A CLEAN BARBERSHOP IS A HAPPY BARBERSHOP

Είναι δουλειά σου ως μπαρμπέρης να χαρίζεις ωραία κουρέματα και απολαυστικά ξυρίσματα. Το πρώτο και πιο ιερό καθήκον σου, όμως, είναι η σωστή απολύμανση και ο καθαρισμός των πολύτιμων εργαλείων καθώς και του χώρου στον οποίο ασκείς την τέχνη σου.

Οι πελάτες σου αξίζουν την καλύτερη περιποίηση, ενώ η σωστή υγιεινή των εργαλείων και του χώρου σου, θεωρούνται βασικές υποχρεώσεις ενός επαγγελματία. Ειδικά μετά την έξαρση του κορονοϊού, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκτιμήσουμε λίγο παραπάνω τις διαδικασίες καθαριότητας. Ακολουθεί ένας οδηγός για την σωστή φροντίδα των εργαλείων σου. Θα σου φανεί χρήσιμος, είτε ξεκινάς τώρα στον χώρο του barbering, είτε απολαμβάνεις να διαβάζεις νέες συμβουλές.

 

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ vs ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ

Οι δυο τεχνικές που οφείλει να γνωρίζει κάθε μπαρμπέρης: απολύμανση και αποστείρωση. Είναι διαφορετικές, ωστόσο ο συνδυασμός τους εγγυάται ότι τα εργαλεία σου θα είναι πάντα καθαρά και απαλλαγμένα από μικρόβια.

Η αποστείρωση είναι η διαδικασία πλήρους απομάκρυνσης ή καταστροφής όλων των παθογόνων λοιμωδών ή παρασιτικών μικροοργανισμών και γίνεται με 3 μεθόδους: Με ξηρή θερμότητα (ειδικοί χώροι-κλίβανοι με ζεστό αέρα), με υγρή θερμότητα (με ατμό υπό πίεση) ή με χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Μεταλλικά εργαλεία, όπως οι φαλτσέτες και τα ψαλίδια, πρέπει να περνάνε πάντα και από την φάση της αποστείρωσης.

Η απολύμανση από την άλλη, είναι η χρήση φυσικών, χημικών ή άλλων μέσων για την απομάκρυνση ή καταστροφή επιβλαβών μικροοργανισμών από χώρους, επιφάνειες ή αντικείμενα. Αυτή γίνεται συνήθως με ειδικά χημικά διαλύματα, μέσα στα οποία βυθίζονται διάφορα αντικείμενα.

Αξίζει να θυμάσαι πως μπορεί η απολύμανση να καθαρίσει κάποιο αντικείμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει να εξουδετερώσει και όλα τα μικρόβια. Επομένως, η καλύτερη μέθοδος για καθαρισμό όλων των εργαλείων στο μπαρμπέρικο είναι ο συνδυασμός των δυο: με την απολύμανση (π.χ. ειδικά χημικά διαλύματα) και την αποστείρωση (χρήση καυτού ατμού), επιτυγχάνεται τόσο ο καθαρισμός των εργαλείων από βρωμιές, όσο και η απολύμανση τους από μικρόβια και μικροοργανισμούς.

 

ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Η απολύμανση είναι το Α και το Ω της ρουτίνας σου στο μπαρμπέρικο. Πάντα να θυμάσαι ότι πρέπει να ακολουθείς πιστά της οδηγίες του κάθε κατασκευαστή, για όλα τα προϊόντα! Η τυπική ρουτίνα καθαρισμού και απολύμανσης των εργαλείων είναι η εξής:

 • Αφαιρούμε όλα τα υπολείμματα και τις βρωμιές από το αντικείμενο
 • Καθαρίζουμε το αντικείμενο με νερό και σαπούνι
 • Στεγνώνουμε με καθαρή, στεγνή πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί
 • Βυθίζουμε σε ειδικό υγρό απολύμανσης, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή
 • Αφαιρούμε το αντικείμενο από το υγρό, είτε φορώντας γάντια, είτε με τσιμπίδες

 

Απλό ακούγεται! Ωστόσο ο «γενικός» κανόνας, αναφέρει ότι τα αντικείμενα πρέπει να μένουν στο ειδικό υγρό για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να απολυμανθούν πλήρως. Αν σκεφτείς ότι 10 λεπτά είναι ο χρόνος που χρειάζεται το υγρό για να δράσει και να εξουδετερώσει όλα τα μικρόβια, κάτι τέτοιο έχει λογική.

ΦΑΛΤΣΕΤΕΣ

Οι φαλτσέτες απαιτούν απολύμανση και αποστείρωση πριν από κάθε ξύρισμα. Η όλη διαδικασία μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή, ειδικά αν η βάση του ξυραφιού είναι από υλικό το οποίο δεν θες να χαλάσει, όπως π.χ. ξύλο. Για αυτό, καθάρισε την λεπίδα προσεχτικά με ένα καλό προϊόν απολύμανσης και στη συνέχεια αποστείρωσε την λεπίδα. Για καλύτερη συντήρηση της φαλτσέτας φρόντισε να βάζεις λάδι στην λεπίδα και να την ακονίζεις όσο πιο συχνά μπορείς.

 

ΨΑΛΙΔΙΑ

Τα ψαλίδια χρειάζονται απολύμανση και αποστείρωση. Με λίγο βαμβάκι και ένα ειδικό προϊόν καθαρισμού, καθάρισε το ψαλίδι από τρίχες μετά από κάθε χρήση. Στο τέλος της ημέρας μπορείς να βάζεις και λίγο λάδι στον μηχανισμό, για να συντηρήσεις το εργαλείο. Μην ξεχνάς να βυθίζεις το ψαλίδι στο χημικό διάλυμα απολύμανσης για όση ώρα προτείνει ο κατασκευαστής.

 

ΒΟΥΡΤΣΕΣ & ΧΤΕΝΕΣ

Οι βούρτσες και οι χτένες απαιτούν απολύμανση μετά από κάθε χρήση! Οι βούρτσες με μακριές τρίχες χρειάζονται καλό καθάρισμα για να φύγουν όλες οι τρίχες και τα υπολείμματα. Τις χτένες από την άλλη, πρέπει να τις καθαρίζεις και στη συνέχεια να τις βυθίζεις στο ειδικό υγρό απολύμανσης για όση ώρα αναφέρει ο κατασκευαστής.

 

ΚΟΥΡΕΥΤΙΚΕΣ & ΞΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

Και οι μηχανές χρειάζονται καλό καθάρισμα και απολύμανση ύστερα από κάθε χρήση. Αρχικά, αφαίρεσε όλες τις τρίχες από τα δόντια και το σώμα της μηχανής, αποσυναρμολόγησε το άνω μέρος και καθάρισε την λεπίδα, τα δόντια καθώς και τα λοιπά εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια ρίξε τα εξαρτήματα στο ειδικό υγρό απολύμανσης.

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Μόλις λοιπόν όλα τα εργαλεία σου έχουν απολυμανθεί και είναι καθαρά, είναι έτοιμα τόσο για χρήση στον επόμενη πελάτη, όσο και για αποθήκευση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλα τα εργαλεία να αποθηκεύονται στην καθαρή τους μορφή, όχι μόνο επειδή είναι υγειονομικά σωστό, αλλά και για χάρη της σωστής συντήρησης και της μακροζωίας τους.

Το μέρος αποθήκευσης πρέπει να είναι και αυτό καθαρό και αποστειρωμένο. Δεν έχει νόημα η θήκη που αποθηκεύεις τα ψαλίδια να περιέχει τρίχες ή σκόνη, καθώς ό,τι εργαλείο τοποθετείται μέσα μολύνεται. Ακολουθούν οι καλύτεροι τρόποι για να είσαι σίγουρος ότι οι αποθηκευτικοί σου χώροι είναι σωστοί:

 • Να βάζεις μέσα στις θήκες μόνο εργαλεία που έχουν καθαριστεί, απολυμανθεί και αποστειρωθεί.
 • Οι χώροι αποθήκευσης πρέπει να καθαρίζονται συχνά, είτε βοηθοί είτε συρτάρια ή θήκες.
 • Οι αποθηκευτικοί χώροι πρέπει να μένουν πάντα κλειστοί όταν δεν χρησιμοποιούνται.
 • Αν διαθέτει βαλιτσάκι αποθήκευσης, φρόντισε όλα τα εργαλεία να ασφαλίζονται σωστά στις θέσεις τους έτσι ώστε να μην πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο κατά την διάρκεια των μετακινήσεων.

 

Ο ΧΩΡΟΣ

Οι σωστές πρακτικές και η ρουτίνα καθαριότητας του κάθε χώρου δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. Οι πιο must συμβουλές για έναν χώρο πάντα καθαρό, είναι:

 • Στις καρέκλες κουρέα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο προσκέφαλο, εκεί που ακουμπάει δηλαδή το κεφάλι του πελάτη. Αυτό πρέπει πάντα να καλύπτεται (με πετσέτα ή με ειδικό χάρτινο κάλυμμα) και στη συνέχεια να αλλάζει για κάθε διαφορετικό πελάτη.
 • Ο χώρος του μπαρμπέρικου πρέπει να αερίζεται συχνά και να φωτίζεται επαρκώς.
 • Καλό θα ήταν να εντάξεις, σε εύκολα προσβάσιμα σημεία, αντισηπτικά χεριών για τους πελάτες και το προσωπικό.
 • Κατά την διάρκεια του ξυρίσματος, πρέπει να φοράς γάντια και να μην αφήνεις τα χέρια σου να έρχονται σε επαφή με το δέρμα.
 • Στο μπάνιο που έχουν πρόσβαση οι πελάτες πρέπει να υπάρχει πάντα κρεμοσάπουνο, αντισηπτικό και για στέγνωμα πρέπει να χρησιμοποιείται χαρτί και όχι πετσέτα χεριών.
 • Οι τοίχοι, το πάτωμα, τα ράφια και όλες οι επιφάνειες πρέπει να είναι πάντα καθαρά, να απολυμαίνονται καθημερινά και να ξεσκονίζονται. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται και σε επιφάνειες όπως οι λαβές των καρεκλών, τα πόμπολα και οι πάγκοι.

 

 

 

START SET DISICIDE WHITE

Ξεκινήστε την απολύμανση των εργαλείων σας και των επιφανειών με ένα ολοκληρωμένο σετ προϊόντων που περιλαμβάνει συμπυκνωμένο απολυμαντικό υγρό, βάζο αραίωσης, υγρά μαντηλάκια και έτοιμο προς χρήση σπρέι. MADE IN SWEDEN. www.tsomparis.gr

 

BARBER MIND AFTER SHAVE BALM SPIRIT

Εξαλείφει τους ερεθισμούς και το “κάψιμο” του ξυρίσματος, προσφέροντας μια αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας που διαρκεί. Με ένα συνδυασμό από συστατικά όπως γλυκερίνη, μέντα, tsubaki oil και αντιοξειδωτικά, παρέχει πλήρη προστασία και φρεσκάδα για μετά το ξύρισμα. www.hallofbeauty.gr

Written by The B.Mag