Only Happy When It Rains

Οι πιο φίνες ομπρέλες του κόσμου κατασκευάζονται στο χέρι, στο Μιλάνο, στο εργαστήριο του υπέροχου κυρίου Francesco Maglia.

Από τον Πάνο Μπόμπολα

Όλα ξεκίνησαν το 1854, όταν ο πρώτος ομπρελοποιός της φαμίλιας των Maglia άνοιξε το λιλιπούτειο εργαστήριό του στoν αριθμό 7 της οδού Genova, στο Μιλάνο. Γιος ξυλοκόπου, έμαθε την τέχνη του ξύλου από νωρίς. Καλλιτεχνικό πνεύμα όμως, έβλεπε τον κορμό της καρυδιάς σαν τον καμβά όπου θα ξεδιπλώσει τη δημιουργικότητά του. Οι ομπρέλες του έγιναν σύμβολο της ιταλικής κομψότητας και η φήμη τους ξεπέρασε τα όρια της χώρας.

Σήμερα, περισσότερο από ενάμιση αιώνα αργότερα, ο Francesco Maglia, συνεχίζει την παράδοση χωρίς να αλλάζει τον τρόπο, το κέφι και τα υλικά με τα οποία κατασκευάζει τις ομπρέλες του. Απλά, το εργαστήριο έχει μεγαλώσει και από το 2003 βρίσκεται στο 194 της οδού Ripamonti.

Οι ομπρέλες του Francesco Maglia είναι πραγματικά μοναδικές, κομψοτεχνήματα που έρχονται από μια πιο αγνή εποχή χωρίς επιθετικό marketing. Από μια εποχή που ο καλύτερος ανταμειβόταν μέσω της ποιότητας της δουλειάς του και όχι μέσω των υψηλά ιστάμενων γνωριμιών του. Λέγεται ότι ο παππούς του Francesco αρνήθηκε κάποτε να πουλήσει ομπρέλα σε κάποιον Ιταλό υπουργό, επειδή διαφωνούσε με τις πολιτικές του αποφάσεις!

 

Σε αυτό το true vintage πνεύμα, η οικογένεια Maglia εξακολουθεί να δημιουργεί hand-made ομπρέλες που κάθε μια τους είναι ξεχωριστή και μοναδική. Μάθαμε ότι για τα υφάσματα που χρησιμοποιεί στις ομπρέλες του ο Francesco, δίνει εγγύηση εφ’ όρου ζωής. Επειδή, όμως, προέρχεται από οικογένεια τεχνιτών του ξύλου, αξίζει να σταθούμε λίγο σε αυτό: Ο σκελετός και το χερούλι κάθε ομπρέλας φτιάχνεται από ένα ενιαίο μασίφ ξύλο. Καστανιά, καρυδιά, ελιά, σφένδαμος, οξιά και μηλιά είναι τα αγαπημένα του. Κάθε χερούλι σκαλίζεται στο χέρι από τον Maglia και τους έμπειρους τεχνίτες του. Η κορυφή της ομπρέλας -κι αυτή μοναδική σε κάθε προϊόν- είναι, συνήθως, φτιαγμένη από κέρατο ή επινικελωμένο χαλκό. Τα τελευταία χρόνια, το εργαστήριο αναλαμβάνει να φτιάξει και μεγάλες ομπρέλες κήπου (με το αντίστοιχο αντίτιμο βεβαίως-βεβαίως).

 

Στην Ελλάδα, οι ομπρέλες Francesco Maglia διατίθενται στο κατάστημα «Στουρνάρας» (Αιόλου 45, Αθήνα), ενώ online μπορείς να τις βρεις στο www.ombrellimaglia.eu

Οι πρώτες ομπρέλες κατασκευάστηκαν στην αρχαία Αίγυπτο το 2450 π.Χ. για να προστατεύουν τους ευγενείς από τον ήλιο. Χίλια χρόνια αργότερα χρησιμοποιούνται και στην Κίνα. Στην αρχαία Ελλάδα, η πρώτη απόδειξη ύπαρξης ομπρέλας (σκιαδίου) βρίσκεται σε αγγειογραφία του 800 π.Χ. από τη Σάμο.

Η λέξη ομπρέλα προέρχεται από τη λατινική λέξη “umbra”, που σημαίνει σκιά. Συχνά ακούγεται η λανθασμένη ετυμολογία από την αρχαία ελληνική λέξη “όμβρος”, που σημαίνει βροχή.

Written by The B.Mag