TRIVIA: ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ VS ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ

  1. ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Από τις πιο γνωστές ιστορικές επιδημίες είναι αυτή της βουβωνικής πανώλης ή αλλιώς η “Πανούκλα του Ιουστινιανού”, που έλαβε χώρα το 540 μ.Χ. Ξεκίνησε από την Αίγυπτο, εξαπλώθηκε στην Μεσόγειο και τελικά κατέληξε στη Κωνσταντινούπολη. Θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επιδημίες, καθώς υπολογίζεται ότι 25 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

  1. Ο ΟΡΟΣ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ» ΘΕΣΠΙΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Το 1348, όταν ο Μαύρος Θάνατος (βουβωνική πανώλη ή πανούκλα) ξεκίνησε να απλώνεται στη Βενετία, η διοίκηση αποφάσισε να απομονώσει την πόλη από το υγρό στοιχείο που την περιέβαλε. Έτσι, όλα τα πλοία που εισέρχονταν απομονώνονταν για 40 ημέρες, καθώς έπρεπε να σιγουρευτούν ότι δεν ήταν μολυσμένα με την επιδημία. Ο αποκλεισμός αυτός ονομάζονταν «quaranti giorni» στα Ιταλικά, που μεταφράζεται ως «σαράντα ημέρες». Τελικά, η λέξη μεταφέρθηκε στα Αγγλικά και εξελίχθηκε σε quarantine (καραντίνα). Πόσα μαθαίνουμε διαβάζοντας THE B.MAG!

 

  1. Ο ΜΑΥΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Κατά την διάρκεια του Μαύρου Θανάτου (1348–1353), το μπάνιο θεωρούνταν αμαρτία. Ο καθαρισμός θεωρούνται προσβολή προς Θεό και οι συνέπειες θα έφερναν μόνο τιμωρία. Μάλλον αυτός ήταν και ο λόγος που χρησιμοποιούσαν τόσα αρώματα. Τελικά μερικές συνήθειες δεν αλλάζουν ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν!

 

  1. Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Δεν είναι άλλη από την Ισπανική Γρίπη, η οποία χτύπησε για έναν μόνο χρόνο την ανθρωπότητα (1918-1919), αλλά την χτύπησε για τα καλά… Η γρίπη εξόντωσε περίπου πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη και προκλήθηκε από μετάλλαξη του ιού Η1Ν1. Ωστόσο, η προέλευση της δεν είναι από την Ισπανία. Πιθανότατα προήλθε από την Άπω Ανατολή, ονομάστηκε όμως έτσι επειδή οι πρώτες αναφορές για την πανδημία προήλθαν από τις ισπανικές εφημερίδες.

 

  1. ΤΟ ΡΟΚΦΟΡ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΕΝΙΚΙΛΙΝΗ

Αρχικά να είναι καλά όπου κι αν βρίσκεται ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο Σκωτσέζος βιολόγος και φαρμακολόγος που ανακάλυψε την πολύτιμη πενικιλίνη, το 1928. Μάλιστα, η ανακάλυψη έγινε τυχαία, καθώς μια ημέρα παρατήρησε τη μούχλα που μεγάλωνε σε δείγματά σε μια γωνιά του εργαστηρίου του. Η μούχλα ονομάστηκε αρχικά penicillium επειδή τα άκρα της, τα οποία φέρουν σπόρους, μοιάζουν στο μικροσκόπιο με πινέλα. Τα τυριά Στίλτον, Ροκφόρ, Μπλε Τυρί Δανίας, Γκοργκοντζόλα, Καμαμπέρ, Τυρί του Λιμβούργου και Μπρι, περιέχουν πενικιλίνη, λόγω της μούχλας που αναπτύσσεται μέσα τους.

 

  1. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Το πρώτο εμβόλιο που καταγράφεται στην Ιστορία της Ιατρικής είναι το εμβόλιο εναντίον της ευλογιάς. Το 1796, ο Βρετανός παθολόγος Edward Jenner παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες παρουσίαζαν φυσαλίδες στα χέρια τους (cowpox) και δεν νοσούσαν από ευλογιά. Ο Jenner το 1978 χρησιμοποίησε το πύον από τις φυσαλίδες αυτές και εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι. O James ακολούθως ήρθε σε επαφή με άτομα που έπασχαν από ευλογιά αλλά δεν νόσησε. Έτσι γίνονται οι ανακαλύψεις…

 

  1. Η ΛΕΞΗ ΕΜΒΟΛΙΟ

Αφού λοιπόν το πρώτο εμβόλιο προήλθε από την ασθένεια της ευλογίας, είχε και την ανάλογα προέλευση. Η λέξη “vaccine” προέρχεται από την λατινική λέξη “vacca” που σημαίνει αγελάδα. Αργότερα, λέγεται ότι ο Γάλλος χημικός Λουί Παστέρ χρησιμοποίησε την λέξη vaccine για όλα τα εμβόλια.

 

  1. Η ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ

Τα εμβόλια δημιουργούν την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης». Όταν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων εμβολιάζεται κατά κάποια ασθένειας, τότε κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει και να μεταφέρει την αρρώστια. Μην είστε anti vaxxers!

 

  1. ΝΑ ΠΛΕΝΕΙΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ

Κατά μέσο όρο τα χέρια σου αγγίζουν 300 επιφάνειες κάθε 30 λεπτά, δηλαδή μαζεύεις πάνω από 840.000 μικρόβια. Το 80% των ασθενειών μεταφέρεται μέσω της αφής, ενώ τα κουμπιά του ασανσέρ φέρουν 22% περισσότερα βακτήρια από αυτά της λεκάνης της τουαλέτας! Όσοι δεν πλένουν τα χέρια σου σωστά αυξάνουν τις πιθανότητες να πάθουν τροφική δηλητηρίαση κατά 50%! Να συνεχίσουμε;

 

  1. Η ΜΟΡΦΙΝΗ ΚΑΙ Ο ΜΟΡΦΕΑΣ

Η μορφίνη προέρχεται από το όπιο και ανακαλύφθηκε το 1810. Αποτελούσε το νο.1 παυσίπονο, καθώς ανακούφιζε άμεσα από τον πόνο και παράλληλα «έστελνε» τους χρήστες της στην χώρα των ονείρων. Ένας Γερμανός φαρμακοποιός ανακάλυψε την μορφίνη και λέγεται ότι επειδή οι υπόλοιποι χημικοί δεν πίστεψαν την αρχική έκθεση που έγραψε για την ουσία, ο ίδιος αποφάσισε να την δοκιμάσει για να δει τις επιδράσεις της. Τελικά, ονόμασε την ουσία μορφίνη, με έμπνευση από τον θεό του ύπνου, τον Μορφέα.

Written by The B.Mag