ARTIST: The Wall World

Ο Λευτέρης Στριγγάρης, aka Nolessone, ζωγραφίζει σε μεγάλες επιφάνειες μεταμορφώνοντας επαγγελματικούς χώρους ή αφήνει το στίγμα του στους δρόμους ως γνήσιος street artist. Τον συναντήσαμε και του μιλήσαμε.

Από τον Δημήτρη Δημόπουλο

 

Ο Λευτέρης αγαπάει πολύ να ζωγραφίζει και αυτό βγαίνει στα έργα του τα οποία είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά. Μάλιστα, πάντα είχα την πεποίθηση ότι ταιριάζουν πολύ σε διάφορα μπαρμπέρικα της πόλης. Εξάλλου, η τέχνη έχει τον τρόπο να δίνει σε κάθε χώρο μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Γνώρισε τον Λευτέρη και σκέψου μήπως ήρθε η στιγμή να ζωντανέψεις τους τοίχους του μαγαζιού σου:

Λευτέρη, ποιος είσαι και τί κάνεις σ΄ αυτή την πόλη;

Είμαι ο Λευτέρης, ζω στην Αθήνα και σ’ αυτή την πόλη ζωγραφίζω κυρίως. Τη λατρεύω την Αθήνα μας.

 

Ασχολήθηκες με τη ζωγραφική από μικρός; Πότε και πώς κατάλαβες ότι θέλεις να κάνεις αυτό στη ζωή σου;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πραγματικά αυτό έκανα. Όμως, ολοκληρωτικά αφοσιώθηκα στη ζωγραφική γύρω στα 27 και ύστερα από έντονη παρότρυνση κάποιων ανθρώπων που πίστευαν πολύ περισσότερο σ΄ εμένα, απ’ όσο πίστευα εγώ τότε.

 

Συνηθίζεις να ζωγραφίζεις σε μεγάλες επιφάνειες. Αυτό συνέβαινε πάντα ή ξεκίνησε όταν σου ζητήθηκε να το κάνεις για χάρη κάποιου άλλου;

Οι μεγάλες επιφάνειες είναι κάτι που πάντα με συνάρπαζε διότι απελευθερώνω ενέργεια, κινούμαι, χορεύω και εκφράζομαι όταν ζωγραφίζω. Δε μπορώ να κλείνομαι σε λίγα εκατοστά.

 

Είσαι street artist; Ζωγραφίζεις στέλνοντας το δικό σου μήνυμα στους δρόμους των πόλεων; Τι πιστεύεις γι’ αυτού του είδους την τέχνη;

Είμαι street artist και δουλεύω και στο στούντιο δημιουργώντας πίνακες. Στους δρόμους ζωγραφίζω πάντα με άδεια. Άλλες φορές θέλω να περάσω κάποιο μήνυμα και άλλες θέλω, απλώς, να δημιουργήσω κάτι καλαίσθητο με χρώμα. Το street art είναι η άμεση επικοινωνία των καλλιτεχνών με τον κόσμο. Πλέον το επίπεδο είναι παρά πολύ υψηλό παγκόσμια και οι γκαλερί κατακλύζονται από έργα των street artists.

Σε τί είδους μαγαζιά έχεις διακοσμήσει κάποιον εσωτερικό χώρο; Πως προκύπτει το κάθε σχέδιο; Αναλαμβάνεις και το κομμάτι της σύλληψης του σχεδίου ή σου προτείνεται κάτι συγκεκριμένο που καλείσαι να αποτυπώσεις;

Έχω ζωγραφίσει σε διάφορους χώρους. Από σολάριουμ μέχρι μπεργκεράδικο, καφέ-μπαρ και σχολές χορού. Συνήθως, στη σύλληψη του σχεδίου έχω το μεγαλύτερο μερίδιο. Βέβαια, είμαι ανοιχτός να ακούσω πάντα τις επιθυμίες εκείνου που μου το αναθέτει.

 

Επισκέπτεσαι κάποιο μπαρμπέρικο; Πως σου φαίνεται αυτή η σχετικά νέα τάση για την περιποίηση του άντρα;

Έχω σταματήσει να επισκέπτομαι μπαρμπέρικα λόγω απώλειας μαλλιών. Η αλήθεια είναι ότι περιποιούμαι μόνος μου το κεφάλι μου, όπως και τα γένια μου που ευτυχώς έχω ακόμα. Είναι ωραίο οι άντρες να περιποιούνται τον εαυτό τους, πάντα σε νορμάλ πλαίσια, χωρίς υπερβολές. Πάντως, μου αρέσουν πολύ αυτά τα μπαρμπέρικα που αν και έχουν το ίδιο αντικείμενο καταφέρνουν να έχει το καθένα το δικό του στυλ.

 

Έχεις δημιουργήσει κάτι σε μπαρμπέρικο; Θα σε ενδιάφερε να το κάνεις;

Δεν έχω συνεργαστεί με κάποιο μπαρμπέρικο ακόμα αλλά θα είχε ενδιαφέρον η πρόκληση. Πιστεύω ότι κάθε τοίχος που φιλοξενεί ένα κομμάτι τέχνης πάνω του έχει ιδιαίτερη αξία και, φυσικά, δεν το συγκρίνω αυτό με καμιά ταπετσαρία ή κάτι άλλο.

 

Για πες μας ένα σχέδιο που θα μπορούσες να αποτυπώσεις σε ένα old school μπαρμπέρικο και ένα σε κάποιο πιο σύγχρονο.

Μάλλον δε μπορώ να απαντήσω σ΄ αυτή την ερώτηση γιατί μ’ αρέσει κάθε φορά να συλλαμβάνω και να υλοποιώ ένα σχέδιο, παίζοντας με τα χρώματα και το ύφος, αφού πρώτα έχω επισκεφτεί τον χώρο. Σημαντικό, επίσης, είναι να ξέρω την προοπτική του.

Είναι ακριβή διακόσμηση η ζωγραφική; Αν κάποιος σε προτιμήσει θα πρέπει να έχει κατά νου ένα υψηλό budget ή θεωρείς ότι είναι κάτι που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε value for money;

Δε θα έλεγα ότι είναι φθηνή, όπως κάθε μορφή τέχνης που σέβεται τον εαυτό της, αλλά είναι σίγουρα όπως το λες value for money, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι μοναδικό και αναντικατάστατο.

 

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Οι ζωγραφιές μου και εγώ να ταξιδέψουμε σε όλον τον κόσμο.

Είδαμε στα social σου να δημιουργείς τουλάχιστον ένα graffiti με θέμα τον κορονοϊό. Θεωρείς ότι η τέχνη θα βοηθήσει στο να περάσουν τα σωστά μηνύματα; Έχει την δύναμη και να προφυλάξει αλλά και να γίνει φορέας θετικότητας και αισιοδοξίας;

Η ζωγραφική, η εικόνα γενικότερα, έχει πολύ μεγάλη δύναμη και επίδραση στους ανθρώπους. Ο κάθε καλλιτέχνης έχει κάτι να πει μέσω της εικόνας που δημιουργεί. Ναι, θεωρώ ότι μπορεί, όχι μόνο να βοηθήσει αλλά να παιδεύσει, να εξευγενίσει και να φέρει κοντύτερα τους ανθρώπους. Αρκεί να της δώσεις χώρο. Ειδικά στην Ελλάδα, οι καλλιτέχνες παλεύουμε για λίγα εκατοστά έκφρασης.

 

Πού μπορεί κάποιος να βρει σχέδια σου και πώς να επικοινωνήσει μαζί σου αν επιθυμεί μια συνεργασία;

Αυτή τη στιγμή μόνο στο instagram και το facebook καθώς η ιστοσελίδα μου είναι υπό κατασκευή.

 

INFO

Facebook: Ls_art

Instagram: noless.one

 

 

Written by The B. Magazine