακριβά, όλα. Μέχρι που ρωτούσα τις beauty editors των περιοδικών για νέα προϊόντα! Κάποια στιγμή μου πέρασε και έμεινα με τα βασικά. Τα πολύ  βασικά.

Εκτός από την πρώτη φορά στο ξύρισμα, ποιες άλλες πρώτες φορές θυμάσαι της ζωής σου;

Την γέννηση της κόρης μου και το πρώτο εξώφυλλο μου στο Paris Match. Το πρώτο το περίμενα άλλα όταν έγινε δεν το πίστευα, το δεύτερο ήταν ένα ωραίο κερασάκι στην τούρτα της ζωής μου.

 

Σου αρέσουν τα μπαρμπέρικα της πόλης; Επισκέπτεσαι κάποιο;

Θα ήθελα να περιποιούμαι τον εαυτό μου περισσότερο άλλα μάλλον φτιάχτηκα για να περιποιούμαι πιο πολύ τους άλλους. Μου αρέσει πολύ το «1900» και ένα στην γειτονιά μου που το τρέχει μπαρμπέρισσα.

 

Πες μας τα δικά σου tips επιβίωσης στην κατάσταση που ζούμε.

Είμαι αισιόδοξος, σε φάση ηλιθιότητας. Προσέχω άλλα δεν αφήνω τίποτα να με πάρει από κάτω. Με κάλους φίλους και μεγάλα πάθη δεν σε αγγίζει τίποτα.

 

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις βγαίνοντας από την καραντίνα;

Θα πάω για κούρεμα. Τέλος.

Written by The B. Magazine