10 BARBERS ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ: ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Ο Βενιαμίν Ιωαννίδης, συνεργάτης του περιοδικού μας και γνωστός μπαρμπέρης στο Venios Barber, περιγράφει τις δικές του ημέρες καραντίνας και καταθέτει τις απόψεις του.

Ημέρες διαφορετικές, ημέρες καραντίνας. Φοβάσαι;

Φυσικά, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε όλους μας. Για αυτό και εγώ μένω σπίτι. Ο φόβος είναι προστασία. Σου λέει το ίδιο σου το σώμα, το ίδιο σου το είναι, ότι πρέπει να προστατευτείς από κάτι που απειλεί την ύπαρξη σου. Αν κάποιος πιστεύει ότι όλο αυτό είναι στημένο ή ότι εκείνος είναι πολύ θαρραλέος και δεν τον επηρεάζει, ας πάει μια βόλτα σε ένα νοσοκομείο ως εθελοντής.

 

Το μπαρμπέρικο σου παραμένει κλειστό, ήδη, για πολλές μέρες. Ποιο ήταν το πρώτο συναίσθημα που σου δημιουργήθηκε όταν ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση;

Σάστισα, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα, όχι μόνο όσον αφορά στη πανδημία ως γεγονός, αλλά και ότι έπρεπε να κλείσω το barbershop για άγνωστο διάστημα. Έχω να κάτσω τόσο πολύ από τότε που ήμουν μαθητής. Κατόπιν, άρχισα να παρατηρώ τι γίνεται γύρω μου και να σκέφτομαι…. Πως είναι δυνατόν να μπορείς να πας το αυτοκίνητο ή τη μηχανή σου στο πλυντήριο για πλύσιμο και να μην μπορείς να πας να κουρευτείς;

Πως είναι δυνατόν να μπορείς να παίρνεις καφέ στο δρόμο, να συζητάς με τους θαμώνες του coffee shop για ώρα κάνοντας χαβαλέ σε απόσταση αναπνοής ή να φοράς μάσκα με μια τρύπα στην μέση για να μπορείς να καπνίσεις, ενώ οι επαγγελματίες του κλάδου μου να επωμίζονται όλο το βάρος της καραντίνας; Ένιωσα αδικημένος.

Δημιουργείται γύρω μας μια κοινωνία δυο ταχυτήτων με αυτούς που είναι συνειδητοποιημένοι ως προς την κατάσταση που βιώνουμε και σοβαροί επαγγελματίες και με τους άλλους που πάνε να ψωνίσουν στα super market τις Κυριακές, που δεν παίρνουν μέτρα προστασίας και ψάχνουν ευκαιρίες για να κάνουν την δουλειά τους, συνήθως εις βάρος των άλλων, και απατώντας τον εαυτό τους ότι δε θα τους συμβεί ποτέ τίποτα κακό.

Πώς σκέφτεσαι να διατηρήσεις ζωντανή την σχέση με τους πελάτες/ καλεσμένους σου;

Πιστεύω, ότι η σχέση με τους πελάτες μας πρέπει να είναι ενεργή μεν, μετρημένη δε. Κάποιες αναρτήσεις με ενθαρρυντικές σκέψεις και προβληματισμούς στα κοινωνικά δίκτυα είναι το ιδανικό. Μέχρι κάπου εκεί είναι καλά. Μετά αρχίζουν τα προβλήματα. Αρχίζουν τα μηνύματα για εξυπηρετήσεις κατ’ οίκον, τα παρακάλια και ο εκβιασμός. Δυστυχώς τις δυο πρώτες μέρες υπήρχε το κινητό μου στην πρόσοψη του κουρείου μου. Ήταν λάθος. Ένιωθα και ακόμη νιώθω άσχημα, που πρέπει να λέω όχι στους πελάτες μου για κούρεμα στο σπίτι. Είναι για την προστασία την δική μου, την δική του και της κοινωνίας όλης. Επίσης, είναι παράνομο μιας και δεν μπορούμε να κόψουμε απόδειξη αφού τα καταστήματα μας είναι σε αναστολή λειτουργίας. Όμως, οι περισσότεροι δεν το καταλαβαίνουν. Έτρεξα, λοιπόν, και έβγαλα το τηλέφωνο. Τώρα είμαι πιο ήσυχος. Απορώ πως μερικοί συνάδελφοι έχουν το κινητό τους τηλέφωνο μαζί με το όνομα τους κολλημένο στην τζαμαρία τους όλες αυτές τις μέρες, ακόμα και μετά την γενική απαγόρευση.

Σκέφτεσαι να εκμεταλλευτείς τον χρόνο της καραντίνας για να κάνεις κάποιες αλλαγές στο μπαρμπέρικο, να ενημερωθείς για κάποια πράγματα ή ακόμα και να εκπαιδευτείς σε κάτι άλλο;

Είμαι πολύ ανήσυχος άνθρωπος με αρκετές δραστηριότητες και ξαφνικά σταμάτησα να διδάσκω στο ΙΕΚ και έκλεισα το κουρείο μου, κάτι που μου στοιχίζει όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Δεν μένω όμως αδρανής, παρακολουθώ μέσω live streaming άλλους συναδέλφους που διεξάγουν σεμινάρια κομμωτικής φρεσκάροντας και αναβαθμίζοντας τις γνώσεις μου γύρω από την αγαπημένη μας τέχνη. Επίσης, σχεδιάζω μικροδιδασκαλίες μιας και όταν με το καλό ξεπεράσουμε αυτό το κόλαφο που ζούμε, θα παρουσιάσω μια από αυτές στο ΕΚΠΑ, στα πλαίσιο ενός σεμιναρίου εκπαίδευσης εκπαιδευτών ενηλίκων. Ά, βάφω και το σπίτι! Λέτε να προλάβω να βάψω και το κουρείο;

Έμαθες για τα οικονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση. Πώς σου φαίνονται;

Ελλιπή. Πώς είναι δυνατόν να καλύψει ένας επαγγελματίας τα έξοδα του με αυτό το ποσό; Δεν φτάνουν ούτε για τις διατροφικές ανάγκες μιας μικρής οικογένειας, πόσω μάλλον για την κάλυψη παγίων εξόδων μιας επιχείρησης, όσο μικρή και αν είναι. Ελπίζω να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα ή ακόμα καλύτερα να τελειώσει γρήγορα η περιπέτεια αυτή και να πάμε να εργαστούμε ξανά. Δουλειά θέλουμε, όχι επιδόματα. Είμαστε αγωνιστές, όχι αργόσχολοι.

 

Περνάει από το μυαλό σου η σκέψη ότι μετά την καραντίνα θα είναι όλα διαφορετικά;

Για κάποιο διάστημα ναι, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και καλύτερα. Όσοι καταφέρουν τελικά και επιβιώσουν από τον κορωνοϊό, θα νιώσουν ευλογημένοι. Όμως, θα είναι για λίγο. Θα μας απορροφήσει ξανά η καθημερινότητα και ο αγώνας για την επιβίωση. Τα χρέη θα έχουν συσσωρευτεί και ο κάθε ένας στο όνομα της επιβίωσης θα επιστρέψει πάλι σε ό,τι έκανε και πριν, και μάλιστα πιο αποφασισμένος από ποτέ.

 

Θεωρείς ότι απ’ όλο αυτό μπορεί να βγει κάτι καλό; Υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν κάποιες αξίες και να βρεθούν κάποιες ισορροπίες που είχαν χαθεί στον χρόνο;

Το καλό είναι ότι μπορείς να γνωρίσεις ξανά τα μέλη της οικογένειας σου και να αφιερώσεις χρόνο σε αυτούς. Η δουλειά μας απαιτεί πολλές ώρες απουσίας απ’ το σπίτι και αυτό που ζούμε είναι μια ευκαιρία να κερδίσεις λίγο από την τη οικογενειακή ζωή που έχεις χάσει. Φυσικά μπορείς να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου, στο κατοικίδιο σου, στους φίλους σου.

 

Τι κάνεις για να περνάει η ώρα; Τι είναι αυτό που ποτέ δεν είχες χρόνο για να το κάνεις και τώρα επιτέλους μπορείς να του αφοσιωθείς;

Έχω επιτέλους χρόνο για διάβασμα! Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλος αυτός ο αποσυντονισμός μπορεί να σε οδηγήσει σε απραξία. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε, αλλά αν δεν προσέξουμε θα συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή ότι οι μέρες περνάνε μπροστά στην τηλεόραση ή μπροστά σε ένα Η/Υ μην κάνοντας απολύτως τίποτα.

 

Τι είναι το πρώτο πράγμα που θα ήθελες να κάνεις όταν επανέλθει η κανονικότητα;

Δεν ξέρω αν θα επέλθει ξανά η κανονικότητα μετά από αυτό που ζούμε. Δεν ξέρουμε κατ’ αρχήν αν θα ζούμε. Θα  ήθελα να πάω να ανοίξω πάλι το κουρείο μου, να κουρεύω και να ομορφαίνω τους ανθρώπους που μετά από τόσο καιρό θα έχουν γίνει όλοι μαλλιάδες.

 

Στείλε το δικό σου μήνυμα στους συναδέρφους σου.

Κρατήστε την αξιοπρέπεια σας, μην υποκύψετε στους εκβιασμούς, στον φόβο της επομένης μέρας για το αν θα ξαναέρθουν οι πελάτες σας και μην πιαστείτε στο αγκίστρι του χρήματος. Αρκεί ένα κούρεμα για να χάσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, την ίδια μας την ζωή;
Ας προσπαθήσουμε να βρούμε από κοινού μια φόρμουλα. Ίσως μπορέσουμε να βρούμε τρόπο να ανοίξουμε ξανά τους χώρους μας με πιο αυστηρούς όρους υγιεινής, ειδική στολή και ένα άτομο κάθε φορά, αυστηρά με ραντεβού, στον επαγγελματικό χώρο μας. Και αυτό όχι μόνο για τα χρήματα, αλλά γιατί ο καλλωπισμός είναι θεραπεία και για το σώμα και για την ψυχή.

10 BARBERS ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Written by The B.Mag