BE BRAVE: Δεν θα πάει μακριά αυτή η βαλίτσα

Σε μια περίοδο που όλοι προσπαθούν να κρατήσουν την ψυχραιμία τους και να δουν πως θα φτιάξουν τις συνθήκες για να κρατήσουν ζωντανά τα μαγαζιά τους, τα γνωστά «βαλιτσάκια» της κομμωτικής μας βγάζουν από τα ρούχα μας.

Μερικές φορές δεν ωφελεί η ευγένεια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να έχουμε τακτ. Ανέκαθεν σε εποχές κρίσης, πολέμου, δυστυχίας, πανδημίας και άλλων δεινών, υπήρχε μια κατηγορία ανθρώπων που προσπαθούσαν να ωφεληθούν. Κάθε φορά που ένα κακό έπληττε μια κοινωνία ή μια χώρα, μαυραγορίτες και δωσίλογοι έκαναν, σε χρόνο dt και από το πουθενά, την εμφάνισή τους. Η ιστορία είναι γνωστή. Οπότε, δεν μας έκανε καμιά εντύπωση που μάθαμε ότι τα «βαλιτσάκια» της κομμωτικής, πήραν τα πάνω τους και βγήκαν στους δρόμους.

Χωρίς καμία ηθική και χωρίς καμιά λογική σκέψη ή δικαιολογημένη ευαισθησία, οι κομμωτές που δεν έχουν στέγη και δεν έχουν λογιστικά βιβλία, αποφάσισαν πως μπορούν να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από το κλείσιμο των μπαρμπέρικων και των κομμωτηρίων, λόγω αναγκαίων μέτρων προστασίας, να διεκδικήσουν νέους πελάτες και να κάνουν μια γερή «μπάζα».

Εδώ και μέρες σκέφτομαι τα «Βαλιτσάκια». Και δεν κάνω όμορφες σκέψεις. Τα φαντάζομαι με εξυπνακίστικο ύφος να τρίβουν τα χέρια τους από την ικανοποίηση και να κάνουν υπολογισμούς για το πώς θα τα πάνε ακόμα καλύτερα και θα βγάλουν περισσότερα. Πάντα, φυσικά, εις βάρος των συναδέλφων τους, που διατηρούν μαγαζιά, πληρώνουν φόρους και ΙΚΑ, αγωνιούν για το προσωπικό τους και κοιμούνται με την αγωνία για το αν θα καταφέρουν να μείνουν ανοιχτοί ή αν αυτή η κρίση θα είναι καθοριστική για την δουλειά τους.

Πραγματικά, όμως, ρε «Βαλιτσάκια», θα ήθελα να ξέρω πόσο έτοιμοι και ικανοί είστε να ρισκάρετε την υγεία σας αλλά και την υγεία των πελατών σας για χάρη κάποιων, βρώμικων χρημάτων που θα αποκτήσετε; Αλήθεια, μπορείτε να κοιμηθείτε ήσυχα το βράδυ γνωρίζοντας ότι με την ανεύθυνη συμπεριφορά σας μπορείτε να γίνεται ο λόγος για να νοσήσουν αθώοι άνθρωποι;

Και εσείς αγαπητοί πελάτες, πόσο απελπισμένοι και εγκλωβισμένοι είστε μέσα στην εικόνα σας για να μην αντέχετε να περιμένετε στωικά να ανοίξουν τα νόμιμα μαγαζιά και να καταφεύγετε στα «Βαλιτσάκια»;

Ρε εσείς, είναι δυνατόν να είστε όλοι σας τόσο ζαμάν φου και πάνω τούρλα;

Προφανώς, αυτό που φαίνεται σ’ εμένα ανήκουστο και ανήθικο, για κάποιους είναι φυσιολογικό. Και εκεί χωρίζουν οι δρόμοι μας μαζί τους.

Γιατί αυτό που οφείλουμε όλοι να κάνουμε στα «Βαλιτσάκια» και σε κάθε άλλο αντίστοιχο φαινόμενο, είναι να τα απομονώσουμε από την κοινωνία μας. Να τα κρατήσουμε μακριά. Να τα αφήσουμε να εισπράξουν την αδιαφορία μας. Να τα αναγκάσουμε σε μόνιμη καραντίνα λόγω έλλειψης ήθους, κοινωνικής ευθύνης και σεβασμού απέναντι στον συνάδερφο.

Δεν χωράμε όλοι. Δεν αγαπιόμαστε όλοι. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να συνυπάρχουμε με όσους δεν μας ταιριάζουν. Δεν πρέπει να ανεχόμαστε άλλο όσους μας προσβάλλουν και παίζουν με την ζωή ή την δουλειά μας.

Αγαπητά Βαλιτσάκια από μένα δεν είναι μόνο ΌΧΙ. Είναι μαζί και ένα μεγάλο ΟΥΣΤ.

Written by The B.Mag